Witam,
Starałem się wyszukać na forum, bo sądziłem, że takich tematów mogło być sporo, ale jakoś nic nie znalazłem (no, powiedzmy niewiele).
Postaram się w miarę krótko przedstawić sprawę.
Jestem amatorem (totalnym), mam 350D + kit + sigma 70-300. Chciałbym kupić sobie obiektyw tzw. spacerowy, bo denerwuje mnie przekładanie obiektywów zależnie od sytuacji. Rozważam 3 obiektywy:
Moje preferencje w tej kolejności co podałem.
- Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
- Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
- Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Do tego ew. Tamron 18-200 lub 18-250.
Na początek pytanie laickie, ale nigdy nie jestem pewien: czy EF będzie współpracował z 350D? Zawsze mi się plącze jak to jest z tą pełną i niepełną klatką
A teraz kilka próśb:
Jeśli ktoś z forumowiczów posiada/posiadał ww. obiektywy, czy mógłbym prosić o wrzucenie na jakiś serwer zdjęć wykonanych tymi obiektywami? Proszę zwrócić uwagę, że 18-200 Canona i Sigmy to te nowsze modele ze stabilizacją.
Wdzięczny będę również za wskazanie zdjęć z tych obiektywów gdzieś w sieci. Oczywiście chodzi mi o "real photo" pełnowymiarowe a nie o zdjęcia reklamowe.
Szukałem już w Googlach, ale znalazłem jak na razie tylko photozone.de (Sigma, bo Canona 18-200 akurat nie ma).
Czy można gdzieś pożyczyć na próbę obiektywy Canona? Bo wiem, że w przypadku Sigmy jest taka możliwość i pewnie z niej skorzystam.
Podsumowując:
Szukam:
- pełnowymiarowych zdjęć zrobionych ww. obiektywami, szczególnie przy skrajnych ogniskowych (coś pośredniego mile widziane).
- opinii od użytkowników
Nie szukam:
porad, żebym sobie kupił "elkę" czy jakikolwiek inny obiektyw wyższej klasy, bo mnie na to nie stać (chwilowo mam nadzieję)