Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Przekłamania kolorów PS CS3 vs. przeglądarki plików graficznych

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    ... Nie wiem, dlaczego J.Body używa tej przeglądarki. ...
    Do szybkiego podglądu RAWów.

.....Jednak zdjęcia, które kiedyś miały profil Adobe RGB nadal wykazują różnicę i bez znaczenia jest to co wybiorę kiedy CS3 sie zgłasza: Use, Convert czy Discard. Dopiero kiedy w ACR zmienię AdobeRGB na sRGB czyli wywołam na sRGB, CS3 i IrfanView pokazuą to samo.....

No to przecież oczywiste jest. Jak cos jest zapisane w AdobeRGB to albo wyświetlasz z CMS albo konwertujesz do sRGB.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2008 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Do szybkiego podglądu RAWów.

OK

No to przecież oczywiste jest. Jak cos jest zapisane w AdobeRGB to albo wyświetlasz z CMS albo konwertujesz do sRGB.
    Tak ale wyobrażałem sobie, że po wybraniu "Convert dokument's colors to the working space", a moja "working space" to teraz sRG, CS3 i Irfan pokażą to samo.

swnw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ACDSee Pro ma zarządzanie barwą.
    Nie wiedziałem, dzięki.

swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 13-11-2008 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z ACDSee jest podobnie jak z Irfan
    ACDSee Pro ma zarządzanie barwą.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu

Domyślnie

Dzieki raz jeszcze.
    ACDSee Pro 2.5 ma wszystko co jest potrzebne do rozwiązania problemu innego wyświetlania zdjęcia w Adobe CS i przeglądarce np. Irfan.
    Po wybraniu okna Color management mamy takie opcje:
    "Enable Color Management" czyli dajemy możliwość korzystania z zarządzania kolorami.
    "Apply to thumbnails and preview" możemy zastosować powyższą opcje przy oglądaniu thumbnailów i przy przegladaniu zdjeć.
    Teraz możemy wybrać z katalogu gdzie umieszczone są profile ten,
    który nam odpowiada:
    "Default Input Profile" decydujemy jaki ma być profil domyślny, w moim wypadku
    sRGB Color Space Profile.icm
    i wreszcie dla mnie najlepsze
    "Use embedded profiles when found in image files" jeśli ASDSee spotka inny niż już wybrany powyżej profil osadzony w zdjeciu to go zastosuje. Po wybraniu tej opcji znikaja problemy przekłamań kolorów. CS i ACDSee wyświetlaja zdjęcie tak samo.
    Co za ulga .

Pozdrowienia swnw

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Eksportuję zdjęcie z Lightroom do TIFF sRGB. W CS3 mam wyłączony proof, pracuję w przestrzeni sRGB. Po zakończeniu obróbki, wszystko nadal jest czystym sRGB. Zapisuję dwa pliki:

1. jpg przez "save for web" bez załączania profilu barwnego,
    2. jpg przez "save as" z załączeniem profilu (sRGB).

Otwieram obydwa zdjęcia w systemowym (Mac) Podglądzie. Zdjęcia różnią się kolorami. Podgląd ma możliwość wyświetlenia informacji o zdjęciu. "1" w miejscu profilu ma "-". "2" w miejscu profilu ma "sRGB". Skoro zdjęcie "bez profilu" powinno być wyświetlone jakby miało profil sRGB, dlaczego mam tu taką różnicę?

Co ciekawe, kiedy otworzę obydwa zdjęcia w CS3, wyglądają identycznie.

W "jakiś tam" sposób uporałem się z problemem. Ustawiłem proof w CS3 na "Monitor RGB" i zapisuję zdjęcia przez "save for web". Wszędzie mam niby to samo, jednak nie jestem przekonany co do słuszności takich ustawień. Zawsze myślałem że "sRGB" wszędzie będzie wyświetlony tak samo i że "brak profilu" odpowiada profilowi "sRGB". Pozostaje jeszcze problem z Lightroom. Skoro w LR zdjęcie jest prezentowane w profilu sRGB, po eksporcie do CS3 i odpaleniu proofa, wygląda zupełnie inaczej.

Generalnie... dramat! :-) Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Wystarczy jak przeczytasz ten wątek od początku, jest mnóstwo wskazówek. sRGB to też określony konkretnie profil barw, widocznie w systemie nie masz ustawionego profilu sRGB, albo masz ustawiony niepoprawnie...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Wystarczy jak przeczytasz ten wątek od początku, jest mnóstwo wskazówek. sRGB to też określony konkretnie profil barw, widocznie w systemie nie masz ustawionego profilu sRGB, albo masz ustawiony niepoprawnie...
    Kiedy ustawię sRGB jako profil monitora, dopiero mam dramat! Bezczelnie bije niebieskim. Nie jest to jakiś niebieski zafarb. To BEZCZELNA niebieska matryca. Kalibrator? Mi to się jakoś nie klei. Profil monitora wpłynie na to co widzę w "Podglądzie" a nie wpłynie na to co widzę w CS3?

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

A napewno dokładnie ten sam profil sRGB ustawiasz do monitora i do PS'a? Zobacz czy na proof'ie tego sRGB którego ładujesz do ustawień monitora bedziesz widział w PS to samo co w systemie. No a kalibrator... jest swoistego rodzaju rozwiązaniem
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów