Przyłączam się do gratulacji (zarówno jeśli chodzi o syna jak i o zdjęcia).
Przyłączam się do gratulacji (zarówno jeśli chodzi o syna jak i o zdjęcia).
A mam pytanie do forumowiczów z podobnymi problemami...
Z jakiego oświetlenia korzystacie?
Lampa błyskowa, lampa "sufitowa", tylko światło dzienne z okna czy może macie z domu zrobione małe studio
Zastanawiam się czy warto inwestować w dodatkowe oświetlenie na potrzebę zdjęć domowych...
Oczywiście jeśli macie coś takiego to na jakim sprzęcie? lampy błyskowe bezprzewodowe czy coś innego?
sprzęt: CANON 5DII + 35L + 85 + 135L + 580
Im lepsza (czyt. droższa) lampa,. tym masz większe pole manewru.
Jeśli wystarcza Ci oświetlenie zastane, to nie kupuj lampy.
Albo jeśli masz możliwość pożycz porządną lampę na tydzień, popstrykaj i zobaczysz jaka jest różnica![]()
A jest jakaś mocniejsza od mojej 580 exII?
Głównie pytałem o wasze doświadczenie... porządne studio to niestety miejsce, statywy... blendy itd a tu chodzi o zwykły codzienny pokój.
sprzęt: CANON 5DII + 35L + 85 + 135L + 580
Ze studiem nie mam doświadczeń, więc nie będę się wymądrzał.
580 to porządna lampa
A co do studia w domu.. pamiętam, jak kiedyś Vanmurder chwalił się swoim "studiem" domowym. Zdziwiłbyś się, jak niewiele trzeba. Ale oczywiście wraca pytanie, co i jak chcesz fotografować.
PS Chociaż blenda potrafi się przydać zawsze![]()
Ostatnie zdjęcie, jak dla mnie, jest przepiękne! Szkoda tylko, że tak mało twarzy widać. Poza tym, na pierwszym ostrość gdzieś uciekła, w dwóch środkowych podobają mi się kadry, ale twarz ciemna.
Ostatnio edytowane przez michal_b ; 18-11-2008 o 17:19
w ostatnim ostrośc poszła za szkraba... :/
wyrzuć ramkę z 14. psuje tylko odbir... swoją drogą jakos nie pasuje mi cięcie...