Bo jak jest ciemno, to lepiej mieć duży i jasny wizjer, niż mały i ciemny.Zamieszczone przez Vitez
Bo jak jest ciemno, to lepiej mieć duży i jasny wizjer, niż mały i ciemny.Zamieszczone przez Vitez
Pentax K-5 II, Leica M9
Ja osobiscie kupiłem cyfraka canona a75 ale po pewnym czasie (ok. 2 miesięcy) strwierdziłem że jednak w lustrzance jak zrobisz fotke to to czujesz strzelenie lustra i przewinięcie filmu a nie jak w cyfsze ciche cyknięcie. Na dzieć dzisiejszy mam eos-a 300n , eos-a 1000fn no i cyfre, natomiast ojciec ma Nikona F55. Polecam lustrzanki
No co ty? Przeciez caly urok kliszy w tym, ze kolory nie sa rzeczywiste. Uwielbiam pomarancz na zdjeciach przy zachodzacym sloncu lub niebieski odcien mgly przed wschodem. To jest wlasnie piekne. Krajobrazy to nie sa zdjecia techniczne.Zamieszczone przez akustyk
Balans bieli przydaje sie do robienia zdjec przedmiotow wystawianych na Allegro przy swietle zarowkowym![]()
Zamieszczone przez akustyk
Uwierz mi, ze wystarczy doswiadczenie i nie trzeba robic zbyt wielu ujec. Zreszta czesto nie ma czasu bo slonce szybko zachodzi a idealne swiatlo ktore w krajobrazie jest najwazniejsze szybko sie konczy.
zdefiniuj pojecie, to moze zauwazymyZamieszczone przez fotomuka
oswiec nas swietlistoscia
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
No pewnieZamieszczone przez Vitez
![]()
- pelna klatka to duzy wizjer
W cyfrach z mniejsza klatka jest on duzo mniejszy niz np w Eos 3 i jak dla mnie jest to duza wada. Uzywalem 300D, 10D, 20D i 1D mk2 i wszedzie bylo slabo pod tym wzgledem.
- mam juz komlet obiektywow i nie bardzo mam ochote inwestowac w kolejny aby miec szeroki kat, dodatkowo cyfre bede uzywal tez w fotografii przyrodniczej /czasami :-) /
- moj obiektyw 50/1,4 przy cyfrze ma 80/1,4 a jak dla mnie to za duzo przy slubach np w kosciele.
Tyle co mi przyszlo do glowy.
A to chyba nie jest reguła. Wizjer mógłby być duży, tylko producent powinien się przyłożyć. Przecież w pełnych klatkach są różne wizjery, duże i małe. W cropach są małe, bo Canon żywcem pewnie przeniósł rozwiązania z analoga.Zamieszczone przez Adam J. Ławnik
Nie znam sie na stronie technicznej ale wydaje mi sie ze jest to jakis problem. Gdyby go nie bylo to z pewnoscia w profesjonalnym modelu 1Dmk2 za jedyne 15.000 zł bylby duzy wizjer a jest taki sam jak w 20D :-?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Hmm, to by się dało zrobić, że producent wziąłby jeszcze pełnowymiarowe lustroZamieszczone przez Tomasz Golinski
Miałbyś wtedy duży, jasny wizjer, a na jego środku prostokąt odpowiadający matrycy. Cos jak high-speed mode w Nikonie
No i coverage, kurna, ponad 100% ;-)
![]()