Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Przekłamania kolorów PS CS3 vs. przeglądarki plików graficznych

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie Przekłamania kolorów PS CS3 vs. przeglądarki plików graficznych

Witam!

Mam problem. Wywołałem wczoraj RAWa w Camera RAW, zapisałem go do .psd, potem pobawiłem się w PS'ie i zapisałem do .jpg. Następnie otworzyłem zdjęcie w IrfanView iii... zdjęcie jaśniejsze, kontrasty inne. Otworzyłem więc tego samego jpega w PS'ie i o dziwo... wszystko tak, jak ma być. Nie dowierzając powtórzyłem tą samą operacje w IrfanView i Windowsowskiej przeglądarce - zdjęcie nie przypomina tego z PS'a, chociaż we wszystkich tych programach otwierałem tego samego jpega.

Jeśli ktoś wie o co kaman, to śmiało

pzdr.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    Witam!

Mam problem. Wywołałem wczoraj RAWa w Camera RAW, zapisałem go do .psd, potem pobawiłem się w PS'ie i zapisałem do .jpg. Następnie otworzyłem zdjęcie w IrfanView iii... zdjęcie jaśniejsze, kontrasty inne. Otworzyłem więc tego samego jpega w PS'ie i o dziwo... wszystko tak, jak ma być. Nie dowierzając powtórzyłem tą samą operacje w IrfanView i Windowsowskiej przeglądarce - zdjęcie nie przypomina tego z PS'a, chociaż we wszystkich tych programach otwierałem tego samego jpega.

Jeśli ktoś wie o co kaman, to śmiało

pzdr.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html

CMS - czyli Colour Management System działa jak powinien.

Większość przeglądarek nie ma CMS i automatycznie zakłada, że zdjęcie jest w sRGB. W niektórych CMS trzeba włączyć (np. FastStone). W przeglądarkach internetowych jest identycznie. Jedynie FireFox 3.x z dodatkowym pluginem ma CMS
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-11-2008 o 13:12

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A jak zapisujesz jpegi w PS? Sprobuj opcje "export to web", moze to cos zmieni.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jedynie FireFox 3.x z dodatkowym pluginem ma CMS
    nie prawda, Safari 3 posiada CMS (na Macintosha ma na pewno, a co do windowsowej wersji to nie dam sobie glowy uciac ale tez powinna miec)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    nie prawda, Safari 3 posiada CMS (na Macintosha ma na pewno, a co do windowsowej wersji to nie dam sobie glowy uciac ale tez powinna miec)
    Nie z przymiotnikami piszemy razem a z czasownikami osobno, nieprawdaż?

Nie wiem co robi Safari i nie wiem co robią inne, równie popularne przeglądarki jak np. Opera Opera to chociaż "ssux" :-) To są niszowe przeglądarki w śladowych ilościach używane przez nieliczną grupę fanów. IE i FF to razem ponad 90% rynku.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-11-2008 o 14:15

Janusz,

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Panowie, tak to mniej więcej wygląda: ten sam plik otworzony w IrfanView (po lewej) i w PS CS3 (po prawej)

Próbowałem zapisać "save as", "save for web" i nic z tego :/
    Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 11-11-2008 o 14:24
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Panowie, tak to mniej więcej wygląda: ten sam plik otworzony w IrfanView (po lewej) i w PS CS3 (po prawej)
    ...
    Próbowałem zapisać "save as", "save for web" i nic z tego :/

Irfan zdaje się nie ma CMS (nie wiem bo nie używam) - PS CS3 ma. W jakim profilu masz zapisane zdjęcie?

EDIT: Jak masz oprofilowany monitor? Czy przypadkiem nie oglądasz w PS w jakimś soft-proofie.

Naprawdę przeczytaj o zarządzaniu kolorem.

Janusz,

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie o "oprofilowanie monitora", ale wydaje mi się, że chodzi o to:

Zaraz siadam do lektury wątku "Zarządzanie barwą", może coś wykombinuje i sie czegoś dowiem. Ale jeśli nie to wróce tutaj

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie o "oprofilowanie monitora", ale wydaje mi się, że chodzi o to:
    ....
    To profil fabryczny monitora i... najlepiej go wywalić. Zwykle to on bruździ. Jest w windows->system32->spool->drivers->color. PS CS3 go widzi i używa a pozostałe programy już "niezabardzo".

Monitor powinno się oprofilować czymś w rodzaju "Eye One Display 2" inaczej wszystko możliwe.

Janusz,

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Ostatnio instalowałem system na nowo i przyszło mi do głowy, żeby wrzucić płytkę od monitora do napędu i tam właśnie znalazłem profile do monitora. OK, spróbuję zrobić jak mówisz - wywalę ten profil. Niestety Eye One Display 2 na razie nieosiągalne... :/

edit:

Jest tam sporo plików, ale wywalić tylko ten profil monitora L72DA?

By ficzu

Który wybrać po usunięciu?
    Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 11-11-2008 o 15:24

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów