Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Artysta inaczej ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Sergiusz - a jak Ty chcesz ustalić kto jest artystą, a kto nie? Bo przecież żeby móc wydać koncesję, papier trzeba to jakoś zdefiniować.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.
    Do kiczu to ja bym ich raczej nie podeslal. Sa "perelki", ale niektore kadry ciekawe.
    5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

sergiuszu
    a co to znaczy artysta?
    a co to znaczy mieć talent? (nie mylić z programem telewizyjnym)
    co to w ogóle jest sztuka?
    czy artysta zawsze tworzy sztukę i czy zawsze ma talent?
    czy aby być artystą trzeba mieć przygotowanie teoretyczne i tzw. warsztat? czy może sam talent wystarczy?

Co prawda śmieszą mnie ludzie, którzy sami się nazywają artystami ale moim zdaniem nawet ukończenie wielu szkół artystycznych, liczne certyfikaty dziwnych komisji nie czynią człowieka artystą.
    a co do komisji decydujących o "artyźmie" to wiem jak to czasami się odbywa np w SPAF czy jakoś tak, gdzie nie zawsze o uznaniu decyduje sztuka i talent a koneksje i włażenie w d.... (oczywiście na szczęście nie jest to regułą)
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Sergiusz - proponuję zaglądnąć do wyszukiwarki google ale jak nie masz czasu to podsyłam link z interpretacją słowa "artysta". http://pl.wikipedia.org/wiki/Artysta

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Może jeśli by tam gdzieś były dokonania w stylu: Wystawy indywidualne... Wystawy zbiorowe.... Nagrody... oraz dopisek, że prace znajdują się w zbiorach takich to a takich nie szukałbym weryfikacji na stronach związku.
    Heh.. polecam:

http://www.thebschoolblog.com/index.cfm?postID=114
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Pod tym adresem http://www.mediafoto.pl/ znajduje się taki napis: Artystyczne zdjęcia ślubne, oryginalne pomysły oraz piękna fotografia ślubna
    ...
    Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.

Zastanawiam się czy używanie dowolnych sloganów mających na celu zdobycie kolejnego klienta czasem nie wprowadza w błąd? Czy takie działania słowno reklamowe są do końca uczciwe wobec klientów? A może wykonując artystyczne zdjęcia ślubne wcale nie trzeba być artystą? Ciekaw jestem co na ten temat sądzicie?
    Oglądam i oglądam tą stronę, i nijak nie mogę się doszukać zdjęć, które świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.
    Kurcze, jak się doszukałeś tego napisu :artystyczne zdjęcia ślubne..." ? Mi zajęło to parę minut, a z całą pewnością nie rzuca się w oczy jeśli nie powiedzieć, że jest po prostu mało widoczny.
    Dlatego nie sądzę, że to jakieś działania słowno reklamowe, a strona broni się sama nad wyraz, z kolei, widocznymi zdjęciami. To chyba na tej podstawie klient wybiera swojego fotografa. Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś szukając fotografa posiłkował się ZPAF.

Dodam tylko następny link z wikipedii:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografik

Czyli wg powyższej definicji, uważasz, że trzeba również tworzyć również przy pomocy techniki gumy arabskiej żeby być artystą?
    Słuszne wg mnie jest określenie wspoółcześniejsze, że reportaż lub inne "rzemieślnicze" dzieła typu reklama można uznać za sztukę artystyczną.
    Zadaniem ZPAF "jest zachowanie dotychczasowego dorobku fotografików oraz promocja i rozwój współczesnej fotografii polskiej, ochrona twórców i ich dzieł." Jest to swego rodzaju związek zawodowy, który nie wyklucza również "rzemieślników", czy innych tzw wolnych strzelców. Tak więc podsumowując: nie jest wykładnikiem czy ktoś jest artystą czy nie.

Chciałbym, abyś jasno również spróbował określić, kim jest artysta, bo na razie musiałem się domyślać, no i które to zdjęcia są "be" z krytykowanej przez Ciebie strony?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba...

Myślę, że przesadą jest debatowanie nad tym kto jest artystą, a kto nie jest, szczególnie w tym wątku! Przypomnijcie sobie niedocenianych za życia malarzy Troszkę luzu, to w końcu galeria rozrywkowa, w której możemy się pośmiać z "perełek" a nie toczyć wojny :-)
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Zablokowany

Domyślnie

Pod tym adresem http://www.mediafoto.pl/ znajduje się taki napis: Artystyczne zdjęcia ślubne, oryginalne pomysły oraz piękna fotografia ślubna

Ja mam takie pytanie chyba zgodne z tematem wątku. Jeśli ktoś oferuje zdjęcia artystyczne to powinien być artystą czy nie? Według mnie powinien ale może się mylę. W razie by co zerknąłem na spis artystów http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/czlonkowie.php ale tam nie figuruje jako artysta osoba podpisana z imienia i nazwiska na stronie. To postanowiłem jeszcze zerknąć tutaj aby się upewnić ale też nie ma: http://free.art.pl/fotoklubrp/index2.htm

Zastanawiam się czy sugerowanie bez pokrycia fotografii artystycznej jest w porządku czy też nie. Ze strony bowiem nijak nie wynika kto jest tym artystą tym bardziej, że zamieszczone zdjęcia raczej świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.

Zastanawiam się czy używanie dowolnych sloganów mających na celu zdobycie kolejnego klienta czasem nie wprowadza w błąd? Czy takie działania słowno reklamowe są do końca uczciwe wobec klientów? A może wykonując artystyczne zdjęcia ślubne wcale nie trzeba być artystą? Ciekaw jestem co na ten temat sądzicie?
    Sergiusz, dlaczego twierdzisz, że moje zdjęcia swiadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach ??
    Czyżbyś był samobójcą czy próbujesz się zemścić za moje wcześniejsze wypowiedzi na temat twoich warsztatów fotografii studyjnej ??

Jeżeli moje zdjęcia są kiepskie to dlaczego proponowałeś mi zamieszczenie ich w twoim czsopismie "twoje studio"
    Oto moja korespondencja z Sergiuszem na PW:

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz
    Cytat Zamieszczone przez marwiol
    Wydaje takie czasopismo:http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...wspolpraca.htm

i jak masz ochotę mogę Tobie zrobić prezentację zdjęć ślubnych. Pozdrawiam!
    Sergiusz
    Nie za bardzo rozumiem informacji zawartej wysłanym do mnie linku Mam rozumieć że mogę zamieścić zdjęcia w czasopiśmie, ale obliguje mnie to do zakupienia rocznej prenumeraty ??
    Skreśl sobie to zdanie z prenumeratą, możesz zamieścić zdjęcia z opisem działalności i firmy.
    Ok mogę zamieścić swoje zdjęcia. Powiedz mi, które Cię interesują i w jakiej rozdzielczości mają być,
    ewentualnie dalsze instrukcje.

Pozdrawiam
    Marek
    Napisz o sobie i o swojej pasji około 5000 znaków ze spacjami i wybierz najlepsze Twoim zdaniem zdjęcia lub te o, których napiszesz. Jak chcesz mogę wysłać pytania do wywiadu. razem prezentacja zajmuje 6 stron.

Cześć,
    i co z tym wywiadem - bo czekam i nic nie przyszło
    Wyśle wieczorem, wyślij mi coś na redakcja@tmf.waw.pl to będe miał mejla
    ....?????

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ojojoj - emocje emocjami, ale pw tak udostępniać ogółowi.... :-/

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Proponuję zamknąć ten wątek bo coraz większe bagno się robi.
    To zaczyna wyglądać jak prywatne porachunki
    bez sensu

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów