Cytat Zamieszczone przez Czacha
ale kadrujesz przez wijzer... wiec przed zrobieniem zdjecia sprwadz czy jest dobry
Do tego dochodzi przesłona, czas - łącznie czy dobrze naświetlisz, nie przepalisz, itp. Do tego ocena głębi ostrości. Ja rozumiem: w 300V jest podgląd GO, jest pomiar TTL i wskaźnik.

Tylko pytanie jest takie: czy każdy amator będzie faktycznie "widział" jaką ma głębię przez wizjer + podgląd? Ja nie, bo nawet niedawno się pytałem jak w ogóle oceniać GO przez podgląd.

Oświetlenie. Nie zawsze widać, czy fajnie się światło chwyciło czy ustawiło. Nie wszystko widać przez wizjer i, że tak powiem, okiem nieuzbrojonym. Czasem trzeba pyknąć fotę, żeby zobaczyć.

Ja ostatnio spieprzyłem 2 klisze bo robiłem zdjęcia osobie w cieniu, która miała gdzieś tam dalej jasne tło. Każdy kto ma doświadczenie, by tu doświetlił błyskiem. Ja tego nie zrobiłem; stwierdziłem: czas dobry, głębia powinna być ok bo dziura spora, nie poruszę, kadr mi się w miarę podoba - to pyk.
I się okazało, że z tych 2 klisz 90% w odrzut. Policzyć negatyw+wywołanie+skan_w_labie i wychodzi 70+hak. A cyfrą bym pyknął obejrzał na wyświetlaczu, zobaczył od razu o co chodzi i poprawił.

Analog nie pozwala na błędy. Takie jest moje zdanie. A każdy uczeń/adept/amator ma prawo je popełniać (i będzie popełniał). Ale tu analog jest droższy niż cyfra, choćby z tego względu, że nie zawsze jest okazja poprawić zdjęcie.