Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ja cykam na Canonie 500. Body kosztuje jakieś 80zł, do tego oczywiście obiektyw (mam 24-85) za który zapłaciłem coś koło 650zł. Tyle jeśli chodzi o koszty "na wejściu". Potem rolki: filmy "marketowe" odrzucam, zamawiam głównie przez internet, wychodzi po 20-30zł za sztukę (takie np. Fuji Pro 160Z). Ale ostatnio przekonałem się do filmów po terminie ważności. Ilfordy cz-b kupuję po 10zł. Może i faktycznie koszt per zdjęcie jest wysoki, ale przynajmniej każde zdjęcie jest przemyślane (mniej lub bardziej).

Obecnie robię zdjęcia analogiem, a cyfrowego kompaktu używam jako backup. Taki układ mnie zadawala

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

ostatnio rozmawialiśmy w gronie znajomych na ten temat jedna osoba starała sie udowodnić ze analogowa fotografia tyle samo kosztuje co porownywalna cyfrowa - w koncu stalo sie jasne dlaczego - przy bardzo malej ilosci zdjec to faktycznie podobnie kosztuje - cena korpusu analogowego to 100-300zl wiec za cyfrowke zaplacimy nieco wiecej i ta kwota ma byc tym co czyni analoga tanszym lub porownywalnym - jemu to wyszlo nie wiem jak to obliczyl mi nie - policzmy body canona 5 kupiłem za 60zł filmy mam po 20zł (ilford) papier okolo 50zł do tego chemia najdorozszy wywolywacz ilforda 50zl, powiekszalnik 250zl obiektyw 200zł (nikkor 2,8) kuwety koreks lampa i zegar i zebrala sie spora kwota za ktora mozna kupic uzywanego 350D kolor to juz zupelnie inna bajka slajd velvia kosztuje okolo 30zl no i zeby to zeskanowac to trzeba by bylo znowu zainwestowac w skaner na ziarno czyli jakis 10 000, lub zrobic na zasadzie do internetu "sie nada" na skanerze za 500zl - ja tak robie i efektu tego skanowania nigdy nie drukowałem nie odwazylem sie - natomiast odbitki z analoga no cóż bezcenne głównie dla mnie kliencie byliby tym raczej malo zachwyceni A inna sprawa że niektórym analog pomaga w myśleniu że na cyfrze przestaja sie starać - moim zdaniem to raczej kwestia osobowości i samodyscypliny cyfra nie jest winna a problem tkwi w nastawieniu fotografa
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja używam głównie klisz Rollei Retro 400S ze szpuli, co daje mi cenę około 4,50zł za film. Wywołuję później w dość tanim wywoływaczu ADOX ATM49, odbitki robię samemu na tanich papierach multigradacyjnych ilforda, które gdy kupuje się po 100 akruszy nie wychodzą w cale drogo, lub na starej Agfie przeterminowanej - kupiona po około 15zł za 100 arkuszy 13x18.
    Jedna odbitka wychodzi stosunkowo tanio, a wrażenia z używania starego EOSa-1 bezcenne
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Domyślnie

kris75 - nie policzyłeś kosztu komputera, drukarki i odbitek w wersji cyfrowej.
    Wychodzi lekko 3x więcej niż analogiczny analogowy (sorry) sprzęt.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

zieloo analogicznie to chyba spore naduzycie - zeby bylo analogicznie to chcialbym miec z analoga takze postac cyfrowa, a to bez dobrego skanera niemozliwe, a jak zapewne wiesz dobry skaner do klisz to wydatek kilku-kilkunastu tysiecy zlotych no i do czegos ten skaner proponuje podlaczyc więc analogiczny analogowy sprzet to nie 3 krotnie mniejszy ale 4x krotnie wieksze wydatki
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Od jakiegoś roku planuje uzupełnić mój sprzęt o jakiegoś analoga 6x6 i powiem szczerze że aspekt finansowy jest dla mnie drugoplanowy. To co mnie pociąga to wycieczka w czasie, do czasów kiedy to zamykałem się w ciemni i z napięciem czekałem na efekty. Kto patrzył na papier fotograficzny leżący w wywoływaczu, który z każdą sekundą odkrywał efekty naszej sesji, to wie o czym mówię - bezcenne. Co do ekonomiki analoga i cyfry to bez przesady, to jak dywagacja na temat wyższości dwupłatowca nad odrzutowcem. Nie możemy tylko liczyć na co ile wydamy kasy, jest jeszcze kilka innych aspektów które trzeba rozważyć.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

imo to jest pomieszanie z poplątaniem te wszystkie kalkulacje ,co to za fotografia analogowa jak się efekt oglada w formie cyfrowej? na monitorze,absolutnuie to nie ma sensu ,koszt i nakład czasowy jest bardzo duży ,cyfra jest w takim wypadku dużo tańsza.Analogowa fotografia ma sesns tylko i wyłacznie jak od A do Z samemu się ją wykonuje tak kolor jak i B&W ,a jeszcze większy sens jak się robi duże powiększenia.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

i to jeszcze na tanich skanerach? niestety jak już skanowac to dobrze i drogo trzeba.

Tylko po co w takim razie robić na negatywach? Niektórzy oczywiscie twierdzą że średni czy duży format jest nie do zastąpienia przez cyfrę ;-)
    nx100

Dopiero zaczyna

Domyślnie

rycerz - a średni cyfrowy format?
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Domyślnie

dla mnie analog to bezobrobkowy bardzo przyjemny obrazek i w tym upatruje glowna zaletę gdyby nie klisza to w sezonie slubnym nie mialbym zadnych albumowych zdjec bo nie mialbym czasu wziac sie za rawy
    Sebastian Małachowski

Strona 21 z 28 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów