Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Oswietlenie pomieszczenia podczas obrobki zdjec.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Dosyc tanim rozwiazaniem wydaje sie byc taka lampka. Mobilne rozwiazanie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta

Troche ciemno bedzie. Potrzebujesz światła mocno rozproszonego, które będzie Ci dawało to 30-50 luxów w miare równomiernie w okolicach monitora jednocześnie nie świecąc na sam monitor.

Jedno światło na biurku, bądź obok nie jest najlepszym rozwiązaniem. Kąt świecenia soluxa to coś ok 35° więc jest to światło raczej mocno skupione. Z mojego organoleptycznego obglądu, światło z soluxa jest zdecydowanie najlepsze. Wszystkie te neonówki "niby daylight" są jakieś takie mało przyjemne w odbiorze - być może przez te dziury w widmie.

Oprawki udalo mi się kupic gotowe na alledrogo.

Czornyj pisze "dość ciemno" a ja to nazywam "dość jasno" powinno być ok 30 luxów tak jak pisze czornyj
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2008 o 23:13

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .

Oprawki udalo mi się kupic gotowe na alledrogo.

Janusz możesz napisać jakie to oprawki kupiłeś do tego soluxa? Nie mogę ich namierzyć na allegro.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

witam
    juz jakis czas zastanawiam sie nad sposobem oswietlenia mojej "cyfrowej ciemi" i jakos nie bardzo moge wyczytane informacje zlozyc do kupy... z jednej strony swiatlo miekkie padajace z gory zapewniajace w miare jasne(ciemne) warunki pracy. do tego lampka? tylko po co? ani to swiatlo z gory ani rozproszone, no i po co doswietlac dodatkowo odbitki jesli mamy i tak jasno w pokoju?
    ps. nigdy nie lubilem swiatla lampki

po za tym jesli zdecydowalem sie na soluxa to czy nie lepiej by bylo uzyc swiatla gornego dla rozproszenia skierowanego dodatkowo w bialy sufit?
    no i 1 zarowka solux to chyba zdecydowanie za malo. Obecnie w zyrandolu mam odpowiednik 100W.

pozdrawiam

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Cały pokój powinien być bardzo lekko oświetlony łagondnym światłem, do tego należy zorganizować coś a'la podświetlarka do oglądania odbitek. Jeśli robić lampkę z Soluxa, to jeden z powodzeniem wystarczy, świeci toto mocno jak jasna cholera, trzeba go oddalić jakiś metr od odbitki (przy założeniu, że mamy monitor skalibrowany do ok. 100-120cd/m^2), bo inaczej oświetla ją zbyt mocno.
    Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    witam
    juz jakis czas zastanawiam sie nad sposobem oswietlenia mojej "cyfrowej ciemi" i jakos nie bardzo moge wyczytane informacje zlozyc do kupy... z jednej strony swiatlo miekkie padajace z gory zapewniajace w miare jasne(ciemne) warunki pracy. do tego lampka? tylko po co? ani to swiatlo z gory ani rozproszone, no i po co doswietlac dodatkowo odbitki jesli mamy i tak jasno w pokoju?
    ps. nigdy nie lubilem swiatla lampki

po za tym jesli zdecydowalem sie na soluxa to czy nie lepiej by bylo uzyc swiatla gornego dla rozproszenia skierowanego dodatkowo w bialy sufit?
    no i 1 zarowka solux to chyba zdecydowanie za malo. Obecnie w zyrandolu mam odpowiednik 100W.

pozdrawiam
    Cytowany post czornyja przecież wszystko wyjaśnia.

1. Światło ma być możliwie maksymalnie rozproszone - zbliżone do tego co masz w pochmurny dzień na ulicy. Najlepiej światło znikąd :-)

2. 30-50 luxów w pokoju to nie jest dużo. Nie wystarczy do oglądania odbitek. Potrzebne jest "stanowisko do oglądania" odbitek czy wydruków stąd ten dodatkowy solux (lub GrafiLite)

3. Odbijanie światła od sufitu - hmmmmmmm... a skąd wiesz, że Twój sufit jest idealnie neutralnie biały. Może farba to np. "stara biel" i światło odbite będzie ocieplone albo "super white" i będzie oziębione.

To jest naprawdę ciężko zrobić dobre warunki w pokoju w którym się normalnie mieszka. Zresztą bez przesady jeśli to nie jest super profi ciemnia do pracy z kolorem to i sensu dużego nie ma.

Ma być 30-50 luxów, ma być możliwie mocno rozproszone, ma nie padać bezpośrednio na monitor, ma być możliwie blisko dziennego (5000-6000K), ma być silniejsze w miejscu gdzie oglądasz wydruki i tu MUSI być jak najbliżej dziennego. Masz usunąć możliwie wszystko co jest jadowicie kolorowe z pola widzenia. Ekran monitora - tapeta - bezwzględnie neutralnie szary. R=G=B = 100 (około). Ma nie być światła "prosto w oczy".

Najbliżej tych 30-50 luxów jest w zwykłym pokoju w pochmurny dzień. Jedni to określają jako "dość jasno" a inni "dość ciemno" :-)

Janusz,

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Tylko cyfrowaciemnia.pl jej nie prowadzi. Najbliższy dystrybutor to Eiko-Europe w Niemczech. Gdyby był dostępny Solux Task Lamp, to brałbym w ciemno - ja to maleństwo właśnie wszędzie ze sobą noszę jak kalibruję ludziom monitory, żeby pokazać różnicę między światłem dziennym a żarowym i naświetlić kwestię metameryzmu.

W cyfrowejciemni.pl mają za to GrafiLite'y - to też fajna lampeczka, tylko już na CCFL.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... Gdyby był dostępny Solux Task Lamp, to brałbym w ciemno
    Już od dawna nie ma - też bym chciał kjoanna w UK siedzi to może mieć dystrybutora na miejscu

....
    W cyfrowejciemni.pl mają za to GrafiLite'y - to też fajna lampeczka, tylko już na CCFL.

Mam GrafiLite - fajne ale... światło z soluxa jednak się przyjemniej odbiera.

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

Czasem wieczorem obrabiam zdjęcia przy zgaszonym świetle, gdy chodzi o kontrasty i jasnosć nabrałem już pewnej wprawy. Ale z lampką może będzie jeszcze precyzyjniej. Tylko czy jedna - na biurku - wystarczy? I na jakiej wysokości względem monitora powinna świecić - chyba z nad? Jeśli druga to gdzie ustawić najlepiej?

Za monitorem jest 30cm ściana, obok kredens, a z prawej wolna przestrzeń. Podejrzewam, że ktoś rozrysował stanowisko do pracy ze zdjęciami, jeśli ktoś zna link lub ma fotkę/rysunek, to warto wstawić.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czasem wieczorem obrabiam zdjęcia przy zgaszonym świetle, gdy chodzi o kontrasty i jasnosć nabrałem już pewnej wprawy. Ale z lampką może będzie jeszcze precyzyjniej. Tylko czy jedna - na biurku - wystarczy? I na jakiej wysokości względem monitora powinna świecić - chyba z nad? Jeśli druga to gdzie ustawić najlepiej?

Za monitorem jest 30cm ściana, obok kredens, a z prawej wolna przestrzeń. Podejrzewam, że ktoś rozrysował stanowisko do pracy ze zdjęciami, jeśli ktoś zna link lub ma fotkę/rysunek, to warto wstawić.

Janusz wcześniej sporo wyjasnił, mi chodzi jednak o oświetlenie bez sufitowego a jedynie w obrębie buirka. Czy tu sprawdzone sa jakies rozwiązania?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

żeby pokazać różnicę między światłem dziennym a żarowym i naświetlić kwestię metameryzmu.
    Jezusmaria, kwestię czego?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów