Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    Odnosnie tematu mam pytanie, moze ktoś mi pomoże gdzie w wawie lub okolicach ( piaseczno) jest jakis dobry punkt do wołania C41 ??
    ewentualnie od razu robienie dobrych wydrukow, lub tez dobre skanowanie w przystepnej cenie,
    www.foto83.pl na rzymowskiego
    Sebastian Małachowski

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Fotografowanie na velvii sprawiało że zanim człowiek wcisnął "spust" dwa razy sie zastanowił nad wykonaniem. Pomimo ery cyfry velvia nadal trzyma fason no i cenę.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Domyślnie

i jakość

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gary Zobacz posta
    www.foto83.pl na rzymowskiego

dzieki za pomoc, postaram sie tam zawieźć zaległe klisze i zobacze efekty

ps: jakie można zrobić maxymalnych rozmiarów( w jak najlepszej jakości ) wydruki z kliszy 24 x 36 mm z eos-a 3jki ?

mam ksiazke mroczka jest tam napisane, 10 X wiec 24 x 36 cm i 15 X 54 x 36 cm, zastanawia mnie jak z jakoscia przy tym drugim wydruku

Uzależniony

Domyślnie

dzieki za pomoc, postaram sie tam zawieźć zaległe klisze i zobacze efekty

ps: jakie można zrobić maxymalnych rozmiarów( w jak najlepszej jakości ) wydruki z kliszy 24 x 36 mm z eos-a 3jki ?

mam ksiazke mroczka jest tam napisane, 10 X wiec 24 x 36 cm i 15 X 54 x 36 cm, zastanawia mnie jak z jakoscia przy tym drugim wydruku
    Nie ma takich zasad. Jedno to material, zupelnie inne ziarno da velvia 50 i kodak 400, drugie to wymagania. Widzialem zdjecia z cz-b 35mm powiekszone na cala sciane, efekt swietny. Ziarno ma to do siebie ze nie razi tak jak piksel z cyfry.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Nie ma takich zasad. Jedno to material, zupelnie inne ziarno da velvia 50 i kodak 400, drugie to wymagania. Widzialem zdjecia z cz-b 35mm powiekszone na cala sciane, efekt swietny. Ziarno ma to do siebie ze nie razi tak jak piksel z cyfry.
    Dzieki za odpowiedz, pytam ponieważ co chwile gdzies czytam że jezeli wchodzą w gre odbitki wieksze niż 20x 30 to tylko średni format bo małoobrazkowe wymiekają

Domyślnie

Tylko, że duuuże odbitki to już raczej tylko pod powiększalnikiem.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matti_1989 Zobacz posta
    Tylko, że duuuże odbitki to już raczej tylko pod powiększalnikiem.
    a taie w formacie 30 x 45 ??

mam troche zdjec z cyfry podrukowanych, i stwierdzam że jesli chodzi o zdjecia do zbioru na portfolio to mozna jesli nei ma innego wymogu spokojnie robic 20x30 ale na sciane zeby bylo dobrze widac to tak conajmniej 30x 40
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit

zastanawiam sie na przyszlosc nad taką maszyną do wiekszych wydrukow, pracy w studio i jakichs plenerowych sesji czasem, uzywal ktos, jest sens ? , jeśli tak to jak w praktyce jakosc zdjec w druku wychodzi ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/pentacon-six-tl-2-...399972370.html
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 12-01-2011 o 11:58 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A z jakim obiektywem ten EOS? Bo jak puszka jest szczelna, nie klekocze na wietrze i da się do niej podczepić obiektyw - to sama z siebie ma prawie zerowy wpływ na to, o co pytasz...

Z małej klatki zoomem 28-135 IS (który podobno z kliszami jest niezły, ale w praktyce na śniadanie zjada go np. kieszonkowa Leica Minilux Zoom) Velvię można spokojnie skanować do A3 (robiłem takie odbitki i to w czasach, kiedy Rossmann życzył sobie, żeby skany miały 400 dpi - pliki miały prawie 90 mega). Każdym stałoogniskowym można pewnie próbować wyciągnąć coś więcej, ale efekt zależy też od użytej kliszy i od wymagań oglądającego...
    No i znaleźć porządny skaner, bo np. na Velvii przy takich rozdzielczościach każdy płaszczak polegnie...

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Obiektywy różne, stałki to 50 1,5 canona, ayto reuvueon 55 mm 1,4 i meyer-optik 29 2,8 , pozostale to 17-85 is usm canona i 70-200 f4 L .

Jednak chyba wiekszosc dotychczasowych zdjec jest zrobiona 70-200 i jego najczesciej uzywam .

Co do klisz, to chodzi mi glownie o wydruki czarno biale, takie klisze planuje i chcialbym przed zakupem dowiedziec sie wszystkiego zeby wybrac takie ktore daja wieksze szanse na powodzenie duzego wydruku .

Wspominasz o skanerze, czyli skanoanie i druk z pliku cyfrowego to jedyna mozliwosc?

Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów