Strona 14 z 28 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    Koszt lustra cyfrowego, bo przecież chcemy mieć porównywalną jakośc, wiec kompakciki odpadają, to koszt powiedzmy 7 tys z obiektywem.
    Analoga, to koszt powiedzmy 2 tys z obiektywem.
    Różnica to 5 tys.
    jakos dorgo policzyles: mozna inaczej - okolo 3 tys zl za 300d (350d?) z kitem, i jakies ~1.5 tys zl za manuala. czyli roznica nie tak wielka - bo okolo 1.5 tys zl, a nie - jak w Twoim przypadku - 5 tys! ale nie o to tez chodzi, bo:

Jedna rolka filmu, z wywołaniem i skanowaniem to koszt ok. 30 zł.
    wlasnie! jesli za 30zl mozesz kupic film i go wywolac plus zeskanowac - to super! tylko pozazdroscic! mi sie nie udalo znalezc skanow po ~10zl/film w rozsadnaej jakosci (a juz nigdy porownywalnej z plikami cyfrowymi 300d)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    Cytat Zamieszczone przez Kubek
    Gwarantuję natomiast, że dzięki temu, że uczysz się sztuki fotografowania na analogu,
    wszystkie lekcje (podobne do opisanej przez Ciebie)
    zapamiętasz do końca życia
    i z każdej kolejnej rolki filmu będzie przyzwoitych coraz więcej klatek...
    gwarantujesz? niby jak? bo ktos wydal na 2 rolki filmu pare zlotych to sie nauczy? zapamieta? a jak ktos wydal ,,troszke wiecej'' na cyfraka to juz nauka pojdzie w las? niby czemu ma ,,zapomniec''? he?
    Nie, tu nie chodzi o ilość utraconych złociszy...
    Tu chodzi o utraconą szansę zrobienia dobrego (wyjątkowego) zdjęcia
    w danym miejscu i czasie...
    a to potrafi powrócić koszmarem sennym nawet po kilkudziesięciu latach...

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

wlasnie! jesli za 30zl mozesz kupic film i go wywolac plus zeskanowac - to super! tylko pozazdroscic! mi sie nie udalo znalezc skanow po ~10zl/film w rozsadnaej jakosci (a juz nigdy porownywalnej z plikami cyfrowymi 300d)
    Rolka Fuji w hurtowni to 8,50, wywołanie 4,50, skanowanie do formatu 15x21 -17,00.

Wiekszych odbitek nie robię.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Rolka Fuji w hurtowni to 8,50, wywołanie 4,50, skanowanie do formatu 15x21 -17,00.

tak to wygląda na 135?
    na 120 trochę drożej. raz że 6x6 wchodzi mi tylko 12 sztuk na rolkę, to filmy droższe dodatkowo... wywoływanie też. te Fuji, które podajesz to Velvia czy inny? poniżej ceny z giełdy foto Stodoły (znalazłem ludka, który sprzedawał jeszcze taniej, ale jakoś nie wzbudził zaufania, więc kupiłem gdzie zwykle czyli na dole na sali).

Velvia 50 = 19,6
    Velvia 100F = 21,7
    Profia 400F = 17,8

negatywy Ilforda:
    HP5 Plus 400 = 11
    Delta 3200 = 17,7
    Delta 400 = 12
    XP2 Super 400 = 12

wywoływanie negatywu 15 zł brutto, 20 zł za wywołanie slajdu.

oczywiście ceny filmów ze Stodoły, ceny w sklepie (Profilab) x2. wywołuje póki co w Profilabie, bo robią to w 24h, więc prawie nie odczuwam opóźnienia.

skanuje sobie sam, Epson Perfection 3170 Photo. wyliczyłem, że skaner zwróci się dość szybko - skanuję dość duże powiększenia, akurat z formatu 6x6 nawet różnica w robieniu odbitek (z negatywu ok. 3 zł za format 15x15, jak dam to na CD zeskanowane to zapłacę 70gr za odbitkę) wycofuje mi pieniądze włożone w skaner. z drugiej strony posiadanie skanera daje mi możliwość takich manewrów z materiałem (slajd i negatyw) jak na cyfrówce z RAWem.

wczoraj porównywałem jakość z negatywu (Fuji Superia) skanowanego na Nikonie V ED ze slajdem Fuji Velvia 6x6 skanowanym na moim skanerze. no niestety ponad 2.5 raza większy format daje rezultaty. przy skanie wielkości A4 jest b.duża różnica.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

(...) skanowanie do formatu 15x21 -17,00.

rozmiar skanu i mi by w zupelnosci wystarczyl - ale ja (swego czasu) biadolilem na szumy, kolory. nie znalazlem takiego labu, co by zeskanowali za ~20zl i bylbym zadowolony. wiec gratuluje.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

rozmiar skanu i mi by w zupelnosci wystarczyl - ale ja (swego czasu) biadolilem na szumy, kolory. nie znalazlem takiego labu, co by zeskanowali za ~20zl i bylbym zadowolony. wiec gratuluje.
    to kupujesz skaner i sam się męczysz. wtedy wiesz czy się da czy nie.
    gra i buczy bebop

Krzysiek
    Guest

Domyślnie

to ja trochę odświeżę wątek... długo zastanawiałem się nad zakupem dSLR'a - myślałem o D70 albo o 300D/350D.. ale nieprzewidziane wydatki przeszkodziły mi w odkładaniu kaski....
    teraz nie ma szansy, żebym uzbierał kasę potrzebną na zakup cyfrowej lustrzanki, no i zaczął się dla mnie dylemat... bo zastanawiam się teraz nad zakupem dobrego analogowego aparatu-no i myslę o Nikonie F80... tylko męczy mnie myśl, czy taka inwestycja nie wyniesie mnie zbyt drogo... chodzi mi o koszta związane z wywoływaniem filmów, zakupem tychże, czy odbitkami.... do tej pory pstrykałem też analogiem.. głównie małpką, ale czasem zdarzało się pożyczyć lustrzanke... czy dla mnie - amatora - dobrym wyboerm będzie analog.?? myślę, że nie przekroczę jednego filmu miesięcznie... czasu niewiele na pstrykanie...
    czekam na jakieś porady bardziej doświadczonych ....
    z góry wielkie dzięki...
    pozdrawiam..

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Hmm.. Policzmy:
    Canon EOS 300V, nowy, kit : na allegro już za 999 pln.
    1 film miesięcznie; zakładam, że robione są odbitki i skan do celów archiwizacyjnych i ew. obróbki : 10 pln za Fuji Superia 36 klatek + 0.50pln/odbitka-10x15 * 36 kl + 1.95 pln skan/klatka-2000dpi (za skanowanie.com.pl) = 98,20 pln

Czyli roczne użytkowanie: 999 pln + 98.20 * 12m = 2177.4.
    Oczywiście koszty skanu można zjechać do ok 30 - 40 pln skanując w jakimś podrzędnym labie. No i nie ze wszystkiego trzeba zaraz robić odbitki.
    Idź do labu, w którym robisz odbitki.. popytaj o ceny skanów, policz odbitki.
    A potem zobacz ceny używanych EOSów 300D na allegro..
    I sam zdecyduj. Pamiętaj jeszcze o karcie CF do cyfrówki!
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale po co 300v? mozna kupic np. 6xx albo serie A.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

(...)mi sie nie udalo znalezc skanow po ~10zl/film w rozsadnaej jakosci (a juz nigdy porownywalnej z plikami cyfrowymi 300d)
    no sorka ale Ty chyba żartujesz... w życiu gdybym nie musiał nie robiłbym dSLR'em tylko SLR'em. Do tej pory myślę o kupnie naprawdę dobrego SLR'a, porządnego skanera do slajdów np. Nikona. wtedy człowiek zastanawia się nad każdym kadrem co polepsza ogólną jakość zdjęć- chyba że ktoś jest totalnie bez talentu. nie mówię że przy cyfraku się nie zastanawiam bo większość zdjęć robię w Rawie i mam na mojej karcie jednej miejsca na ok. 70 zdjęć więc niemogę zbytnio szaleć. niby 2 filmy no ale...

ale to tylko moja skromna opinia...

P.S. co tak lubię w analogach - świetlistość zdjęć. jedni widzą różnicę między digitalami a analogami a inni nie - ja należę zdecydowanie do tych pierwszych
    |a ja mam aparat i oko
    i wreszcie nową sigmę|
    www.muka.foxnet.pl

Strona 14 z 28 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów