Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

jacek-g
    Guest

Domyślnie Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Drodzy forumowicze,
    Proszę pomóżcie, Jak ustawić parametry w aparacie. mam namiot bezcieniowy, lampy oświetlenia ciągłego, bez rewelacji, ale jestem zmuszony robić to niskimi kosztami. Do tego CANON a95 - opis w linku
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...owershot_a95.1
    Robię zdjęcia wędlin, tzn. próbuje, dla potrzeb firmy, układ taki na deseczce leżą wędliny, kawałek cały plasterki do tego jakieś warzywa itd..
    proszę pomóżcie, jak najlepiej to poustawiać bo się męczę a afekty mizerne, światła mam sporo, kwestia ustawień ISO F itd...

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Balans bieli na początek. I kompozycja - w dużej mierze smakowitość wyglądu uzależniona jest od doboru kadru
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

ja również nie udzielę rady odnośnie ustawień w aparacie, ale zwrócę uwagę na kompozycję, nie tyle o kadr, co raczej o zestawienie przedmiotów.
    Sama wędlina jest mdła i mozna by ją złamać jakimś kolorem trochę bardziej intensywnym. niefortunnie pojawił się biały czosnek na białym talerzu.
    Do tego małe kuleczki pieprzu, które niczemu raczej nie służą. Całość umieszczona na okragłym talerzu, ściśnięta w tym białym okręgu, a to wszystko na prostokątnej desce. Może warto zrezygnować z tego białego talerza i ułożyć kompozycję bezpośrednio na desce? Zamiast okragłego czosnku jakieś inne charakterystycze warzywo, z mocniejszym akcentem kolorystycznym? Ja ostatnio robiłem w swoim domowym studio martwe natury
    z warzyw i owoców, do tego wykupiłem prawie połowe warzywniaka. Metodą prób i błędów uzyskałem co ciekawsze ustawienia, Panu też radzę poeksperymentować z inymi elementami dopełniającymi wędlinę. No ale to nie porada techniczna, więc ktoś jeszcze niechaj udzieli takowej.
    pzdr.
    entuzjasta wędlin i warzyw
    You_Me_Kan`on

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, to zdjęcie to tak tylko żeby pokazać jak robię, docelowo zdjęcie będzie tylko na deseczce bez talerzyka i warzyw się dokupi, to było tylko do testów,
    szukam odpowiedzi jak najlepiej ustawić aparacik do takich zdjęć,
    fotki są na własne potrzeby,

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    Drodzy forumowicze,
    Proszę pomóżcie, Jak ustawić parametry w aparacie. mam namiot bezcieniowy, lampy oświetlenia ciągłego, bez rewelacji, ale jestem zmuszony robić to niskimi kosztami. Do tego CANON a95 - opis w linku
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...owershot_a95.1
    Robię zdjęcia wędlin, tzn. próbuje, dla potrzeb firmy, układ taki na deseczce leżą wędliny, kawałek cały plasterki do tego jakieś warzywa itd..
    proszę pomóżcie, jak najlepiej to poustawiać bo się męczę a afekty mizerne, światła mam sporo, kwestia ustawień ISO F itd...
    tak właśnie wyglądają efekty pracy amatora. Zapłać komuś kto ma o tym pojęcie rozsądne pieniądze i bedziesz miał dobre foty.

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Próbowałem oddać to komuś ale przy 125 produktach, nie zamierzam płacić za zdjęcia miesięcznego zysku całej firmy.
    Krótkie pytanie, napiszcie jak co ustawić i zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nic ciekawego.. to zrezygnuje,
    kolego podaj jakieś rozsądne parametry do takich zdjęć.

sv
    Guest

Domyślnie

Przy 125 produktach zapłacisz około 100 zł do 150 zł za zdjecie i zapewniam cie, że warto wydać kasę na dobre foty.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    ... nie zamierzam płacić za zdjęcia ....
    No i pewnie nie będziesz miał dobrych zdjęć. Niestety. Każdy chciałby jeździć Rolls-Royce'm za darmo.

Płacisz również za czas spędzony przez tego kogoś na nauce "jak" to zrobić. Masz wyjścia dwa poćwiczyć samemu i za jakieś pół roku może coś z tego będzie (z naciskiem na może) lub zapłacić za te pół roku i mieć zdjęcia od razu.

W tym co pokazałeś błędów jest tyle, że szkoda gadać. Kompozycja, przepalone, za dużo światła, brak kontrastu... Dużo tego.

EDIT: sven mnie trochę ubiegł. Też zapewniam, że zapłacić wychodzi w sumie taniej i dużo lepiej niż samemu. Samochód do przeglądu też pewnie zawozisz do fachowca z dobrze wyposażonym warsztatem a nie naprawiasz samemu "majzlem i młotkiem".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-11-2008 o 10:31

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie jestem żadnym ekspertem, tylko zwykłym pstrykaczem, ale jak patrze na ta fotke to mam kilka propozycji:
    1. Mniej rozproszonego światła. Raczej kierunkowe - dostaniesz z tego jakieś kontrasty i toszke cieni.
    2. Dodaj cos kolorowego i koniecznie wywal talerzyk. Jakas papryka czerwona + zielona, pomidor, rzodkiewka.
    3. Masz za dużo światła od tyłu.
    4. Ja bym kuił duuużą deskę i jej użył za podkład dla całości - nie wiem jak to się sprawdzi ale na pewno lepiej niż "to białe".
    5. Jeśli Ci wychodzą zdjęcia zbyt jasne (jak to) to ustaw w aparacie korekcje ekspozycji np. a -1.5EV. Będzie dużo lepiej.
    6. Podczas obróbki podbij kolory - przy jedzeniu to sie sprawdza.
    7. Ważywa i owoce z dekoracji możesz skropić wodą.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

jacek-g
    Guest

Domyślnie

Kochani, wiem że kompozycja jest do kitu, ponieważ zrobiłem ją na szybko tylko do testów zdjęć, to jest prowizorka,
    poniżej zamieszczam wam dwa zdjęcia:
    1. robione w wakacje w zupełnym trybie auto, z ręki nawet bez statywu, w świetle słonecznym! Zdjęcie bez żadnej korekty.
    2. próba zrobienia owoców w namiocie - ISO 50 F4 1/50
    Wiem, że dając 12500 zł za zdjęcia będę miał super efekt ale jak kogoś nie stać??
    To znajdzie się ktoś kto powie mi w jakich parametrach pstrykać te wędliny.
    W nagrodę zestaw wędlin

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów