Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Prostowanie "Fisheye"

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Janusz, a uważasz, że ten obrazek jest wyprostowany?

Przyznaję, że nie robiłem i nawet mi się nie wydaje, że wiem. Ale widziałem lepiej wyprostowane. Choć może też wyglądają śmiesznie, np. tu:

http://www.gdargaud.net/Photo/Fisheye.html
    Tak. To co zamieściłem jest własnie wyprostowanym fisheyem (Zenitar 16/2.8 ). To pełna klatka po (oczywiście) wstępnym przekształceniu do "prostokątnego" odwzorowania. Bardzo dobrze obrazuje ogrom zniekształceń. Taka pełna klatka --> pełna klatka. Co można potem z tym zrobić to inna para kaloszy ale naprawdę niewiele poza kadrowaniem fragmentów. Nie chodziło mi o "ładność" zdjęcia tylko pokazanie zniekształceń więc bylejaki pstryk pokoju. Zwalone wszystko z perspektywą włącznie co widać po walących się scianach. Dalsze prostowanie np. perspektywy to już bardzo mocne kadrowanie obrazu.

Oczywiście można wycinać fragmenty kadru, poprawiać, cudować, robić "ahrtysyczne" kadry ale fisheye daje obraz "kołowy" i tyle. Każde "prostowanie" to co nieco cudaczny efekt.

To co jest pod tym linkiem to w większości nieprostowany fisheye - wykadrowany albo pokazujący całe kółko kołowego obrazka

EDIT: Zdjęcie jest zrobione na FF więc na cropie będzie mniejszy fragment.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 09-11-2008 o 14:24

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów