Witam
Właśnie w niedzielę sprzedałem swój nikonowski sprzęt i wracam pod wpływem presji środowiskowej kumpli (użytkowników 5d) :-) do korzeni, bo od 30d moja przygodę z fotografią rozpocząłem...
Zdjęcia robię głównie portretu, studio (amatorskie i niekomercyjne) plener i bardzo lubię zdjęcia z szerszym kątem i do tych celów chciałbym kupic stałki.
W studio mam jakieś 6 m długości, więc potrzebny mi do tego odpowiedni zestaw...
Dodatkowo lubię zdjęcia architektury i pleneru wiec coś szerokiego by się przydało.
Generalnie mój dylemat polega na tym, że nigdy w życiu ze stałkami nie pracowałem ani z pełną klatką i nie do końca właśnie wiem co wybrać.
Wstepnie zdecydowałem się na 85 f/1,2 jako obiektyw podstawowy, jako szeroki kąt 24 f/1,4 i właśnie mam dylemat czy kupić 135 f/2,0 czy może 50 f 1,2 ... bo inaczej będę miał dziurę, a jesli zamiast 24 kupię 35, to nie będę miał w mieście kąta i na tym właśnie polega dylemat...
Aparat na ewno pełna klatka...
Na szkła chciałbym przeznaczyć około 15 koła.
Jesli komuś będzie chciało się coś doradzić, będę wdzięczny za pomoc... co do tego, że stałki to jestem już pewien, bo dopiero teraz mnie oświeciła różnica... zoomy mnie raczej nie interesują.
Będę wdzięczny za pomoc w wyborze...
Serdecznie pozdrawiam