Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213
Pokaż wyniki od 121 do 125 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stacho85 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że zestaw 2 parasolek ze stojakami i takimi żarówkami http://allegro.pl/item519705082_zest...mb_switch.html byłbym wystarczający. Nie wyjdzie, pójdę i zrobię u profesjonalisty. Na razie liczę na jakieś rady i wskazówki. Jakie żarówki najlepiej zastosować ? Chciałbym na to przeznaczyć tak max 400zł.

Czy ktoś ma w pdfie może te wspomniane książki czy też artykuły fotografia przedmiotów i fotografia żywności ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jaka moc tych lamp bedzie wystarczająca ? Parasolki białe czy srebrne ? Ma to jakieś znaczenie ?
    Trochę malizną te lampy śmierdzą, ale do jedzonka mogą wystarczyć. Proponuję zacząć od zestawu blenda + okno. Z braku okna można wziąść zwykłego flesza + kabel "off shoe" + dyfuzor. Tylko będzie potrzebny kolega do trzymania blendy.
    Co do PDF'a to plącze się tu "Fotografia studyjna" Freemana.
    Parasolki tylko i wyłącznie srebrne. Złote przydają się kiedy chcesz fleszem "poprawić" ciepłe światło słoneczne.

Domyślnie

A ja podbiję wątek, przeczytałam calutki od początku do końca, sporo czasu tracąc na czytanie pyskówek zamiast istotnych informacji. Przeszłam próby fotografowania jedzonka ze świetlówkami odbitymi o biało srebrną parasolkę (ten chinski patent z pelerynka srebrną zdejmowaną) i wyszło nieapetycznie. Potem koncept światło dzienne, plus blenda. Znów to samo. Teraz zastanawiam się nad lampami wyzwalanymi radiowo, światło przepuszczone przez białe parasolki, żeby było możliwie jak najbardziej miękkie. Inna kwestia, która mnie zastanawia, a informacji nie uzyskałam (ww. książek nijak znaleźć nie potrafię) to z jakim szkłem do tego podejść. Które ogniskowe się sprawdzają najlepiej, bo kiedyś gdzieś obiło mi się o uszy, że wszelakie tele zdają egzamin. Tele nie posiadam, więc nie wiem czy to prawda czy mit.
    Pozdrawiam licząc na konkretną odpowiedź

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Srebrne parasolki podbijaja kontrast i wszystko jest nieapetyczne... Albo swiatlo byskowe przepuszczasz przez dyfuzor (w blendzie 5in1 jest taki) imitujac naturalne swiatlo jak z okna lub odbijasz od bialej powierzchni (blendy) lub biale parasolki. Softbox tez by sie przydal. Inna sprawa, to patent czasem mozna zobaczyc w niektorych sklepach miesnych ;> A mianowicie w drozszych agregatach chlodniczych gdzie jest za szklem wystawka np. mies, sa odpowiednio dobrane zarowki o odpowiedniej temperaturze barwowej i wszystko ladnie wyglada - apetycznie. Np. do pieczywa czasem sie sprawdzaja zwykle zarowki. Kwestia tego jak chcesz to zrobic na jakich tlach... Zblizenia na tele. W wiekszosci gazet typu "Pani Domu" czy innych czesto sa z mala GO robione i jest jasno.

A tak na marginesie, to czesc tych fot z jedzeniem jest po prostu picowana. Czesto sie uzywa barwnikow, farb i innych dziwnosci co by dany produkt ladnie wygladal. To jak odswiezanie "kurczakow" a'la Uwaga

Tak na "szybko" zwykle zarowki:
    http://www.explora.koszalin.art.pl/c...images/024.jpg
    http://www.explora.koszalin.art.pl/c...images/023.jpg
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 08-02-2009 o 16:51

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź za jakiś czas postaram się zamieścić dowody walki.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    Prawie jak parówki recyklinki z constaru .

Sorry że na już nie aktualny temat ale wyjątkowo wesoło to wygląda
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 17-02-2009 o 14:31

Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213

Uprawnienia umieszczania postów