Chyba na razie kupię (pewnie u Ciebie) rzeczone minimum absolutne, spektrofotometr jednak ciut kosztuje, a tu zbierać na monitor trzeba...
Chyba na razie kupię (pewnie u Ciebie) rzeczone minimum absolutne, spektrofotometr jednak ciut kosztuje, a tu zbierać na monitor trzeba...
chyba jednak nie takiej pomocy potrzebowałem :-(
Może ktoś inny mnie oświeci jak sobie "domowymi" sposobami poradzić z
tematem kolorów na monitorku ?
Szczęśliwy "user" Canona 510 i Nikona D90 :-D
Ależ proszę bardzo:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
no nie jest to proste - ale spróbuję wpierw zgodnie z tym co w artykule z Twej strony
Podziękować !
Paweł
Szczęśliwy "user" Canona 510 i Nikona D90 :-D
Pytanie było o inne kalibrator ale nie chciałem zakładać nowego wątku
Tom01 - a możesz dać Swoją opinię na tema ColorMunki Design - wydaje się być ciekawą propozycją do monitorów i drukarek.
Z góry dziękuję.
Nadaje się dobrze do kalibrowanych sprzętowo EIZO CG. Profile drukarek jakieś tam kręci. Osobiście nie lubię rozwiązań, które usiłują być mądrzejsze od użytkownika. Oprogramowanie to kombajn, który na pozór robi wszystko i nie wymaga żadnej wiedzy od właściciela. Jakość profilu jest na dobrym poziomie amatorskim, choć przy jego tworzeniu, na nic nie można wpływać. Ciekawostka, przy 100 polach kontrolnych profil jest dwa razy taki jak z PM5 z 500 polami. Sugeruje to, że X-Rite stosuje w tym przypadku algorytmy przewidywania zachowania drukarki i wypełnia macierz przekształceń, wartościami obliczonymi, nie rzeczywistymi. Zadziwiające, że to nawet jakoś działa.
witam, sam posiadam kalibrator Spyder3Elite, jestem z niego zadowolony, chociaz na CRT ciezko sie kalibruje ale za to w LCD swietny jest, przykladem jest ze ostatnio kalibrowalem u kumpla nowiutkiego profesjonalnego NECa LCD przystosowany do grafiki i fotografii , okazalo sie ze monitor ten byl idealnie fabrycznie skalibrowany ale spyder minimalnie o 1 % poprawił jasność świecenia monitora, to na tyle, pozdr