Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Tamron vs Sigma (70-300) - prośba o radę

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Idąc tropem KMV10 skoro "są siebie warte", to.... po co przepłacać ? ;-) Lepiej mniej wydać na Tamrona jak wywalić więcej na Sigmę i mieć niemal ten sam efekt
    A na wypasione Canony z IS, L i temu podobnymi literkami i cudami mnie po prostu nie stać :-( ani też nie uważam, zeby wydawanie tak ogromnej (jak dla mnie) kasy na obiektywy było zasadne jeśli one na siebie nie zarabiają....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Dziś miałem okzaję dosłownie chwilkę pobawić się tą sigmą i powiem Wam, że przy pełnym zbliżeniu na twarz z odległości ok 4-5m miała spore problemy z ostrzeniem (zapięta z EOS 350D i potem z moim obecnym EOS 5000), a światło było dobre. Na 5 przymiarek 3 razy się totalnie na AF rozjeżdżała. Dopiero manual ją leczył.
    Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
    Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
    Moja Sigma takich objawow nie zdradza - ostrzy glosno i dosc powoli ale pewnie i praktycznie za kazdym razem.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
    Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
    Nie no bez żartów, nie miałem trybu makro i ostrzyłem na kontrastowy rejon więc albo akurat ten egzemplarz tak miał, albo każdy z tych obiektywów działa inaczej

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Obstawiam malo swiatla...

Ale fakt... Ta sigma czasami lubi sobie odjechac daleko a potem przejechac przez cel bez zatrzymania. Rada jest taka zeby w odpowiednim momencie jak focus robi przejazd przez ostre popuscic spust i znowu docisnac...
    ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja uważam, że nie ma to jak manualne ostrzenie. Nic Ci się nie rozjedzie, a jak zdjęcie będzie nieostre to możesz mieć pretensje sam do siebie, a nie zrzucać winę na sprzęt ;-)
    AF oczywiście też się przydaje, ale dopiero na manualu masz pełną kontrolę

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No więc zakupiłem sobie dziś tego Tamrona. Wyszedł mi 574 zeta i jak na razie na całe popołudnie i wieczór prób przejechał mi przez latające jaskółki (jak wiadomo zwinne skurczybyki są) a tak, to nie mogę mieć zastrzeżeń. Ostrzy szybko i pewnie, nawet w kiepskim świetle (tylko przy doświetlaniu aparatu). Póki co to w porównaniu do tej sigmy jest sporo szybszy i może ciut głośniejszy.
    Porobię kilka filmów i zobaczę jak foci w praktyce i dam znać.
    Dzięki za wszystkie rady i opinie

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a ja mam takie pytanko bo wszyscy mowia za te sigma jest troche wolniejsza od Canona z USM, ale wlasnie ile wolniejsza? Czy zdolam zrobic ostre zdjecie psu (lub kilku) ktore biegaja po lonce z predkoscia 30km/h ? pewnie tak ale wole sie upewnic.

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    a ja mam takie pytanko bo wszyscy mowia za te sigma jest troche wolniejsza od Canona z USM, ale wlasnie ile wolniejsza? Czy zdolam zrobic ostre zdjecie psu (lub kilku) ktore biegaja po lonce z predkoscia 30km/h ? pewnie tak ale wole sie upewnic.
    Sam Sigmy nie testowalem, mam Canona. Mysle ze jesli masz w body dobiegaczke to nie powinno byc problemu.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail

Na pikniku lotniczym w Góraszce spisywal sie prawie bez zarzutu (Servo + 10D + zdjecia seryjne). A samoloty sa troszke szybsze od psow - wiec bez obaw 8)

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

troszeczke :P dobiegaczke czyli servo? hyh mam 350D wiec servo jest.... :P a zeby nie zakladac osobnego watku. Czy dla mnie jako swiezego posiadacza lustra cyfrowego i narazie zupelnego amatora bedzie widoczna roznica w zdjeciach ta sigma a np. canonem 70-200 f4 ? bo czy jest sens ja k dla mnie wywalac 600$ na canona czy lepiej kupic sobie lampe sigmy ta lepsza i ten obiektyw sigmy i zpalacic za to troche ponad 400$.

PS: odbitki bede robil maks a4

Pozdrawiam
    Alzail

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów