w ogole co za softu w tym filmiku uzywaja ? ktos moze zna jakis plugin do ps zeby sie pobawic takim czyms ? ;]
w ogole co za softu w tym filmiku uzywaja ? ktos moze zna jakis plugin do ps zeby sie pobawic takim czyms ? ;]
no comment...
Dokładnie i to już w XIX w. :
http://people.virginia.edu/~jh3v/ret...ory/essay.html
To ja tak przewrotnie odpowiem na pytanie:
Zdjęcie ma oddawać rzeczywistość, bo sama nazwa już to definiuje.
Fotografia nie musi oddawać rzeczywistości, bo jak wyżej.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
albo sztuka, albo rzeczywistość - zdecydujcie się
Rzeczywistość poprzez sztukę:wink:
Świat jest na tyle urozmaiconym i ciekawym miejscem, że można go pokazywać na różne sposoby, bez używania szopa.
Kiedyś chciałem podszkolić swoje marne umiejętności obróbki. Znalazłem jakieś forum miłośników tejże, a tam pytania. Jak dorobić plamę krwi? Jak zrobić z twarzy zombie? itp. Wymiękłem.
Oczywiście każdy sam wyznacza sobie granice, ale pewnych obrazków nie powinno się już oceniać w formie zdjęcia. Sam ograniczam się raczej do drobnych retuszy - kontrast, ewentualnie wyostrzanie - No ale ja w szopie raczej nie gramotny, a i czasu na zabawę nie za wiele
To może należy wprowadzić nowe nazewnictwo, na przykład Szopografia? Chyba nie trzeba, bo pojęcie grafika komputerowa już istnieje... Fotografia, jak sama nazwa wskazuje, to rysowanie światłem, czyli definiuje technikę wykonania obrazu. Treść obrazu podlega już zupełnie innym definicjom. Fotografia pamiątkowa, reportażowa, techniczna, pejzażowa, etc. Malarze portreciści, czy pejzażyści też kreują rzeczywistość.
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 29-12-2009 o 16:41
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Najbardziej właściwą nazwą będzie chyba "fotomontaż"