Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Dość często na większych koncertach (np. Deep Purple, U2) jest zakaz wnoszenia aparatów z wymienną optyką.

A tak naprawdę i tak wszystko da się wnieść, wystarczy dobrze pochować sprzęt i przejść przez bramki na których prawie nie trzepią, później można już paradować z aparatem na szyi i nikt z ochrony się nie uczepi.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Hi...

Jako posiadacz legitymacji dziennikarskiej muszę przyznać że najbardziej przydaje się przy np kupowaniu nowego samochodu. O akredytację występuje redakcja dla której pracujesz.

Pozdrawiam...
    jasne, jasne to było dosyć spore uproszczenie, ale w większości regulaminów i tak wymagana jest ważna legitymacja (czyli de facto, praca w agencji/redakcji)

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Zdjęcia na koncertach hmm... no jako posiadacz legitki prasowej mogę powiedzieć że zazwyczaj przed koncertem jest rozmowa z managerem i jest mówione np że zdjęcia z lampą można robić powiedzmy przez 3 pierwsze utwory a potem to już zależy - jak sie uda dogadać to można robić przez cały koncert bez lampy a czasami nie - po prostu nie chcą aby ktoś się ciągle kręcił tuż przed sceną (bo normalnie możemy wchodzić za barierki )

fleder o ile się nie myle to bez żadnych konsekwencji możesz robić zdjęcia bez lampy jeśli stoisz przed barierkami (jeśli są), a z lampą to myślę że jeśli nie będziesz błyskał jakoś natarczywie to też nie powinno się nic stać. Tak czy siak - lepiej zapytać organizatorów lub managera by mieć tą pewność

Domyślnie

Zobaczcie tutaj:
    http://www.aniawyszkoni.pl/galeria/d...:4c8ff507c88b3

Wszystkie robione od f=2.2 do 3.5
    czasy 1/80 - 1/125
    ISO - moje ulubione 1250
    Więcej zdjęć na stronie w mojej stopce. www.twojafotografia.com.pl zakładka inne galerie

Crop + szkła 16-35,50,80 (ale 90% to 50mm). Chociaż przyznaję - stojąc 1,5 metra od wokalistki naprawdę brakuje FF+jakiś 24 albo 35mm
    Na zadnym nie bylo używanej lampy - zreszta takie było założenie.
    Nie walic lampa,i nie rozpraszać i nie włazić na scenę ...

Koledzy ! nie demonizujcie tych koncertow...
    jakby wszyscy grali w knajpkach przy swieczkach to ludzie 5 metrow od zespolu nic by nie widzieli.
    Iso powyżej 1000, szkło 1.8 lub lepsze i naprawdę da się w wiekszości robić zdjęcia bez flasha Oczywiście spod sceny
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS co do jakości fotek - krytyka mile widziana. Niech się koledzy wypowiedzą.
    To było pierwsze zlecenie w stylu "fotoreportaż dla organizatora koncertu"
    Ostatnio edytowane przez Cluer ; 04-11-2010 o 22:22 Powód: Automerged Doublepost
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Domyślnie

http://www.aniawyszkoni.pl/galeria/d...4c8ff507c88b3# "nie walić lampą"?

Bez jaj wszystko jest dla ludzi. Fanatycy wyznają jedyną i słuszną drogę, ja twierdzę, że wszystko zależy od zamysłu fotografa i trzeba korzystać z tego co się ma(w tym z lampy).
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    No właśnie jak Wy radzicie sobie z oświetleniem estradowym gdy do dyspozycji macie tylko lampe systemową. U mnie problem jest taki że jak błysne lampą to wszystkie kolory tamtych świateł dosłownie zanikają a mi pozostaje takie "nudne" zdjęcie. Bawiłem się i próbowałem na różnych ustawieniach ele efekt ten sam. Natomiast kumpel który pracuje na alfie tego problemu nie ma. Wiem że w canonie na pewno też tak się da tylko nie za bardzo wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać takie efekty. Z góry dzięki wszystkim za pomoc
    Oj... z ta alfą to pojechales...
    A wracajac do tematu - lampa blyskowa "spłaszcza" zdjecia. Tylko konkretne zabiegi i umiejetnosci fotografa pozwalaja uzyskac ciekawe efekty z lampa ale na 100% nie z wbudowana
    Cala zabawa w fotografie koncertowa, to oddanie tego co zastalismy na scenie (swiatlo, dym, atmosfera etc.) a na to pozwoli nam tylko jak najjasniesze szklo i wysokie iso ;-) No i oczywiscie program "M" (tylko nie jak milosc )

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No i oczywiscie program "M" (tylko nie jak milosc )
    Albo Av i Tv

Może jutro wrzucę coś od siebie do oceny... jeśli się zbiore w sobie

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

U mnie to jest tak:
    Zależnie od warunków M/Av najczęściej, Tv od święta jak chcemy coś poruszyć.
    90% jednak M bo to co się dzieje ze światłami na koncertach potrafi sprawić sporą niespodziankę.

Co do lampy to raz, że spłaszcza a inna sprawa to fakt, że ciągłe błyskanie mocniejsze od oświetlenia scenicznego jest wysoce irytujące dla wykonawców.
    Dla oglądających zresztą również...
    ...nie wspominając o filmowaniu.

Z reguły jeśli oświetleniowiec wie co robi to można spokojnie poradzić sobie bez lampy...a jak nie wie to i lampa nie pomoże w uzyskaniu ciekawych zdjęć
    Tu oczywiście są wyjątki typu ciasne kluby i szeroki kąt...i najlepiej coś żywego na scenie lub poza nią. Na jazzowym/bluesowym koncercie psucie atmosfery flashem to jednak spore pafą

Szklarnia - na pewno coś szerokiego <20mm się przydaje.
    Reszta to już zależnie od miejsca 35/50/85/135/200/400 - różnie bywa.
    200 w mniejszych klubach w zasadzie tak samo zbędne jak 35 na stadionach

A na fotografie zapraszam pod adresy w stopce...

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    jasne, jasne to było dosyć spore uproszczenie, ale w większości regulaminów i tak wymagana jest ważna legitymacja (czyli de facto, praca w agencji/redakcji)
    Legitymację dziennikarską mam od ponad 10 lat Nawet już nie pamiętam od ilu . Naprawdę - NIGDY nie przydała mi się do celów stricte dziennikarskich. Zwróć uwagę - to wbrew pozorom nie jest ogromne środowisko - Zawsze ktoś zna kogoś z Twoich znajomych. A akredytacje to obecnie po prostu źródło dochodu. W Jarocinie akredytacja była droższa niż karnet na cały festiwal .

Aha - gwoli wyjaśnienia - nie byłem nigdy dziennikarzem prasowym. Ot - radio, telewizja .

Pozdrawiam...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A i jeszcze jedno - nikt tego nie poruszył, ale dla początkujących - warto wiedzieć - ściana z "piecami" zakłóca działanie IS'a .

Pozdrawiam...
    Ostatnio edytowane przez 4kwiatek ; 05-11-2010 o 10:35 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

W sobotę zrobiłem koncercik głownie z 50 f1.8 ,przymknięty do 2.2 z iso 800 ,i też dało radę się fotografować. Koncert był gatunku Metalcore, Nu, itp.. Oświetleniowiec się spisał i było bardzo dużo przestrzeni świetlnej ,także nic tylko chciało się pstrykać . Tamron użyty sporadycznie tylko do szerszych kadrów.

Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów