Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Opinie o Canonie ef 50 mm 1.4 USM

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Opinie o Canonie ef 50 mm 1.4 USM

Witam,
    prosze o opinie na temat ww szkla. Duzo widze pospow dot. ciemniejszej piecdziesiatki i bez USMa. Jak natomiast jakosciowo spisuje ww?
    Prosze takze o opinie praktykow, czy jesli sprawie sobie ta stalke do kompletu z 16-35 i 70-200 to nie bedzie mi brakowac ogniskowych? Przepraszam jesli to glupie pytanie i pewnie odpowiem sobie na nie w plenerach ale wtedy bedzie juz po zakupie.
    Pozdrowka

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Z tego co mi po glowie lazi to ostrosc szkiel jest praktycznie ta sama. 1.4 ma ladniejszy bokeh, zapewne szybszy af, nieco lepiej z flarami sobie radzi... No i mechanicznie troche lepsza.
    Porownaj sobie sam:
    http://www.photo.net/equipment/canon/ef50/

Z praktyki... Mi brakuje zoom'a na srodku... Stalka nic a nic sie nie sprawdzila jako wypelnienie "dziury"...
    ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

O tym obiektywie to juz tyle napisano ze nudnym sie staje by sie tak powtarzac. Ostry od f/2, lekki, maly, silnik USM wiec cichy choc nie tak szybki jak ring USM w innych obiektywach, full time manual focus, 8 blaszek w przeslonie = ladny bokeh, metalowe mocowanie, nie kreci morda przy ostrzeniu (dobrze) ale sie wysuwa (zle), skala odleglosci, i inne bajery...

Tu masz porownania 50/1.4 z 50/1.8 II:

photo.net

petteri sulonen

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jeśli chodzi o ostrość to 1,4 to raczej jest … miękko , od 2 jest dobrze, od 2,8 ostro. To jest jedna z jego przeważ nad wersja 1,8 która tak naprawdę jest ostra do 4. Ma ładniejsze rozmycie tła, ale do 85/1,8 mu brakuje. Dobrze sobie radzi pod światło, lepiej niż 1,8, światła w kadrze są okrągłe a nie sześciokątne. O ile się nie mylę nie przekazuje odległości do korpusu, w 1,8 nie wiem jak to jest. Do portretu się nadaje chociaż przy ciasnym kadrze jak dla mnie ta ogniskowa daje za duże deformacje. Szybki i cichy, niestety nie ma osłonki w komplecie - koszt 109 zł. Wysuwa mordkę ale na szczęście nią nie kręci. Jak będą cię drażnić dziury pomiędzy to dokupisz matrona 28-75/2,8 i po kłopocie a taki jasny obiektyw zawsze się przydaje

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Z praktyki... Mi brakuje zoom'a na srodku... Stalka nic a nic sie nie sprawdzila jako wypelnienie "dziury"...
    ja mam 50/1.8 i odkrylem swietna zabawe gdy zabieram tylko ten lens i zero zooma - trzba sie nagimnastykowac, ale... sie oplaca! wiec 50mm jest ok. IMO.
    Ostatnio edytowane przez gawryl ; 23-06-2005 o 21:36
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mozna i tak

Ja tam tez planuje jakies wynalazki stale... Ale to juz "pjur manual old skul" a nie jakies picowane AF'em No i zdecydowanie na takie wypady cos szerszego...

Jako uzupelnienie dziury miedzy 70-200 i 16-35 stanowczo piecdziesiatke odradzam...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    ja mam 50/1.8 i odkrylem swietna zabawe gdy zabieram tylko ten lens i zero zooma - trzba sie nagimnastykowac, ale... sie oplaca!
    Ja przez ostatnie 10 miesięcy miałem na stałe przykręconą 50-kę i tylko jej używałem...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziekowka wszystkim za opinie. Rzeczywiscie zakup 50 musze przemyslec pod katem wypelnienia dziury. Owszem, chetnie kupilbym 24-70 ale tyle sie naczytalem o loterii z tym zwiazanej, ze po prosu mam pietra, ze trafie cos kiepskiego. Wszedzie w W-wie mozna kupic/przetestowac jedna sztuke a ze zwrotami jest b. roznie.

Uprawnienia umieszczania postów