Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: Zdjecia, to juz nic wartościowego...?!!??!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No tak - swietnie - dzieki
    Ale w czym problem? Człowiek chce zrobić za gratis ślub aby mieć co pokazać w portfolio. Ja w tym nic złego nie widzę. Dla mnie to lepsze podejście niż branie za pierwsze zdjęcia ślubne kilka stów i oddawać wątpliwe jakościowo zdjęcia. Zawsze uważałem że lepiej zrobić kilka ślubów nawet gratis i potem kasować sensownie niż brać po 500zeta od ślubu jak leci.

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

dokładnie każdy z nas ma aparat, komputer, liznał jakiś program i zaczyna wierzyć, że się zna, jak do tego ma mało pokory, to do sukcesu już niedaleko,co innego z mechanikiem, lekarzem czy innym zawodem, ta wiedza, te narzędzia już nie są tak powszechne, dlatego nie kwestjonujemy ich doświadczenia i cen, nawet jeśli czasem przesadzają. A znając się na przycinaniu obrazka do formatu, możemy już sprowadzić Fotografa/projektanta/grafika na ziemię słowami, co pan gada, to w programie można wszystko jedym filtrem...
    You_Me_Kan`on

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ale w czym problem? Człowiek chce zrobić za gratis ślub aby mieć co pokazać w portfolio.
    No w tym problem, ze poziom tych zdjec jest juz taki, ze za darmo jakby nie patrzec nie powinien byc rozdawany tylko konkretnie wyceniony

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Fotografia stała się powszechnie dostępna i przez to panuje złudne przekonanie, że to nic trudnego.
    Mam aparat = umiem robić zdjęcia...
    .. a potem płaczę bo ktoś spartolił mi zdjęcia ślubne ...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    .. a potem płaczę bo ktoś spartolił mi zdjęcia ślubne ...
    To jest jeszcze dobry przypadek, bo idzie nauka na przyszłość, gorzej gdy ktoś nie widzi różnicy :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Fotografia stała się powszechnie dostępna i przez to panuje złudne przekonanie, że to nic trudnego.
    Mam aparat = umiem robić zdjęcia...
    Całe szczęscie, że w rzeczywistości to równanie nie ma znaku równości w środku...
    Ale powiem wam że to jest bolączka każdej branży praktycznie, byłem swego czasu managerem grupy tancerzy i żonglerów, i wiele razy spotkałem sie że ktoś wolał zatrudnić paru amatorów wystepujących w rytmach disco polo bo bylo 4 x taniej. Jakość się chyba zaciera jako wartość...
    Ostatnio edytowane przez gareth ; 07-11-2008 o 17:49

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Problem istnieje - Pikczer ma rację i zaczyna dotykać nie tylko tej branży. Łatwość dostępu do coraz bardziej zaawansowanego sprzętu i łatwość uzyskiwania zupełnie znośnych efektów bez specjalnej wiedzy. Do tego warto dodać zasadę, której stosowanie w epoce cyfry nic nie kosztuje: "strzelaj ile wlezie zawsze coś się wybierze".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Łatwość dostępu do coraz bardziej zaawansowanego sprzętu i łatwość uzyskiwania zupełnie znośnych efektów bez specjalnej wiedzy.
    To jest wlasnie ten problem. Niektorzy sa zbyt leniwi, żeby instrukcje obslugi przeczytać, bo i po co.. wszystko mozna zrobic na automatyce..
    Gdyby tacy ludzie nie pokazywali się jako tako swiatu i wykorzystywali swoje twory do celów prywatnych, to ok, ale coraz częściej się zdarza, że oglaszają się na stronach jako "profesjonaliści" i ciągną czasem gruba kase z takich np ślubów..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    (...) Do tego warto dodać zasadę, której stosowanie w epoce cyfry nic nie kosztuje: "strzelaj ile wlezie zawsze coś się wybierze".
    Mam takiego kolege, który mi podsyła od czasu do czasu linku do uaktualnionej galerii. A w niej jest zawsze 3-4-5 razy za dużo zdjęć! Ci ludzie może strzelają dużo, ale rzadko kiedy potrafią coś z tego wybrać

Uzależniony

Domyślnie

Fakt, elitarność Waszego fachu została zakłócona. Tak mi przykro... Jestem za stworzeniem cechu fotografów ślubnych, który reglamentowałby dostęp do zawodu i profesjonalnego sprzętu foto.
    Mnie wkurza to, że tyle osób potrafi czytać i pisać. No i że tyle osób ma prawo jazdy, a do tego własny samochód! Chamstwo się panoszy!

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów