Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 1 pytanie o szum przy Iso 800

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie 1 pytanie o szum przy Iso 800

Zdecydowałem się na wymianę mojego 20D na 1D Mark II (ze względu na AF) Jak wygląda szum iso 800 w obu tych puszkach, bo w 20D trochę mi już przeszkadzał

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Miałem 20D, mam MKII. Szum na ISO 800 bardzo przyzwoicie choc wielkich różnic w stosunku do 20D nie ma. Przy MKIII jest lepiej...

Domyślnie

A jak porównujesz działnie AF swojej 300-ki z 20-ką i MKII

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Mam dokładnie takie same odczucia jak pawelloon ( równiez mialem 20d) na ISO 800 jest lepiej niż na 20d ale to nie jest jakaś duża różnica.
    Nie mam porównywalnych sampli 20d/1dmkII ale wrzucam coś z 1dmkII na ISO 800 , ze statywu, na 300/2.8+ ext.1.4 , sampel bez wyostrzania , ostrość na O, f=4,0:

AF nie ma porównania to już jest baardzo duża różnica in plus :-D.

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja ma N więc aparat podobny. Szumy na 800 są nieduże. ISO 1600 z którego bardzo często korzystam jest również bardzo dobre. Aparat jest naprawdę fajny, więc jeżeli masz gdzieś możliwość kupić dobre body w niezłym stanie technicznym, to na pewno cię nie zawiedzie.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mnie sie zawsze wydawalo, ale moze to tylko subiektywna opinia, ze 1Dmk2 w stosunku do 20D szumy mial niewiele mniejsze natomiast ostrosc zdjec i liczba detali na wiekszych iISO byla znacznie wieksza
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

Wklejam ci linki do zdjęć sprzed dwóch dni, zdjęcia z normalnej roboty na iso 800
    Sam zobacz, to wszystko są jpg i puszki bez jakicholwiek dotyków softem:

A tu masz ,,markowe'' iso 1000.

Domyślnie

Wydaje mi się, że wygląda to nieco lepiej niż na 20D Dzięki wielkie

Zablokowany

Domyślnie

Mam dla ciebie rade, weź tę puszkę do ręki i sprawdź. O zakupie 1d piszesz na forum od roku i od roku używasz 20d. Właśnie mod zamknął ci identyczny post, w którym pytasz o poróżniania 40d vs 1d. Pytasz o to samo, co rok temu, gdy wyjaśniono ci już wiele. Przekonaj się sam, czy chcesz mieć takie body, czy jest ci potrzebne i czy polubisz jego obsługę i wagę. To dwie różne półki jakościowe. Nie podejmuje się decyzji na podstawie coraz to nowych testów (nie swoich). Weź do łapy, sprawdź oceń i będziesz wiedział.

Sorry za szorstkość, ale kiedyś ktoś też mnie na tym forum naprostował mocno, gdy wahałem się w podobnym zakresie co ty. Forma jego oceny mi się wówczas nie podobała, ale per saldo miał rację.

Wybrałem wówczas 1d mkII i dziś do pracy innej puszki nie chcę. Wtedy miałem jednak tę przewagę, że miałem już za sobą prace na pierwszym modelu 1d. Ale to inna bajka.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Mam dla ciebie rade, weź tę puszkę do ręki i sprawdź. O zakupie 1d piszesz na forum od roku i od roku używasz 20d. Właśnie mod zamknął ci identyczny post, w którym pytasz o poróżniania 40d vs 1d. Pytasz o to samo, co rok temu, gdy wyjaśniono ci już wiele. Przekonaj się sam, czy chcesz mieć takie body, czy jest ci potrzebne i czy polubisz jego obsługę i wagę. ....
    No i będzie tego !
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów