Jedyny mankament to taki, ze jakbys chcial zamiennik OC-E3 DELTA do EXII bedzie problem z kontaktem w stopce (czasem jest lub nie). Z EXI nie ma problemow. To tez taka mala roznicaPoza tym, plastikowa stopka u mnie w 430EXI zyje i ma sie dobrze
![]()
Skorzystam z tego watku i zapytam, czy jest jakas tansza alternatywa dla 430ex? Druga rzecz to kupno jakiego elementu ma wiekszy sens, lampa czy lepszy obiektyw? (nie ma mozliwosci finansowych na oba, obecnie 350d +kit)
350D kit
Alternatywa o podobnej jakości jest, ale różnica w cenie minimalna wiec chyba nie ma sensu.
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/240783
350D kit
Kit jest slaby , 350D ma wbudowana lampe ktora mozna wykorzystac ( z - ekspozycja zeby czasem dopalila lekko , kwestia wprawy i potrzeby jej uzycia ) , wolal bym lepsze szklo niz 430ex z ciemnym i marnym kitem
no comment...
Za cenę 430 ex II ciężko kupić dobre jasne szkło. Jak chcesz robić fotki tylko do rodzinnego albumu, to możesz kupić nowego kita z IS i lampę. W zasadzie w cenie około 800 zł dostaniesz najwyżej używanego 17-85 IS, który jest dobry ale ciemny. Możesz jeszcze pomyśleć nad używaną 50-tką 1.4. W każdym razie sam musisz podjąć decyzję. Ja kupiłem w zeszłym roku lampę, mając 50/1.8 i 17-85/4-5.6 IS i mimo że to szkła nie najwyższych lotów, to stwierdziłem że i tak nie dostanę nic lepszego za 750 zł, więc wziąłem lampę. Nowy kit z IS wypada całkiem nieźle w porównaniu do starego, a kosztuje 3 stówy (nówka) więc możesz używany sobie dokupić do lampy i do zdjęć rodzinnych wystarczy. Potem uzupełnisz szklarnie. Wszystko w swoim czasie![]()
Podpisy kłamią
Ja posiadam 430 EXII i chodź moje słoiki nie są imponujące i w sumie na prawdę ciemne to jestem bardzo zadowolony z tej lampy. Do celów amatorskich jak najbardziej znajdzie zastosowanie nie jest to 530 ale wiadomo kwestia ceny. Jedynym minusem który jest trochę rażący to kwestia przycisków do sterowania...na moje paluchy trochę za małe. W przyszłości będzie ta lampa świetnie pasować jako slave!! A tymczasem strzelam i jestem zadowolony.
Canon EOS 400D; EF-S 18-55 f/3,5-5.6; EF 28 - 105 f/3.5-4.5 USM; EF-S 55-250 f/4-5,6 IS ; Speedlite 430 EX II ; Grip BG-E3; Szkiełka i pełna głowa pomysłów :]8)8)8)