Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
Miałem ostanio coś podobnego, z tym że wpadłem wreszcie na miejsce w którym popełniałem błąd. Po przeinstalowaniu systemu i softu, kazdego RAWa w ACR (wg ustawień domyślnych) "wołałem" do Adobe RGB zamiast na sRGB. I skutek był podobny - w PS kolorki i kontrasty ok,adarki a w Irfanie wyprane:/

Kiedy zdjęcia przekonwertowałem (w PS po przeknowertowaniu zero roznic) i zapisałem już z profilem sRGB to i Irfan i PS pokazywał to samo
Witam,

Ja ustawiłem "linie produkcyjną" na sRGB - niechętnie czyli począwszy od zarzadzania kolorami przez CS3 mam sRGB. Jednak zdjęcia, które kiedyś miały profil Adobe RGB nadal wykazują różnicę i bez znaczenia jest to co wybiorę kiedy CS3 sie zgłasza: Use, Convert czy Discard. Dopiero kiedy w ACR zmienię AdobeRGB na sRGB czyli wywołam na sRGB, CS3 i IrfanView pokazuą to samo.
FastStone po właczeniu CMS wyświetla zdjęcia jak CS3 ale jego jakośc mi nie odpowiada. Bez właczenia opcji smooth zdjecia wyglądają tak jakby ostrość była za mocno ustawiona, ze smooth wyglądają na nieostre choć są przyjemniejsze do oglądania. Nie wiem, dlaczego J.Body używa tej przeglądarki. Z ACDSee jest podobnie jak z Irfan. Dziwie sie, że do tej pory twórcy przegladarek nie starają się tego rozwiązać bo sądząc z tego co potrafią zrobić taki problem to dla nich nie problem.

Pozdrowienia swnw.