Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: dlaczego tak ciezko naswietlic zdjecie w domu

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z Twoją głęboką wiedzą niestety nie jestem w stanie konkurować i nie zamierzam.

Jeśli piszesz że w oryginalnym zdjęciu jest poprawny WB (...nie jest źle, a nawet dobrze jak na WB...) a w moim "dziecko wygląda jak trup" to albo masz zwalony monitor, albo jesteś daltonistą, albo zwyczajnie trollujesz.
    zanim oskarżysz mnie o pisanie głupot, zastanów się dobrze, czy kiedykolwiek nisko oceniałem Twoje umiejętności i chwaliłem się moimi...
    tak będzie łatwiej i dużo, dużo milej

na pewno nie mam zwalonego monitora, bo porównuję to, co na nim widzę z odbitkami
    daltonistą raczej nie jestem, bo test na WKU przeszedłem pomyślnie
    nie trolluję, bo nie jestem dzieciakiem i już trochę udzielałem się na forum
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

dopiero zaczynam zabawe z cyfrową fotografią, ale tą fotkę aj bym widział tak :

------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

To moja próba tak na szybko.

Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli piszesz że w oryginalnym zdjęciu jest poprawny WB (...nie jest źle, a nawet dobrze jak na WB...) a w moim "dziecko wygląda jak trup" to albo masz zwalony monitor, albo jesteś daltonistą, albo zwyczajnie trollujesz.
    Oryginalne zdjęcie ma bardzo widoczne zafarby, które są trudne do wyeliminowania przy takich dużych, kolorowych powierzchniach odbijających światło. To jasne. W istocie dziewczynka faktycznie miała rękę od spodu oświetloną zielonym światłem, co aparat bezdusznie zarejestrował.

W wersji Janusza, barwa skóry dziewczynki prawdopodobnie (nie pipetkowałem) spełnia "równanie skóry" jednak w moim subiektywnym ODCZUCIU wygląda właśnie trupio. Jakby miała twarz posypaną jakimś talkiem. Monitor mam dobry i prawidłowo skalibrowany. Nie mam raczej wad wzroku związanych z rozpoznawaniem barw.

Zastanawiam się czy naprawdę zawsze powinniśmy dążyć do wyeliminowania wszystkich zafarbów. Przecież taki zafarb odzwierciedla klimat pomieszczenia, w którym ściany są pomalowane np. intensywnie żółtą farbą. Zdejmując powodowany tym zafarb skóry, deformujemy rzeczywistość, a co gorsza deformujemy nastrój pomieszczenia.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 11-11-2008 o 23:36
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie zgadzam się z Tobą!!!! Klimat powinien być zachowany. Nie zawsze opróbka musi być na każdym zdjęciu dzieci są wspaniałe i mają mieć dużo kolorów wokół siebie, te zafarby mi nie przeszkadzają.

Piękna dziewczynka - rób fotki i nie martw się - dzieciak kiedyś podziękuję Ci za każde zdjęcie jak podrośnie i będzie świadoma tego, że tatuś starał się jak najlepiej!!!

Pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Bywalec
    Miasto
    U.K.

Domyślnie

A mnie cos takiego wyszlo:

Prawie zadnej obrobki nie robilem, tylko WB...
    Canon DSLR i "L"ki

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Skoro na zdjęciach dominują jakieś tam odbite od ścian odcienie żółci to można dodać przeciwwagę niebieskim (programowo). Program BetterJPEG zrobi to nawet bezstratnie dla JPEGa (o ile nie mamy np. RAWów) i nie trzeba przemalowywać mieszkania. Jeśli to pytanie o ściany było na poważnie (bo zrozumiałem, że przemalujemy mieszkanie pod kątem fotek dziecka) to wg mnie nawet z bardziej pastelowymi kolorami (innymi niż neutralne!) efekt pozostanie tylko będzie go trudniej określić.

ps Zdjęcie kol. Janusza jest skopane - "koniec kropka". :-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

W sumie koleja Kolaj ma rację, zdjęcie powinno w zasadzie odzwierciedlać rzeczywistość, więc nasz próby "poprawienia"tej fotki są robione po omacku
    ------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Janusz,koledzy chyba mają racje..Ale nie bede sie sprzeczal bo ogladam na iphonie.. i z tym ze skopane zdjęcie ratować też. Często ta lampa doblysnieta więcej szkodzi niż pomaga. Chyba nie ma nic gorszego niż kilka różnych źródeł światła.pytanie tylko czy warto sie bawić poszczególnymi obszarami zdjęcia. Do autora wątku: mysle ze dobrze jednak wejść w Rawy..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w tym zdjęciu bardziej martwilbym sie ciemnymi , niedoswietlonymi oczkami niż zafarbami. Z drugiej strony, kolaj, nie prawda jest ze fotografia musi być wiernym odzwierciedleniem rzeczywistości.. gdyby tak było stosowalibysmy wyłącznie lub prawie wyłącznie szkielka 50mm (nie mówię tu o powodach braku miejsca lub chęci ustrzelenia jelenia z większej odległości )
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 12-11-2008 o 07:29 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Macgaw, mam podobny problem z kuchnią - żółta, łącznie z sufitem. Najlepiej mi wychodzą zdjęcia jeśli lampę odbijam nie od sufitu, ale od okna albo białych drzwi.
    Aha, i robię w RAW.
    Ostatnio edytowane przez Reno ; 12-11-2008 o 07:46

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów