Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: 430ex czy 430ex II?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie 430ex czy 430ex II?

Zastanawiam się którą lampę wybrać.
    Różnic w działaniu jakichś wielkich nie ma, chyba tylko czas ładowania skrócony o 20%.
    Jestem amatorem, ale mam niekiedy mus robienia zdjęć w fatalnych warunkach oświetleniowych, a zdjęcia muszę mieć nieporuszone- oczywiście lampa wbudowana to totalna porażka- cienie, słabe światło itd.
    Używaną 430ex mogę dostać za 500-550 zł- a wersję II za 800zł...
    Body z jakim lampa byłaby używana to 20D.

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja bym wybral II, ma kilka usprawnien dla mnie znaczacych, np. metalowa stopke i szybki system zapinania na body.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

też stoję przed podobnym dylematem. czy metalowa stopka i szybki system zapinania warte są nawet 200 - 300 zł?

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    też stoję przed podobnym dylematem. czy metalowa stopka i szybki system zapinania warte są nawet 200 - 300 zł?
    Za Fotopolis informacja Canona: "Czasy ładowania zostały skrócone o około 20%, a proces ładowania przebiega cicho"

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

to ładowanie cicho nie jest takie dobre, bo tak to się słyszy przynajmniej czy lampa się już naładowała. no ale ja fotografuję z otwartymi oczami więc widzę czy się naładowała drugim okiem
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunovis Zobacz posta
    Za Fotopolis informacja Canona: "Czasy ładowania zostały skrócone o około 20%, a proces ładowania przebiega cicho"

Oj to to tez to bardzo sie liczy, jednak co 580II to 580II jeszcze tylko flash extender by sie przydal a to w polsce nie da rady kupic

PRIMAR
    Guest

Domyślnie

Kupiłem EX II za (769 zł ? + wysyłka) i jestem b. zadowolony. Mocowanie b. wygodne. W używaną bym nie wchodził - nie jesteś w stanie sprawdzić ile razy palnik błysnął, a ew. wymiana jest chyba ekonomicznie średnio opłacalna. Jeżeli szybkie mocowanie nie ma dla Ciebie istotnego znaczenia, to poszukaj jeszcze gdzieś wersji poprzedniej (nowej). Różnica w czasie ładowania dla amatora chyba nieistotna.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRIMAR Zobacz posta
    Różnica w czasie ładowania dla amatora chyba nieistotna.
    Dlaczego akurat "... dla amatora"? Wszystko zależy od tego w jakiej sytuacji przyjdzie nam "posiłkować" się lampą i nie ma tutaj raczej większego znaczenia czy sytuacja ta "zastanie" "profesjonalistę" czy też "amatora".
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-11-2008 o 22:33
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, a jak to jest z tym szybkim mcowaniem? O co chodzi? Że dwójkę można zamocować w parę sekund z jedynkę w kilkanaście? Proszę o wyjaśnienia..

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

stara wersja ma kólko które się dokręca aby przymocować lampę, a nowsze zapinkę, która w sumie jest wygodniejsza. oczywiście ma to swoje plusy. ja często lampę podpinam do jakiś sanek - albo do kabla oc-e2 albo np do jakiegoś mocowania przy parasolkach. starą wersję - mam 430ex - można dokręcić do połowy i będzie się trzymała, w nowszej - 580mkII ex - mam problemy, bo zapinki do końca nie mogę przesunąć i mimo tego, że stopka się zaciska to nie ma tego kliku, który jest przy pełnym zapięciu. niby się trzyma ale pewności się nie ma. i do tego z oc-e2 nie zawsze działa. muszę ją mocniej dopiąć - trochę więcej niż do tego momentu gdzie rozsądek mówi że dalej nie pójdzie.
    generalnie - kwestia z czym używasz lampy, bo czas mocowania to różnica jednej sekundy. no i metalowa stopka to dobra rzecz
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów