Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
podpiszę się pod tym co napisano już powyżej. Zrobisz złe zdjęcia, to tylko odrzuci klientów.
Prawda - dobre zdjęcia to podstawa. Warto zadbać o to, by mieć w firmie porządne zdjęcia sprzedawanych przez siebie produktów. Raz poniesione koszty pozwalają wykorzystywać zdjęcia przez lata i w dłuższym okresie są relatywnie tanie w stosunku do nakładów przeznaczanych na inne formy reklamy.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
Jak chcesz kupować lampy, to jedynie studyjne nie jakieś świetlówki czy halogeny. Najlepszą opcją będzie chyba wynajęcie studia.
Nieprawda - akurat do pieczywa możesz spokojnie zainwestować w halogeny i parasolki. Oczywiście lampy błyskowe dadzą dużo większe możliwości przy robieniu innych fotek, ale do pieczywa halogeny dadzą radę.

Przykład (taka próba kiedyś "na szybko"):
Halogeny 2 x 500W + dwie parasolki rozpraszające

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
Bosh, to jest na prawdę dobijające... Człowiek się uczy, uczy, jak ustawiać światło, kompozycje, c***e muje dzikie węże, a tu każdy by chciał ot, wziąć aparat i cyknąć zdjęcia reklamowe...
A ja wcale nie zniechęcam klientów do robienia zdjęć samemu (no dobra jestem grafikiem - i tak zarabiam na dalszych etapach:-D). Większość klientów i tak po własnych próbach decyduje się na zapłacenie za zrobienie zdjęć (przynajmniej "tych ważnych"), pozostawiając dla siebie co najwyżej takie mniej istotne z punktu jakości fotki. Jak już się pomęczą z ustawianiem wszystkiego i widzą efekt swoich wypocin przestają marudzić "dlaczego te zdjęcia są takie drogie" i "przecież to cyfra, więc prawie nic nie kosztuje".
Ci, którzy nie widzą różnicy (pomiędzy swoimi a moimi fotkami) nie są tak naprawdę "materiałem" na dobrego klienta. Po co nam klient, który ciągle się targuje i zawsze chce mieć tanio? Generalnie wolę klientów, którzy chcą mieć dobrze i kompleksowo, a cena jest adekwatna do tego co otrzymują.
Zamiast 10 "tanich" lepiej mieć jednego "dobrego".

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
Kolejny Pan Szef, który chce zrobić najwazniejszy stycznik z klientami najmniejszym kosztem. Zupełnie jak mój prezez, najlepiej za darmo, po godzinach, w łikend i na moim sprzęcie.
A to już chyba jakieś osobiste złe doświadczenia.

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
Panowie, apel: dajcie to zrobić prefesjonalistom, na pewno jest w waszych okolicach dobra firma reklamowa- na rynku działają też rzetelni i uczciwi spece od marketingu i reklamy .
Profesjonaliści poradzą sobie bez takich apeli, a "profesjonaliści" muszą znaleźć lepszy sposób na zaistnienie na rynku. Świadomość klienta rodzi się w bólach i najlepiej (dla profesjonalistów) na jego błędach. Albo klient "dojrzeje" do zlecenia u zawodowców, albo nie.
Profesjonaliści powinni co najwyżej pokazywać klientowi jak naprawdę wygląda profesjonalizm. Dobre realizacje (pomysł, fotki, skład, druk) obronią się same.