Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Ochrona obiektywu - co lepsze UV czy Skylight?

Mieszany widok

Red face Ochrona obiektywu - co lepsze UV czy Skylight?

Jak w tytule...
    Do niedawna używałem Skylight 1A, i z tego co wiem, zabiera on troszkę światła. UV chyba nie. Ale Skylight ładnie i delikatnie (1A) ociepla kolor. Oba rodzaje filtrów są w podobnej cenie. Ciekaw jestem Waszego zdania. Co warto "na stałe" założyć na szkło?
    Oczywiście, mam na myśli porządne filtry, choć może nie z tych najdroższych
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dekielek
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tomek, z ust mi to wyjales ;-) O filtrach jest kilka przyzwoitych watkow na forum. Takze kilka ciekawych postow o zaletach/wadach fotografowania z filtrami w miare 'neutralnymi' i bez nich.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Dopiero zaczyna Awatar fotofx
    Miasto
    Szczecin(Skype:fotofx)

Domyślnie

Najlepsze jest nic ! Jeśli fotografujesz w górach lub nad morzem to UV może się przydać,a czasem będzie konieczny.Sky do cyfry raczej nie-dlaczego?(długo by pisać,a nie jestem w tym biegły)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

****. a ja wole uv. utraty jakosci nie widze, a paluchy dzieciakow wlozone w filtr zamiast obiektywu jak najbardziej.

z tym ze ja robie zdjecia nie dla pikseli... :-)
    www albo tez flickr

Miasto

Domyślnie

Panie akustyku

Miasto

Domyślnie

są jeszcze tacy co nie widzą i nie czują ale w fotografii kto trzeba to zobaczy! niech wzrok będzie z Tobą!!!

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

ja tez chyba nic

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

fotofx ;-) sorki, ale jakos nie moge. "bo pikselki beda mniej ostre, to nie zakladam, a potem bede czyscil 2 godziny szklo od syfu, albo wymienial obiektyw"... nie kupuje tego

co do Sky to jak najbardziej widze sens. sam mam na Sonnarze nakreconego wlasnie 1A. zamiast UV. bo w rezutlacie daje mi podobny balans barwny jak Sigma 18-125, a do takiego odwzorowania jestem przyzwyczajony.

oczywiscie, albo UV albo Sky. lepiej UV, ale akurat mialem okazje kupic taniego 1A, wiec sie nie modlilem :-)
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

A ja was pogodzę. Widzę w pixelkaxch niewielką róznicę.....ale na zdjęciach nie i dlatego mam na wszystkich szkłach filtry UV (najdroższe na jakie mnie było stać ) bo szkła są drogie, a mam tak jak akustyk na filtrach ślady maluchów a i pies czasem włoży nos. Kiedyś miałem Sony 717 i filtr uratował mi aparat
    Spadł na kafelki z ponad metra, filtr się pogiął i pękł a aparat działał bez zarzutu
    Adam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów