Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 275

Wątek: analogowa fotografia jest za droga

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    w zaleznosci od rozmiaru klatki, inaczej zachowuje sie emulsja - nie jestem w stanie tego wtylumaczyc dokladnie, bo az tak sie nie znam, ale z tego co pamietam na wiekszej powiezchni inaczej zachodza reakcje osadzania sie... czegos tam kurcze, na pl.rec.foto bylo o tym nie raz.. nie jestem w stanie teraz tego znalezc bo do pracy czas spadac...

w kazdym badz razie, tonalnosc zalezy rowniez od formatu filmu, a nie tylko jego rodzaju
    Jeśli tak jest, to się wycofuję z twierdzenia o małpce :> Ale wciąż tego nie rozumiem, bo zjawiska naświetlania emulsji odbywają się w dużo mniejszych skalach przestrzennych niż rozmiar klatki (prawdopodobnie), być może to emulsje są przygotowywane inaczej, z mniejszym naciskiem na rozdzielczość (która jest kompensowana rozmiarem).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Wybacz, ale te 70, czy 100 pln wyrzucone za 2 klisze pstryknięte w jeden dzień i spieprzone zdjęcia to solidny klaps.
    Powiedz mi - co Ty robisz, że dwie klisze kosztują Cię 70 czy 100 pln?

Piszecie również, że niektórzy wychowani na cyfrakach przechodzą na analog. (...) i wiedzą mniej/więcej jak się "piecze chlebek".
    Acham.
    Ciekawe.
    Ja uczyłem się fotografii na Smienie, a potem Fedzie.
    Niejeden forumowicz tu obecny uczył się na sprzęcie starszym ode mnie.
    I co? Nie da się?
    Jakoś nikt z nas ( raczej ) z torbami nie poszedł...

koszty + czas związane z obejrzeniem wyników niestety hamują rozwój
    Ech... panie Denthargu, panie Denthargu...

I albo ma się kupę czasu (na robienie kilku zdjęć i czekanie), albo ma się w ch.. kasy na pstrykanie klisz i błyskawiczne wołanie
    Śpieszysz się gdzieś?
    A po drugie nie w ch** kasy, tylko tyle, ile kosztuje wołanie filmu, czyli od 4.50 do 15 pln w zależności od typu ( mówię o labach, nie o kąpielach domowych ).
    Zauważ, że to tyle, co niektórzy palacze wydają na fajki raz na dwa dni, a hardkorowcy raz dziennie.

Palisz?
    To rzuć, zobaczysz, że zaczniesz mieć kasę na klisze

Poza tym - zauważ - Ci, co mają w ch** kasy to mają najlepsze cyfrowe korpusy :wink:

Wiesz, ja tu nikogo do niczego nie przekonuję.
    Jak po prostu masz ochotę na cyfrę, to ją kup, a nie szukaj powodów na siłę.
    Jeśli nie dajesz sobie rady z analogiem - j/w.

A jeśli chcesz, to zostań przy analogu - to piękny sport.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Powiedz mi - co Ty robisz, że dwie klisze kosztują Cię 70 czy 100 pln?
    ok 6 pln za film + ok 30 - 35 pln za skan w labie (nie mam skanera).

Ja uczyłem się fotografii na Smienie, a potem Fedzie.
    Niejeden forumowicz tu obecny uczył się na sprzęcie starszym ode mnie.
    I co? Nie da się?
    Jakoś nikt z nas ( raczej ) z torbami nie poszedł...
    No, na pewno się da, nie mówię nie. Ja zaczynam w zasadzie od 0 na swoim EOSie. Robię dużo błędów, choć staram się sporo czytać.

Cytat Zamieszczone przez Dentharg
    koszty + czas związane z obejrzeniem wyników niestety hamują rozwój.
    Ech... panie Denthargu, panie Denthargu...
    Marcin Tak uważam, bo po prostu robię ok. 1 film na tydzień. Mija 2-3 dni zanim wywołam i zeskanuję - czasem dłużej, bo w Zgorzelcu nie znalazłem dobrego labu (choć czasem ciężko mi lab ocenić).

Śpieszysz się gdzieś?
    A po drugie nie w ch** kasy, tylko tyle, ile kosztuje wołanie filmu, czyli od 4.50 do 15 pln w zależności od typu ( mówię o labach, nie o kąpielach domowych ).
    Zauważ, że to tyle, co niektórzy palacze wydają na fajki raz na dwa dni, a hardkorowcy raz dziennie.

Palisz?
    To rzuć, zobaczysz, że zaczniesz mieć kasę na klisze
    Nie palę. Na EOS300V musiałem kaskę sporo odkładać. Zresztą zasób mojego portfela widać po obiektywach w podpisie. Nikt tam Lki nie znajdzie. Ale nie narzekam za mocno i dłubię dalej

Wiesz, ja tu nikogo do niczego nie przekonuję.
    Jak po prostu masz ochotę na cyfrę, to ją kup, a nie szukaj powodów na siłę.
    Jeśli nie dajesz sobie rady z analogiem - j/w.

A jeśli chcesz, to zostań przy analogu - to piękny sport.
    Nie szukam na siłę. Czytam, rozważam, chodzę dookoła tematu, cmokam, znów czytam, rozważam itp.. I myślę o kupnie skanera albo 350D

Momentami brakuje mi mentora, który by wytknął mi błędy. Bo komentarz moderatorów np. na plfoto, czy onephoto.net którzy wywalają zdjęcie typu "słaba jakość/kolory" niewiele pomaga. Si?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Zresztą zasób mojego portfela widać po obiektywach w podpisie. Nikt tam Lki nie znajdzie. Ale nie narzekam za mocno i dłubię dalej
    Też nie "sram pieniędzmi".
    Też nie mam żadnej L-ki ( choć gdybym miał taką kasę, to miałbym zapewne, i to nie z próżności ).
    Też nie narzekam.
    I też dłubię.
    Bo o to w tym chodzi.
    Przynajmniej "kręgosłup" masz zdrowy. :wink:

I myślę o kupnie skanera albo 350D
    Widzisz, ale to dwa różne światy.
    Powiem Ci - jeśli B/W wisi Ci i powiewa, to nie masz się co zastanawiać - opłacalnie opłacalniejszy jest cyfrowy korpus, a i kolorki takie "ładniejsze".
    Więc wiesz...

komentarz moderatorów np. na plfoto, czy onephoto.net
    Te portale to ( w moich oczach ) po prostu parodia.
    Nawet nie mówię o "gniociarzach i kiciarzach", bo znaleźć tam można dziesiątki rewelacyjnych prac, ale o sam system komentarzy i o to, że komentować może praktycznie każdy.
    A prawda jest taka - grono komentujących na plfoto to zgraja erotomanów, którzy o fotografii mają takie pojęcie, jak ja o fizyce kwantowej.
    A komentarze tych, których zdanie powinno się liczyć, giną gdzieś w mętliku bzdur i "słabych jakości".
    Chcesz się czegoś dowiedzieć o zdjęciu więcej niż "podobamisie"/"niepodobamisie" to omijaj plfoto i inne tego typu organizacje.
    Ale zaglądaj tam i oglądaj - oglądaj i jeszcze raz oglądaj.

PS. To co tu piszę to moja opinia i proszę mnie za nią nie flejmować z okazji "nie zgadzania się". To nie moja wina, że mam takie poglądy :wink:
    Wiem, że dla niektórych z Was plfoto to wyrocznia.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

dla porównania: żadne mistrzostwo, no i na www to **** nie oglądanie, ale proszę: zachód słońca Lazurowa. kwadraty 6x6 bez filtra, cyfra (20D+17-40L) z cokinami.
    gra i buczy bebop

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przewidując sytuację: o plfoto dalej w http://canon-board.info/showthread.php?t=4063
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

dentharg ładuj fotki tu : http://www.webshots.com czy na jakas inna darmowa strone, i pokazuj w swojej galerii na tutejszym forum. Z tego co obserwuje ludziska napiszą ci prawdę z której będziesz mógł wyciągnąć wnioski a moderatory nawet jak będa złe kolorki to chyba nie wywalą.
    pzdr
    g

Domyślnie

Podajesz conajmniej nietrafione przykłady. Obrazy tupu czarne tło i czerwona kropka po środku p.t. "Niepokój" pojawiały się już paredziesiąt lat temu.
    A jak nadal się upierasz to pojedź do Kazimierza nad Wisłą, Krakowa lub Gdańska
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Właśnie, pojawiały się paredziesiąt lat temu. A kiedy wg Ciebie powstała fotografia? Wczoraj?

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

To kiedy powstała fotografia nie ma tu znaczenia. Szło o to czy malarstwo umiera, a nie umiera. Tylko w odróżnieniu od fotografii, aby stworzyć choć średniej jakości obraz trzeba mieć talent. W fotografii, szczególnie cyfrowej byle ciołek zrobi przeciętne zdjęcie, dlatego robiących zdjęcia (celowo nie nazywam ich fotografikami) jest coraz więcej, a malarzy tyle samo.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów