Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

  1. #11
    Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Dołączył
    Oct 2004
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    40
    Posty
    1 252

    Domyślnie

    Mówię, w namiocie zrezygnuj z oświetlenia od tyłu i wprowadź korektę -1,5EV. Bedzie na pewno lepiej.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

  2. #12
    Uzależniony Awatar Paenka
    Dołączył
    Mar 2008
    Wiek
    40
    Posty
    727

    Domyślnie

    a wcale, że nie wodą bo gliceryną woda szybko spłynie agliceryna się osadzi... mieszając w roznych proporcjach z woda otrzymuje sie rozne efekty.
    W którymś z numerów Focus były opisywane techniki upiększania żywności pod kątem zdjęć. OKazuje się, że do tego istnieją już specjliści z tej dziedziny.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

    TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

  3. #13
    jacek-g
    Guest

    Domyślnie

    Wyłączyłem światło z tyłu, zmieniłem trochę EV ale na plus bo na minus to straszna ciemność się robi, zmieniłem też sposób łapania ostrości na spot.
    sztuczna cebula, zniszczona ale powierzchnia nierównomierna taka jaką mają wędliny.

  4. #14
    Coś już napisał Awatar gareth
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    81

    Domyślnie

    Zdjęcia sa strasznie blade i mają niesamowicie MAŁO kontrastu...
    No i kadry, popracuj nad kadrowaniem - przejzyj sobie stocki ze zdjęciami jedzonka i może zyskasz jakieś inspiracje....

  5. #15
    jacek-g
    Guest

    Domyślnie

    A jak oceniacie fotki tych? http://www.aleksandria.pl/wedzonki.html

  6. #16
    Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Farschafa
    Wiek
    46
    Posty
    1 304

    Domyślnie

    Ja mam pytanie.. czemu tak usilnie czepiasz sie tej dechy? Mam wrazenie ze to tak tasmowo bedzie, ze ta sama kompozycja , pod tym samym kątem tylko kielbasa sie bedzie zmieniac.

    Zeby nie robic reklamy, nie wiem czy w kazdym sklepie to maja, ale przejdz sie np do sklepu na 4 litery D..A i u nich na scianie przynajmniej u mnie maja fotografie reklamowe wedlin i miesa. Zobacz sobie jak to jest zrobione, jakich metod uzyto, jak rozwiazano. Niestety te fotki sa strasznie blade, przepalone, zestawienie bialego talerza na bialym tle jest dla mnie troche nie teges, a jesli chodzi o deske, poszukaj (to nie jest trudne) porzadnego kawalka deski do krojenia jakich uzywalo sie na wsiach , takie ktore nie beda straszyly "nowoczesnoscia" i tandetą wykonania.

    Kiedys robilem cykl martwych natur, moze nie sa jakims tam mistrzostwem ale... http://jblaminsky.com/gallery2/main.php?g2_itemId=701 deski o ktorych Ci pisze naprawde daja klimat.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    May 2007
    Miasto
    3city
    Wiek
    40
    Posty
    1 719

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta

    Kiedys robilem cykl martwych natur, moze nie sa jakims tam mistrzostwem ale... http://jblaminsky.com/gallery2/main.php?g2_itemId=701 deski o ktorych Ci pisze naprawde daja klimat.
    bardzo ładne zdjęcia.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

  8. #18
    Moderator Awatar Janusz Body
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    72
    Posty
    5 757

    Domyślnie

    Te Twoje zdjęcia strasznie wyprane ze wszystkiego. Wyprane z koloru, wyprane z kontrastu. Wyglądają jakby poddane wielokrotnemu praniu.

    Poniżej trochę poprawione - bez bajerów.



    Uparłeś się na namiot bezcieniowy - po co? Chcesz robić ekstrakcję samych wędlin? Normalnie zdjęcie potrzebuje cieni. Tylko w szczególnych przypadkach jest sens użycia namiotu. Tu raczej nie.

    Ech.... długa droga przed Tobą.

    Edit: W sumie to nieważne czy wędliny dobre czy nie. Potrzebne minimum zmysłu estetycznego i wiedzy jak to pokazać. Potem trochę wiedzy jak zrobić zdjęcia. Ze zdjęciami jest identycznie jak z wędlinami. Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcia - tak samo jak dobry masarz zrobi dobre wędliny. Odwrotnie nie bardzo.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-11-2008 o 20:06

    Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

  9. #19
    Coś już napisał Awatar merciful
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bielsko-Biała
    Wiek
    50
    Posty
    91

    Domyślnie

    f10, 1/125 sek, iso 100 + wywal ten stół bezcieniowy... mnie się sprawdza, tylko ,że ja foty wędlin itp już robię jakieś 9 lat i zdecydowanie nie da się zrobić dobrej foty wg jednej prostej recepty... jeszcze moc lamp, kompozycja się kłania. Lepiej to oddaj w dobre ręce

  10. #20
    Dopiero zaczyna Awatar -MM-
    Dołączył
    Jun 2007
    Miasto
    Olsztyn
    Posty
    38

    Domyślnie

    W tytule masz napisane "smakowite zdjęcia", ale to co pokazujesz nie jest smakowite nawet jak Ci się uda ustawić aparat. Musisz na początek powalczyć z kompozycją. Przed strzałem zastanów się czy to co ułożyłeś wygląda na smakowite.
    Może spróbuj wypunktować smakowite przymiotniki tego co chcesz focić. Np. dla mnie smakowite owoce są soczyste, słodkie, świeże. Teraz spróbuj ułożyć taką kompozycję która owe przymiotniki będzie sama dyktować. Potem gra światła, cienia i cyk.
    Pozdrawiam

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •