Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: obiektyw do 350D

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie obiektyw do 350D

Witam

wiec tak hmmm, mialem kupic 28-135 is usm ale jakos poczytalem troche na forum i to IS wcale nie jest takie dobre. Wszyscy mowia ze b. dobry jest Tamron 28-75. Czy tym obiektywem da sie zrobic zdjecie w pokoju ? tzn. chodzi o niezbyt szeroki kat z cyframi. I oczywiscie czy jest jakis inny godny uwagi obiektyw z podobnymi ogniskowymi albo nawet dluzszy.

Pozdrawiam
    Alzail

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    ....Czy tym obiektywem da sie zrobic zdjecie w pokoju ? tzn. chodzi o niezbyt szeroki kat z cyframi. I oczywiscie czy jest jakis inny godny uwagi obiektyw z podobnymi ogniskowymi albo nawet dluzszy.
    No więc chłopie trochę namieszałeś.
    1. Każdym obiektywem da się zrobić zdjęcie w pokoju.
    2. Jeśli mówimy o fotografowaniu wnętrz to raczej chodzi o szeroki kąt, a nie "niezbyt szeroki"
    3. Jest kilka obiektywów z "podobnymi ogniskowymi albo nawet dłuższymi" i jak tylko mi powiesz podobnymi i dłuższymi od czego, to ja Ci powiem co jest godnego uwagi.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Do pomieszczen to raczej cos jasnego, co Ci po IS jezeli czasy bedziesz mial dlugie to biegajace dzieciaki beda i tak rozmazane na dlugich czasach. IS to raczej do dlugich szkielek, a te krotkie to powinny byc imho jasne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zależy ile masz kasy. Bierz 17-40 L lub oszczędnie Sigma 18-50 2.8 lub Tamron 17-35 2.8-4. Zdjecie z tamrona rzuciłem w innym wątku, Sigmę przetestuję jak przyjedzie do mnie paczka
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Arkan sory ale mnie zle zrozumiales troche niezbyt szeroki kat odnosi sie do obiektywu w ktorym z cyfra bedzie 44-120 czyli do tego Tamrona. I teraz pytanie czy z taka ogniskowa da sie zrobic zdjecie np. urodzin czy jakis imienin. Jednak mimo wszystko najwiecej zdjec bede robil psom na wystawach (czasem w hali gdzie jest raczej ciemno) a czasem na polu gdzie tez moze byc pochmurny dzien. W tym przypadku by mi sie przydal troche wiekszy zoom niz w Canonie 17-40 czy Tamronie 17-35. Wiec w cenie tego Tamrona ewentualnie do 2000zł nie ma lepszego obiektywu z podobnymi ogniskowymi?

PS: Czy obiektyw Canona EF 28-105 II USM bedzie dobry do EOS`a 350D ? czy lepiej go sprzedac i kupic tego Tamrona albo cos innego ?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    niezbyt szeroki kat odnosi sie do obiektywu w ktorym z cyfra bedzie 44-120 czyli do tego Tamrona. I teraz pytanie czy z taka ogniskowa da sie zrobic zdjecie np. urodzin czy jakis imienin.
    Zależy jak duże pomieszczenie Ja z kitem czasem musze włazić na ściane praktycznie i bywa zbyt ciasny ;-)
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no jasne ze jak mam pokoj 100m kwadratowych to zrobi ... ale pytam o taki normalny pokoj typu 8x6m

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

50 metrowy pokój nazywasz normalnym No to gratuluję mieszkanka
    Kup 16-35 f2,8 L

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Chodzi mi o salon bo przeciez w sypialni nie robi sie imienin :P

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Kup 16-35 f2,8 L
    Tak tylko czy to szklo bedzie mi dobrze sluzyc jak juz powiedizalem na wystawach ? zwazywszy na to ze ring (na wystawie :P) ma powiedzmy czasami 10x15 moze troche wiecej metrow.

i tak po za tym mowisz o 16-35 2.8L ? to kosztuje 6k ....

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

To był żart nawiązujący do Twoich standardów. No bo skoro normalny pokój to 50m to normalne szkiełko na imprezki to 16-35 2.8L
    Teraz poważnie: w pokoju 8x6 obrobisz się swobodnie obiektywem 28mm (+crop)
    Nasuwa się 28-75 a tu jest tylko jeden słuszny i zgodny z linią partii wybór.....
    Natomiast 75 nawet po cropie to moze byc za malo na wystawy. A moze dwie dobre stałki 28mm f1,8 i 100 f2,8 macro ? Rezygnujesz z zooma na rzecz nożnego ale i na rzecz jakości. Tylko w 2000 to się nie da.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów