Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Powieście mnie za narządy płciowe, ale ja wolę jednak to, co daje mi analogowa, czarno-biała klisza niż plik z tych fajnych korpusów i siedzenie nad softem godzinami ( choć finał i tak się nie umywa nawet do tego, co moge mieć waląc kotka młotkiem... )
    Ja wolę te godziny nad skanerem spędzić jednak.
    juz wiem, czemu mam takie slabe fotki: nie siedze przed softem godzinami
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    wiec... dlaczego starasz sie mnie przekonac, ze cyfraki sa tansze? przecierz to ja wystartowalem z takim stwierdzeniem i pytaniem jednoczesnie. wiec?
    Bo ten watek przegladnalem tak "trzy po trzy" i mi sie chyba pokickalo

Powieście mnie za narządy płciowe, ale ja wolę jednak to, co daje mi analogowa, czarno-biała klisza niż plik z tych fajnych korpusów i siedzenie nad softem godzinami
    A tam od razu wieszac... Chcesz to rob tradycyjnie...
    B&W narazie troche trzeba kombinowac na kompie tak aby bylo ladne (chociaz to chyba raczej bardziej ze wzgledu na ilosc mozliwosci i kombinacji). Ale to kwestia wprawy i "co kto lubi"... Pewnie niedlugo dorzuca do cyfrakow jakies krzywe i profile i moze sie okazac ze i b&w nie bardzo sie oplaci meczyc na zelatynie.
    ...

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    juz wiem, czemu mam takie slabe fotki: nie siedze przed softem godzinami
    Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    B&W narazie troche trzeba kombinowac na kompie tak aby bylo ladne
    Mi chodzi w tym kontekście Gawrylu, w tym.
    Widzisz, KuchateK załapał... widać nie ma kompleksów :wink:

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Pewnie niedlugo dorzuca do cyfrakow jakies krzywe i profile i moze sie okazac ze i b&w nie bardzo sie oplaci meczyc na zelatynie.
    Czego nawet sobie serdecznie życzę i czekam na ten moment.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kuchatek, w tej chwili matryca nie jest w stanie wygenerowac takich przejsc i takich szarosci, jakie daje film srebrowy.. Nie twierdze ze nigdy nie bedzie w stanie - ale chyba gdybac nie bedziemy i oprzemy sie na tym co jest obecnie?

uzytecznosc cyfry ograniczyl bym jednak do zdjec kolorowych - zdjeciom BW konwertowanym z koloru roznymi wymyslnymi sposobami narazie daleko do tych, ktore powstaja na negatywie. ilosc szczegolow jakie oddane sa w swiatlach i cieniach jest nieosiagalna... chociaz.. S3PRO lepiej sobie z tym radzi niz Canonowski CMOS czy tez Soniakowski CCD montowany w Nikonach... kto wie kiedy granica miedzy filmem a cyfra przestanie sie zacierac? teraz jest kolosalna.. na niekorzysc cyfry

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Niby narazie nie... Dlatego pisze o tym, ze b&w jeszcze ma sens jako analog...

Ale nie do konca zgodze sie z ta totalna przewaga i dyskwalifikacja do konwersji kolor>b&w z cyfraka... Biorac przecietnego srednio kumatego ogladacza i niekoniecznie 50x70 w galeriach Ale to juz temat na oddzdielny flejm

Kolosalna przewaga to byla za czasow matryc 1.3mpix za 5k$ Jestesmy coraz blizej Wszystko i tak zalezy od tego doczepionego do puszki... Nie... Nie szkla
    ...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

byc moze brak mi umiejetnosci oraz odpowiednich filtrow - ale ja roznice dostrzegam.. i to duza

oczywiscie pokazujac czyjes zdjecie w malym rozmiarze ciezko by bylo zgadnac z czego to - jednak z doswiadczenia stwierdzam iz wcale nie jest "blizej"

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Mi chodzi w tym kontekście Gawrylu, w tym.
    Widzisz, KuchateK załapał... widać nie ma kompleksów :wink:
    ja tez nie mam kompleksow. a to - co napisalem - to tez powinienes potraktowac z przymrozeniem oka
    zgadzam sie calkowicie z Toba (i Czacha, i innymi) ze cyfra w B&W nie dosciga (chwilowo) analoga.... no coz - trzba poczekac!

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Jeszcze mi powiedzcie, że wzmacniacze lampowe i gramofony znikną z tego swiata.
    Fotografia analogowa ma się swietnie i jeszcze długo będzie sie trzymac. Poza tym o czym pisze Czacha to możemy obserwowac fakt, ze ludzie wracaja do analogów mało tego o analogach myślą osoby, które "wychowały" sie na cyfrakach / patrz nasz "osiedlowy" miłośnik kotów moderator /.
    Z drugiej strony średnio kumaty ogladacz rzeczywiście nie zauważy róznicy ( BW ) ale wiekszośc z nas na tym forum zauważy. A nie jest ładne to co jest ładne tylko to co mi sie podoba. Ja mimo starań i kombinowania z pomocą fachowej literatury nigdy nie osiagnałem z komputera zadawalających efektów. Zawsze mi wychodzi w sumie akceptowalne ale na Ilfordzie idzie mi lepiej .
    pozdrawiam
    g

Domyślnie

Najzabawniejsze jest w tym wszystkim jest to, iz czarno-biała fotografia analogowa kończy sie często w tej dyskusji na etapie "kunsztu naswietlania filmu", oddania go do labu i zeskanowania.

Technika analogowa to równiez "kunszt" dobrania kombinacji negatyw-wywoływacz(rodzaj, stężenie, temperatura) i efekt -o czym wszyscy zdaja sie zapominać - poprawne dobranie kombinacji papier-wywoływacz.

Mądrzy fotografowie mówią, że jak widzą kadr w obiektywie to myślą jak to później w ciemni wywołać (czy sa w stanie go wogóle przenieść na papier)- to jest prewizualizacja. Dzieki znajomości "sztuki czarnoksięznika z ciemni" sa w stanie w bardzo duzym stopniu przewidziec efekt końcowy.

Fotografia analogowa to nie skan i wołanie w labie na badziewiaście standartowym papierze. Fotografia anlogowa czarnobiała jest robiona (prewizualizowana) by uzyskać odbitke na papierze do tego przeznaczonym a nie sentymentalnie przeglądac negatywy w folijkach lub na pc.
    A to niestety kosztuje - ale warte jest kasy..... :-D

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gienioo
    Jeszcze mi powiedzcie, że wzmacniacze lampowe i gramofony znikną z tego swiata.
    Fotografia analogowa ma się swietnie i jeszcze długo będzie sie trzymac.
    powatpiewam. a przyklad z gramofonami i wzmacniaczami jest jak kula w plot. szczegolnie, ze (,,zaszpanuje'' ) na codzien nosze w kieszni mp3 player z radiem i dyktafonem wielkosci zapalniczki - a o istnieniu gramofonu trudno przekonac mi nawet swoje dziecko

Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów