Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Exclamation Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!

Tak wlasnie... smutne, ale chyba prawdziwe... :-|
    To, ze kazdy teraz ma dostep do sprzetu foto a do tego nie musi placic za odbitki nie mowiac juz o graficznej mozliwosci podciagania kiepskich zdjec w warunkach domowych, spowodowalo, ze po pierwsze konkurencja zrobila sie baaardzo duza, a po drugie - zdjec nie traktuje sie juz jako cos wartosciowego. To zrozumiale, bo zdjecia teraz wszedzie moze zrobic kazdy - lepszy, gorszy, lepszym sprzetem albo bardziej profi - to mnie nie dziwi, ale podejscie klientow (nawet i duzych korporacji zamawiajacych fotoreportaze z imprez etc.) jest dla mnie szokujace
    Po raz kolejny spotykam sie z glosami: "nie, to nie - znajde kogos, kto za 200pln mi zrobi fotoreportaz z tej imprezy"
    Na moje pytanie - czy widzi Pan/Pani roznice pomiedzy zdjeciami Pana X a moimi - odpowiedz jest - "oczywiscie - Pana mi sie bardziej podobaja - nieporownywalnie". Wiec mowie - to dlaczego chce mi Pan/Pani placic tyle samo? - i tu najczesciej pada jakis belkot polaczony ze zmieszaniem...

Wg mnie wartosc fotografii z chwila upowszechnienia i dostepnoscia sprzetu a w szczegolnosci samych zdjec (jako efektu koncowego) spadla na morde i tyle. Za byle przykrecenie kola w samochodzie czy pomalowanie pokoju placi sie 50-500pln a za kilkugodzinna sesje zdjeciowa krzyczy sie smieszne pieniadza... ech...

Czy Wy macie podobne doswiadczenia?

Pozdrawiam
    pikczer
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 07-11-2008 o 15:45

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Byle mechanikowi czy malarzowi placi sie teraz za chwilke roboty 50-100pln.....
    Nie zagalopowałeś się przypadkiem ?
    Niezmiernie irytuje mnie jeśli gardzi się czyjąś pracą tylko dlatego że pozornie wymaga niższych kwalifikacji
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie chodzilo mi o "byle mechanika", tylko o "byle usluge" wykonywana przez mechanika - skrot myslowy, ktory zle wyszedl - sory. Szanuje kazdego czlowieka i kazdy rodzaj pracy i nie tak mialo to zabrzmiec.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są fora, generalnie cały usenet. Takie canon-board to kopalnia wiedzy za darmo dla "weselnych remiz" z 400D/D80 na szyi.
    I tu pełen szacun dla Janka z Krakowa, który nie puszcza pary co i jak, w czym kręci by uzyskać to cczy tamto.
    Z odbitką myślę, że to stan przejściowy, co innego odbitka z MediaMarkt, co innego od Qby "Reloaded Sony Ambasdor" Jewuły.

Last but not least - klient, szkłem guzik obciera i weźmie: kolegę z powershotem czy 350D/kit z lampą na +1 niż kogoś, kto chce uczciwie (podatki) zarobić, w zamian dając coś co będzie jeszcze latami zachwycać koleżanki, sąsiadki, dzieci, wnuki...

Rozmawialiśmy długo na PM i ja Tobie, generalnie Wam współczuję.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Byłam uczestnikiem takiej akcji.
    Dziadek chciał zrobić wnuczce niespodziankę i zamówić fotografa na ślub do kościoła, bo fotografem weselnym był świadek. Niestety dziadkowi nie dało się przetumaczyć, że Pan którego zamierza wynająć nie ma nawet pojęcia o tym co robi. Pan owy stwierdził, że ma Lumixa i jeden obiektyw do wszystkiego...zdjęcia jakie oddał sa ....no cóż....pozostawię bez komentarza. Ja mogłabym zrobic takie same zdjęcia kompaktem , którego mam na stanie a nie wzięłabym za to 200 zł.
    Jednak dziadek stwierzdił, że skoro ten Pan został polecony przez Pana z salonu fotograficznego i skoro już z nim rozmawiał to nie może odwołać go...no bo na jakiego człowieka ona by wyszedł?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Wydaje mi się że wielokrotnie na forum były stawiane takie tezy. Szczególnie przy okazji fotografii ślubnej. Każdy klient ma prawo wyboru i każdy ma prawo próbować negocjować cenę. Każdy fotograf ma prawo do ustalania swoich cen i wyboru miejsca na rynku. Jeśli jesteś asertywny to sobie poradzisz. Ja nie doszukuję się tu jakichś głębszych wartości - pieniądz rządzi.
    bez sensu

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Rozmawialiśmy długo na PM i ja Tobie, generalnie Wam współczuję.
    Tak - cale szczescie, ze fotografia, to tylko moje hobby na ktorym czasem zarobie i na szczescie nie musze zgadzac sie na 200pln za sesje, ale to co sie dzieje, to jeden wielki absurd...
    Nie wiem szczerze w ktora to wszystko pojdzie strone. Konkurencja byla, jest i zawsze bedzie zdrowa. Dzieki niej staramy sie szybciej rozwijac czy wymyslac nowe patenty ale to, jak klienci traktuja sesje zdjeciowe spada na psy, Zero szacunku - liczy sie tylko cena :neutral:

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Myślę że nie do końca masz prawdę. Oczywiście każdy ma dostęp i praktycznie każdy może zrobić zdjęcie ale różnice jednak są i to duże. Jakiś czas temu robiłem ślub sąsiadowi i przy oddawaniu albumu cieszył się z żoną że w końcu na zdjęciach wszystko jest wyraźne, odpowiedni moment i kolory a nie tu ściana żółta twarze poprzepalane a z tyłu czarno.
    Są na szczęście ludzie którzy potrafią odróżnić dobre zdjęcie od kiepskiego i z chęcią za to płacą. Trzeba robić swoje i już. Parę razy spotkałem się z tym że ludzie by chcieli zdjęcia ślubne ale za 500 zł a za tyle to ... nie będę komentował

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Myślę że nie do końca masz prawdę. Oczywiście każdy ma dostęp i praktycznie każdy może zrobić zdjęcie ale różnice jednak są i to duże. Jakiś czas temu robiłem ślub sąsiadowi i przy oddawaniu albumu cieszył się z żoną że w końcu na zdjęciach wszystko jest wyraźne, odpowiedni moment i kolory a nie tu ściana żółta twarze poprzepalane a z tyłu czarno.
    Po pierwsze, to pisze o swoich kilkuletnich obserwacjach. Pracuje w reklamie i robie rzeczy dla duzych korporacji, ktore w ten wlasnie sposob traktuja prace artystyczna - nie tylko fotografie ale tez reklame.

Po drugie, to co opisales, ze ktos widzi roznice i chce za nia zaplacic, to uwierz mi ale nie ma takich wielu.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A szara strefa robi swoje :-)
    Jeśli ktoś nie musi płacić co miesiąc 1 kzł ZUS-u, odprowadzać podatku i opłacać prowadzenia księgowości to i cenę może obniżyć.
    Nie dotyczy to bezpośrednio sytuacji tu opisanej (korporacje raczej nie idą na takie machlojki, a już na pewno nie przy małych zleceniach, nie wymagających jakiegoś szczególnego specjalisty) ale wpływ na psucie rynku jest niewątpliwy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów