Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!

Początki nałogu

Domyślnie

Kiedy patrzę na ślubne zdjęcie mojej prababci i pradziadka, czarno-białą, matową odbitkę wykonaną na grubym papierze, która ma prawie sto lat... Stoją w dostojnej pozie, jakby zdawali sobie sprawę, że to coś wielkiego, że takich ich zapamiętają.
    Zdjęcie jak przesłanie, które poleci w przyszłość. Świadectwo ich historii.
    Stoją dumnie, pradziadek w mundurze, prababcia w sukni. Heh...
    Wyobrażam sobie jak to mogło się odbyć: atelier, światła, tło, wielki skrzynkowy
    aparat z "okiem"...
    Dziś rodziny są raczej atomowe: 2+1, 2+2. Współczesne życie nie sprzyja zacieśnianiu kontaktów, rodzinnych więzi. Co roku jeżdżę na Wszystkich Świętych do rodzinnego miasta i obserwuje jak z roku na rok jest coraz mniej ludzi przy grobach, a pamiętam gorszą pogodę i większe tłumy niż ostatnio...
    Tak, fotografia traci na znaczeniu, przestaje być łącznikiem z przeszłością, czymś w rodzaju magicznego talizmanu. Choć wciąż wielu z nas jeszcze nosi zdjęcia bliskich
    w portfelu... Przestaje być czymś ważnym, wyjątkowym, specjalnym.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mam zupełnie odmienne wrażenie... Fakt, że prawie każdy albo ma lustrzankę (zwykle coś a'la 400D czy nikosia d40), albo ma w rodzinie kogoś, kto takową posiada, powoduje, że ludzie przyzwyczajają się do wyższej jakości, wyższego standardu, i z czasem zaczynają też więcej wymagać. Gdy do porównania mieli tylko zdjęcia trzaśnięte compactem, poruszone, poprzepalane/niedoświetlone itp, to każde zdjęcie z lustrzanki, nawet na auto, robiło lepsze wrażenie (wiem, że pro zrobi dobre zdjęcie i kompaktem, ale nie o to tu idzie). Obecnie często widzę, że klienci potrafią sensownie wybrać zdjęcia, nie tylko na podstawie "gdzie wujek Zenek ma najmniej głupią minę po kilku głębszych"...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

to każde zdjęcie z lustrzanki, nawet na auto, robiło lepsze wrażenie
    a mi się zawsze wydawało że dla zwykłych 'niedzielnych' pstrykaczy lepszy jest kompakt - wszystko samemu ustawia za fotografującego, i dużo ciężej coś popsuć mieszając w ustawieniach (np. próby zejścia z zielonego prostokąta w dslr). Jakość zdjęcia robionego lustrzanką przez osobę niedoświadczoną zobaczysz dopiero przy druku na większym papierze (mniej szumów) - w każdym innym przypadku będzie to wyglądało tak samo badziewnie.

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Na Zachodzie mają lepsze stawki Wyobrażacie sobie, że ktoś wynajmuje w Polsce Jeffa Acougha na ślub? Już widzę te śmiejące się gęby polskie: Co? Panie? 15 tysiąców za te ślubne obrazki? Haha! Chyba żeś Pan z konia spodł! Toć ja Ci za flaszkie takie zrobie mojom komórom!
    Klienci są tacy jakich ich się wychowa. Jeśli kręcą nosem, że chcecie za dużo, to nie robić. Ja w każdym razie odmawiam. Bo potem zaczną was kojarzyć z niskimi cenami, polecą znajomym, itp.
    Wiesz jest u nas w Polsce śmietanka, która jeśli będzie miała wyczucie gustu to sięgnie np po Yervanta. I nie będzie miała kręciła nosem z powodu cen. Sam gdybym kiedyś strzelił w totolotka (lub powiódłby mi się jakiś biznes) to z pewnością podczas ewentualnego ślubu dzwoniłbym do najlepszych Według mnie zawsze znajdzie się tych kilka osób które będą w stanie finansowo docenić posiadane doświadczenie i umiejętności.

Ja rozumiem jeszcze robienie za 'grosze' znajomym, jak nie ma się zupełnie nic do pokazania w portfolio (np chcesz wkroczyć w fotografię ślubną, ale nie 'robiłeś' jeszcze ani jednego takiego wydarzenia). Pozostałe przypadki raczej odpadają - zwyczajne psucie rynku (jeśli ktoś ogłasza się publicznie ze swoimi 'biedronkowymi' cenami).
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 08-11-2008 o 09:08
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie Są wartoścowe są ....

Po pierwsze "Klient nasz pannnnn" i robi się to co zamówi. Ostatnio miałem zamówienie na zrobinie jak najgorszych zdjęć obiektu -> do wyceny dla banku miały wyglądać podle .. ciekawe co sobie ktoś choć trochę znający się na fotografii w tym banku pomyślał ... "ale fotografa mieli" a ja zrobiłem zarobilem i mam wszystko gdzieś ... jak chce sobie porobić zdjęcia dla siebie poczuć trochę "magii patrzenia" to biorę swojego starego 20D i pare stałek M42 i zabawa jest na całego. Prawda że teraz dużo ludzi robi zdjęcia kiedyś było bardziej elitarnie ale czy lepiej ... ile wspaniałych kardów nie zostało uwiecznionych .. he he ... ale kiedyś nie było możliwości umieszczenia zdjęcia na stock`u teraz każdy może a klienci szybko zweryfikuja kto robi wartościowe zdjęcia.

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Co z tego, że klienci oglądają zdjęcia, portfolia, skoro nawet nie czują się kompetentni ocenić ich treści? Jaką mają bazę porównawczą? Własne mniemanie?
    Czym wykształcone? Zdjęciami w Fakcie i SuperExpresie? Litości!
    Do tego grona dorzucilbym jeszcze takie perelki jak viva, gala czy zdjecia polskch fotografikow w playboy'u. Pierwsze dwa kupuje moja zona, jak nieraz, przegladam te "opiniotworcze" czasopisma, to zastanawiam sie, czy ludzie zajmujacy sie w nich fotoedycja i skladem sa az tak slepi, czy poprostu bezdennie glupi i nie znajacy sowjego fachu, a moze rzeczywiscie tylko cena takiego "artysty" sie liczy. Zdjecia z sesji za ktore redakcja placi pewnie pare kilo pln'ow, poucinane konczyny, nieostre, nieraz kolory jak z pralki - sorry ja bym sie pod nimi nie podpisal, a tu widze niby wielki "Jan Kowalski ze znanej agencji". Nie dziwie sie wiec, ze swiadomosc spoleczna jest jaka jest. Najbardziej rozwalaja mnie fotoreportaze ze slubow celebrytow - sam nie specjalizuje sie w foto slubnej - kilka ich mam na koncie, lecz chocby na tym forum sa ludzie ktorzy potrafia zrobic to 1000 razy lepiej, od tego, co prezentuja te czasopisma.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Panowie (i panie oczywiście). Płaczecie nad faktem, że coraz więcej ludzi posiada lustrzanki i bawi się w fotografów podbierając wam klientów i obniżając ceny. Po pierwsze to cenę kształtuje popyt i podaż, a podstawą zdrowej gospodarki powinna być konkurencja czyż nie? Po drugie to spytajcie siebie samych kiedy ostatnio byliście kupić koszulę np. w sklepie Wólczanki a nie w hipermarkecie? Zalewają nas chińskie towary gdzie okiem nie rzucić a my się cieszymy, że jest taniej. A co do cen to jakoś nie zauważyłem, żeby drastycznie spadły o czym przekonałem się w ubiegłym roku biorąc ślub i szukając fotografa. Musiałbym wtedy zapłacić pół mojej pensji budżetowej.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    Zdjecia z sesji za ktore redakcja placi pewnie pare kilo pln'ow, poucinane konczyny, nieostre, nieraz kolory jak z pralki - sorry ja bym sie pod nimi nie podpisal
    Jeśli mówimy o Gali i Vivie, to nie zdarzylo mi się widziec wypranych kolorów (tylko zęby muszą być biale jak snieg). Normalnie to te czasopisa przyciągają przesyconymi kolorami, którymi "ociekają". Swoją drogą podobno poucinane konczyny dobrze wyglądają..:wink:

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    Po drugie to spytajcie siebie samych kiedy ostatnio byliście kupić koszulę np. w sklepie Wólczanki a nie w hipermarkecie? Zalewają nas chińskie towary gdzie okiem nie rzucić a my się cieszymy, że jest taniej
    Zły przyklad dałeś. o ile z innymi produktami w marketach sie zgodzę, tak z ciuchami niekoniecznie. Zauważ jak duzo ludzi teraz chodzi po galeriach handlowych, obładowani torbami z markowych sklepów (rzadko kiedy sa tanie), toteż te sklepy się utrzymują. Nie chodzi tu bynajmniej o cenę czy markę, ale takie ubrania potrafią czesto odwdzięczyć sie dobrą jakoscią, przez co nie wyrzucisz ich po miesiącu..

Płaczecie nad faktem, że coraz więcej ludzi posiada lustrzanki i bawi się w fotografów podbierając wam klientów i obniżając ceny. Po pierwsze to cenę kształtuje popyt i podaż, a podstawą zdrowej gospodarki powinna być konkurencja czyż nie?
    Jak najbardziej, przy czym konkurencja też powinna byc zdrowa, bo idąc dalej tropem myslenia w tym watku niektorzy fotografowie będą robić zdjecia ze ślubów za free, a formą zaplaty bedzie możliwośc schronienia się przed deszczem w kosciele Sam nie zarabiam na zdjęciach, ale rozumiem o co chodzi kolegom z forum. Co do sprzętu; Skoro niektorzy ludzie nie potrafią odróżnić dobrych zdjęć od złych, naturalne jest, że nie będą potrafili dorównac poziomem tym lepszym. Sam argument, że zdjęcia sa dobre, bo zostały zrobione "przez zaowodowca" (bo mial lustro), nie jest najszczęśliwszą pozycją. Skoro więc nie bądą potrafili odróżniać zdjęć, będą korzystali z tańszych usług, bo jakość przestanie się liczyć..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

sv
    Guest

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    tacy co wolą mieć taniej:
    Tylko ironii pogratulować..:-?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów