Ja myśle, że koledze nie chodziło o winietę winietę, tylko o winietę wynikającą z podpięcia szkła cropowego pod FF.
O obiektywach wiem prawie wszystko
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mialem sigme. Swietne szklo. ostrzejsze od 17-40 nawet w rogach. troszke kolory gorsze niz Lka. Ciemna na sluby dlatego sprzedalem . do landszatow mysle ze najlepsza ze wszystkich szkiel. Winetowanie tez mniejsze niz chocby 17-40
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Dokładnie. Egzemplarz trampka trafił w moje posiadanie.![]()
Bardzo fajne szkło. Mam też 17-40 i ostrość na pewno jest lepsza w sigmie. Na FF to jest naprawdę szeroko![]()
Najszerzej na FF jest sigma 12-24, ja używam jej (niestety) pod 40D, niesamowita sprawa, a pod FF bajka. Szkiełko pancerne, HSM... nic dodać. A jak Ci winietka przeszkadza to od czego są rawy ?![]()
www.amphoto.pl
pecunio.digart.pl
Tu sie zgodze z przedmowcami trampek i gutek maja racje. Winieta mniejsza niz 17-40. Ostrosc - brzytwa. Kontrola zakrzywien - super (nie ma strasznego efektu rybiego oka - aczkolwiek jak sie ktos znajdzie na 12mm w rogu zdjecia - to glowa bedzie jajoglowa). Na kolory nie mialem co psioczyc. Na dzien dzisiejszy uwazam ze najlepsze szklo UWA na rynku (pod FF)
Tak chwalicie, że idę szukać ceny?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja używam tej Sigmy i UWAŻAJCIE - trzeba testować DANY egzemplarz z DANYM aparatem!
Moja Sigma to szkło służbowe, więc nie ja na nie wykładałem pieniądze i nie pod moje puchy to było kupowane, ale z moimi nie współpracuje zbyt dobrze - mydło jak cholera no i ostrość cienizna totalna... Jako że słyszałem o niej również wiele dobrych opinii to tak jak napisałem - zdarzają się dobre jak i tragiczne egzemplarze! Aha no i to światło to tragedia wg. mnie!
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8