Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2008 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ostatnio edytowane przez swnw ; 13-11-2008 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost
Dzieki raz jeszcze.
ACDSee Pro 2.5 ma wszystko co jest potrzebne do rozwiązania problemu innego wyświetlania zdjęcia w Adobe CS i przeglądarce np. Irfan.
Po wybraniu okna Color management mamy takie opcje:
"Enable Color Management" czyli dajemy możliwość korzystania z zarządzania kolorami.
"Apply to thumbnails and preview" możemy zastosować powyższą opcje przy oglądaniu thumbnailów i przy przegladaniu zdjeć.
Teraz możemy wybrać z katalogu gdzie umieszczone są profile ten,
który nam odpowiada:
"Default Input Profile" decydujemy jaki ma być profil domyślny, w moim wypadku
sRGB Color Space Profile.icm
i wreszcie dla mnie najlepsze
"Use embedded profiles when found in image files" jeśli ASDSee spotka inny niż już wybrany powyżej profil osadzony w zdjeciu to go zastosuje. Po wybraniu tej opcji znikaja problemy przekłamań kolorów. CS i ACDSee wyświetlaja zdjęcie tak samo.
Co za ulga.
Pozdrowienia swnw
Eksportuję zdjęcie z Lightroom do TIFF sRGB. W CS3 mam wyłączony proof, pracuję w przestrzeni sRGB. Po zakończeniu obróbki, wszystko nadal jest czystym sRGB. Zapisuję dwa pliki:
1. jpg przez "save for web" bez załączania profilu barwnego,
2. jpg przez "save as" z załączeniem profilu (sRGB).
Otwieram obydwa zdjęcia w systemowym (Mac) Podglądzie. Zdjęcia różnią się kolorami. Podgląd ma możliwość wyświetlenia informacji o zdjęciu. "1" w miejscu profilu ma "-". "2" w miejscu profilu ma "sRGB". Skoro zdjęcie "bez profilu" powinno być wyświetlone jakby miało profil sRGB, dlaczego mam tu taką różnicę?
Co ciekawe, kiedy otworzę obydwa zdjęcia w CS3, wyglądają identycznie.
W "jakiś tam" sposób uporałem się z problemem. Ustawiłem proof w CS3 na "Monitor RGB" i zapisuję zdjęcia przez "save for web". Wszędzie mam niby to samo, jednak nie jestem przekonany co do słuszności takich ustawień. Zawsze myślałem że "sRGB" wszędzie będzie wyświetlony tak samo i że "brak profilu" odpowiada profilowi "sRGB". Pozostaje jeszcze problem z Lightroom. Skoro w LR zdjęcie jest prezentowane w profilu sRGB, po eksporcie do CS3 i odpaleniu proofa, wygląda zupełnie inaczej.
Generalnie... dramat! :-) Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam.
Wystarczy jak przeczytasz ten wątek od początku, jest mnóstwo wskazówek. sRGB to też określony konkretnie profil barw, widocznie w systemie nie masz ustawionego profilu sRGB, albo masz ustawiony niepoprawnie...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Kiedy ustawię sRGB jako profil monitora, dopiero mam dramat! Bezczelnie bije niebieskim. Nie jest to jakiś niebieski zafarb. To BEZCZELNA niebieska matryca. Kalibrator? Mi to się jakoś nie klei. Profil monitora wpłynie na to co widzę w "Podglądzie" a nie wpłynie na to co widzę w CS3?
A napewno dokładnie ten sam profil sRGB ustawiasz do monitora i do PS'a? Zobacz czy na proof'ie tego sRGB którego ładujesz do ustawień monitora bedziesz widział w PS to samo co w systemie. No a kalibrator... jest swoistego rodzaju rozwiązaniem![]()
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R