Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Zwykły niedzielny pstrykacz woli w tej chwili chyba bardziej wydac na cyfrowke (bo i szpan większy )
    Coraz czesciewj szpan to jest jak ktos analogiem foci, szczegolnie srednim formatem ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Jak upowszechniac zaczela sie analogowa fotografia kolorowa, to tak samo zapowiadano zmierzch malarstwa.
    I czy aby nie nastąpił?

Nie twierdzę, że analogowa fotografia zniknie, nastapi jaj zmierzch.
    Gady tez żyja na ziemi, ale ich czasy dawno przeminęly
    Ewolucja dotyczy również środków przekazu wizualnego: malowidła naskalne, malarstwo, fotografia analogowa, cyfrowa......brazylijskie seriale, polsat i tvn.
    Ups, chyba się zagalopowałem

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nastapil zmierzch malarstwa? Kiedy? Cosik nie zauwazylem.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To patrz:
    http://www.culture.pl/pl/culture/art...s_opalka_roman
    http://csw.art.pl/new/2003/tarasewicz.html
    http://library.thinkquest.org/20868/pol/aaa/text2.htm
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Ja w sumie czytam i nie wiem o co Wam moi drodzy chodzi.

To nie jest takie przecież finansowo straszne - analogowe B/W w NAJTAŃSZYM ( choć nienajlepszym ) wydaniu to:
    - jednorazowo ok. 1000-1500 PLN na skaner do klisz ( chyba 3000x2000 wystarczy do domu, prawda? )
    - koszt kliszy B/W do C41 to koszty od 10 PLN za ProFoto ( który ideałem nie jest, ale cóż ).
    - koszt wołania takiej kliszy to 4.5 PLN.

No i...?
    To wersja minimum - mozna uskromnić, do 15-20 PLN za rolkę filmu.
    racja - jesli masz czas i ochote bawic sie w reczne skanowanie - i chcesz wydac kase na skaner - zgadzam sie. ale podlicz wydatki: zaproponowany przez Ciebie skaner + (jakies) body = cyfrak! (typu 300d) chyba sie nie myle?

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Oczywiście - nie ma to jak zabawa z chemią i samodzielne wołanie (...)
    to juz inna sprawa - o tym nie chce dyskutowac.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Coraz czesciewj szpan to jest jak ktos analogiem foci, szczegolnie srednim formatem ;-)
    zgadzam sie. i dlatego tez sadze, ze niedlugo ceny ,,tradycyjnej'' fotografi.... podskocza! znaczaco! bo za szpan trzeba placic (przyklad: Harley-Davidson, addidas i 3 wspaniale paski)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    racja - jesli masz czas i ochote bawic sie w reczne skanowanie - i chcesz wydac kase na skaner - zgadzam sie. ale podlicz wydatki: zaproponowany przez Ciebie skaner + (jakies) body = cyfrak! (typu 300d) chyba sie nie myle?
    Dolicz zapas materialow na rok na 2-3tys fotek (a to sie w tydzien da wypstrykac) i masz juz na 350'tke, a moze i 20'stke

Cyfra wbrew pozorom nie jest taka droga... Analog ma duzo wydatkow ukrytych... Rozlozone w czasie, ale jak podliczyc to spore sumy wychodza. A napewno analog nie bedzie taniec...

Pozatym proces to nie walenie kotka przy pomocy mlotka... Picowanie analoga skanerem... Po co? Nie lepiej odrazu calosc procesu miec cyfrowo?
    ...

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Myślę, że Tomasz trafił w to o co mi chodziło.
    A wartościowe malarstwo coraz częściej służy nie jako dzieło sztuki lecz lokata kapitału.

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dolicz zapas materialow na rok na 2-3tys fotek (a to sie w tydzien da wypstrykac) i masz juz na 350'tke, a moze i 20'stke

Cyfra wbrew pozorom nie jest taka droga... Analog ma duzo wydatkow ukrytych... Rozlozone w czasie, ale jak podliczyc to spore sumy wychodza. A napewno analog nie bedzie taniec...

Pozatym proces to nie walenie kotka przy pomocy mlotka... Picowanie analoga skanerem... Po co? Nie lepiej odrazu calosc procesu miec cyfrowo?
    czekaj, moze wypilem za duzo, ale... ja mam cyfre! zaczalem ten watek od wlasnych zwierzen, jakie byly tego powody! wiec... dlaczego starasz sie mnie przekonac, ze cyfraki sa tansze? przecierz to ja wystartowalem z takim stwierdzeniem i pytaniem jednoczesnie. wiec?

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    zaproponowany przez Ciebie skaner + (jakies) body = cyfrak! (typu 300d) chyba sie nie myle?
    Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Powieście mnie za narządy płciowe, ale ja wolę jednak to, co daje mi analogowa, czarno-biała klisza niż plik z tych fajnych korpusów i siedzenie nad softem godzinami ( choć finał i tak się nie umywa nawet do tego, co moge mieć waląc kotka młotkiem... )
    Ja wolę te godziny nad skanerem spędzić jednak.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów