Pokaż wyniki od 1 do 10 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

ale lepiej nie porownywac jakosci skanow za 15zl z jakoscia zdjec cyfrowych, bo wowczas czar frajdy moze prysnac
    Eee no chyba nie takiej frajdy nic nie może zbić .

Poza tym słyszłem kiedyś, że 8 mpxl daje mniej wiecej 2000 x 3000 w rozdzielczości 600 dpi więc pod względem rozdzielczości to chyba to samo ( choć nie jestem tego do końca pewien) a co do jakości skanów z "mojego" labu nie mam zastrzeżeń.
    Nie wiem czy pod względem jakości cyfrówa bije na głowę skaner bo w końcu od strony technicznej cyfrówka i skaner to mniej więcej to samo : matryca, wzmacniacz, przetwornik i oprogramowanie, różnica polega na wprowadzeniu obrazu. Body skanuje obraz z obiektywu a skaner z negatywu. ( tu na pewno troche ponaciągałem :grin: ).

Jak na razie pozostaję przy analogu, kasę będę pakować w szkła. Jak cena cyfrowego body spadnie < 2 kpln to kupię a dzięki różnicy w kosztach eksploatacji zaoszczędzę kupę kasy, którą wydam na cyfrowe akcesoria ( karty, databanki itp )

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    Poza tym słyszłem kiedyś, że 8 mpxl daje mniej wiecej 2000 x 3000 w rozdzielczości 600 dpi więc pod względem rozdzielczości to chyba to samo ( choć nie jestem tego do końca pewien) a co do jakości skanów z "mojego" labu nie mam zastrzeżeń.
    Rozdzielczosc to nie wszystko. Moje laby robiły całkowitą kiszkę i jakość z cyfry jest diametralnie inna.

Owszem, skany dobrej jakości, za >1zł/klatka to inna bajka... Ale wtedy to kosztuje.

BTW. 2x3=6 , dpi nie ma tu nic do rzeczy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

BTW. 2x3=6 , dpi nie ma tu nic do rzeczy.
    Fakt - coś mi sie pochrzaniło .

Co do skanów w cenie > 1 zł to raz z takiej usługi korzystałem i musze przyznać, że efekt był powalający. Skany w RAW ie , bez obróbki wyglądały dużo lepiej od zrobionych wcześniej z tego negatywu w innym labie odbitek. Ładniejsze kolory, większy zakres tonalny - za to warto zapłacić. Ale generalnie zeskanowane zdjęcia maja mi umożliwić wybór zdjęć z których wykonam odbitki więc wusstarczy mi jakośc skanów w podanej cenie i w konkretnym labie (moze gdzie indziej jest gorzej).
    Niestety w życiu za wszystko trzeba placić, a koszty eksplatacji aparatu analogowego są wyższe niż cyfrówy i rosną jeszcze bardziej gdy chcemy efekt swoich prac przenieśc na nośnik cyfrowy.
    Jednak według mnie nadal są one do zaakceptowania .
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów