Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zaraz, zaraz - bo chyba niektorzy (czyt. np. basala) troszke zle zrozumieli intencje tegoz watku.
    Tu nie chodzi o to, ze konkurencja jest wieksza! Tu nie chodzi o to, ze kazdy nagle moze!
    Tu chodzi o to, ze wlasnie przez to, ze kazdy moze i ze konkurencja sie zwiekszyla, klienci zamiast patrzec sie na jakosc, patrza wylacznie na CENE !!!! Nie widza jakosci... a jak juz, to walcza z tym zeby zaplacic za nia jak najmniej, bo przeciez teraz kazdy moze!!!! Na Boga - ludzie - przeciez to, ze teraz kupuja Wasze prace za 200pln oznacza tylko to, ze za 2-3 lata beda je chcieli kupowac za 50-100pln!!!!!!!!!!!!!! ech....
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 07-11-2008 o 23:10

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Tu chodzi o to, ze wlasnie przez to, ze kazdy moze i ze konkurencja sie zwiekszyla, klienci zamiast patrzec sie na jakosc, patrza wylacznie na CENE !!!!
    Czyli kiedyś szli do tego drogiego* nie dlatego, że był dobry, tylko dlatego, że innego po prostu nie było...

* -fotografa.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 07-11-2008 o 23:37

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Czyli kiedyś szli do tego drogiego* nie dlatego, że był dobry, tylko dlatego, że innego po prostu nie było...

* -fotografa.
    Nie. Kiedyś ten co umiał i chciał (bo to trochę zachodu oznaczało wdrożyć się w fotografię analogową) cenił się...była to nisza.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Paenka, daj spokoj, basala wyraznie prowokuje swoja ironia. W sumie to biorąc pod uwagę wolny rynek i tak dalej, to taka sytuacja jest wydaje się być normą. Więcej sprzeda ten, który tańszy towar produkuje. A że tańsze często jest gorsze... O tym zdają się ludzie nie myśleć..
    Na świat spoglądam przez armatę...

Uzależniony

Domyślnie

Paenko, na jedno wychodzi. Cenił się też dlatego, że... Mógł sobie na to pozwolić (tzn. nie czuł na sobie oddechu konkurencji, nieważne że tej tej byle jakiej).

Mały OT:
    Paenko, wybacz mi (nie jestem w stanie powstrzymać się od tego seksizmu lub, jak kto woli, obleśnictwa): Twój nowy awatar potwierdza, iż możesz być jednocześnie twórcą i tworzywem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Paenka, daj spokoj, basala wyraznie prowokuje swoja ironia.
    To niezupełnie tak... Niezupełnie, bo wolałbym, żeby większość słuchała free jazzu niż disco polo, oglądała dobre kino europejskie niż amerykański kicz, czytała niż nie czytała w ogóle*. Z drugiej strony jestem zwolennikiem wolnego rynku. Z "trzeciej strony" jak patrzę na obecny kryzys to... Zaczynam wątpić w ten rynek.

* -nie słucham free jazzu, oglądam amerykańskie kino, nie pamiętam kiedy ostatnio przeczytałem coś z beletrystyki.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 08-11-2008 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Na Zachodzie mają lepsze stawki Wyobrażacie sobie, że ktoś wynajmuje w Polsce Jeffa Acougha na ślub? Już widzę te śmiejące się gęby polskie: Co? Panie? 15 tysiąców za te ślubne obrazki? Haha! Chyba żeś Pan z konia spodł! Toć ja Ci za flaszkie takie zrobie mojom komórom!
    Klienci są tacy jakich ich się wychowa. Jeśli kręcą nosem, że chcecie za dużo, to nie robić. Ja w każdym razie odmawiam. Bo potem zaczną was kojarzyć z niskimi cenami, polecą znajomym, itp.
    Zdarzało mi się też fotografować za 200 zł, ale to było 30-40 min. w kościele plus życzenia, a RAWy oddawałem do obróbki zleceniodawcy. 200 zł/h było dla mnie OK.
    Poza tym, nie wiem jak na świecie, ale w Polsce nie istnieje coś takiego jak edukacja wizualna. Marne zajęcia z plastyki raz w tygodniu raczej tego nie poprawią.
    Co z tego, że klienci oglądają zdjęcia, portfolia, skoro nawet nie czują się kompetentni ocenić ich treści? Jaką mają bazę porównawczą? Własne mniemanie?
    Czym wykształcone? Zdjęciami w Fakcie i SuperExpresie? Litości!

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    To niezupełnie tak... Niezupełnie, bo wolałbym, żeby większość słuchała free jazzu niż disco polo, oglądała dobre kino europejskie niż amerykański kicz, czytała niż nie czytała w ogóle*. Z drugiej strony jestem zwolennikiem wolnego rynku. Z "trzeciej strony" jak patrzę na obecny kryzys to... Zaczynam wątpić w ten rynek.

* -nie słucham free jazzu, oglądam amerykańskie kino, nie pamiętam kiedy ostatnio przeczytałem coś z beletrystyki.
    No i napisalem, jak to jest w wolnym rynku. Kazdy szuka oszczednosci. A majac PS'a w malym palcu mozna ze zwyklej fotki zrobic cos "wyjatkowego". Niestety - nastaly ciezkie czasy. Mozemy sie jedynie pocieszac i wspierac na forach internetowych tego rodzaju i pietnowac (nie wiem, czy to odpowiednie slowo) ludzi robiących b. kiepskie fotki i mówiących o sobie, że sa profi.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Co z tego, że klienci oglądają zdjęcia, portfolia, skoro nawet nie czują się kompetentni ocenić ich treści? Jaką mają bazę porównawczą? Własne mniemanie?
    Czym wykształcone? Zdjęciami w Fakcie i SuperExpresie? Litości!
    Bez przesady z tą niewiarą w człowieka. Mnie okrzyknięto tzw. zawodowcem (a musielibyście zobaczyć moje wypociny ), tylko dlatego, że zrobiłem kilka portretów, gdzie "wyraźna była twarz, a reszta rozmazana". Czyli (niektórzy) ludzie jednak mają to mniej lub bardziej podświadome wyczucie. A tak poza tym: kto ogląda TVP Kulturę. Miliony?

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Basala Mnie czasami tez tak sie okresla.. Ale nie wiem skad ludzie to biora Bo sa jak na razie marnote produkuje

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

akurat w Polsce stawki nie są złe w ślubach i łatwiej dostać zlecenia (w porównaniu z takimi Niemcami)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów