fotografia koncertowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Troyan
    Początki nałogu
    • 2007
    • 317

Odświeżę może troszkę temat. Kwestią koncertów zająłem się dość niedawno, może 2 m-ce temu. Mam 5d i 24-105 f/4L i lampę 580EX. Z moich rozglądań i infop od Badiego wynika że nie wszystkie kluby pozwalają używać lampy, więc z tego powodu szykuje mi się zmiana 24-105 na 24-70 - to jest że tak powiem kwestia zdecydowana i nieunikniona (a szkoda bo 24-105 mi naprawdę pasi.

O co chcę zapytać ? Chciałbym dokupić jeden z tych obiektywów:

sigma/canon 50 1.4
    canon 85 1.8
    canon 135 2.8

Która ogniskowa jest najbardziej optymalna (na FF) do fosy (ok. 2-5m od grajków), który AF jest najbardziej pewny w warunkach świateł na koncertach no i jak się te obiektywy zachwują jeśli chodzi o bliki i inne błyski.

Ostatni koncert robiony 24-105 i 580 (nie wszystkie fotki) chyba na ISO 1200/3600

Może wymiana na 24-70 nie jest aż tak konieczna ? Prosze o jakieś sugestje bo czas leci a ja nie umiem się zdecydować
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Optymalność jest pojęciem względnym. Ja dużo używam 135/2 nawet na cropie, sporo też 85/1.8, najmniej 50/1.4. Myślę, że na FF 135 będzie idealna.

Najlepiej jednak, jak pooglądasz galerie, popatrzysz na exify i ocenisz sam, jakie zdjęcia chcesz robić.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Zamieszczone przez Troyan Zobacz wpis
        canon 135 2.8
        Soft focus? Fuj.

85 1.8/135 2.0
        www.kwapisz.org

Komentarz

• ARN
          Uzależniony
          • 2008
          • 757

Odświeżę może troszkę temat. Kwestią koncertów zająłem się dość niedawno, może 2 m-ce temu. Mam 5d i 24-105 f/4L i lampę 580EX. Z moich rozglądań i infop od Badiego wynika że nie wszystkie kluby pozwalają używać lampy, więc z tego powodu szykuje mi się zmiana 24-105 na 24-70 - to jest że tak powiem kwestia zdecydowana i nieunikniona (a szkoda bo 24-105 mi naprawdę pasi.

O co chcę zapytać ? Chciałbym dokupić jeden z tych obiektywów:

sigma/canon 50 1.4
          canon 85 1.8
          canon 135 2.8

Która ogniskowa jest najbardziej optymalna (na FF) do fosy (ok. 2-5m od grajków), który AF jest najbardziej pewny w warunkach świateł na koncertach no i jak się te obiektywy zachwują jeśli chodzi o bliki i inne błyski.

Ostatni koncert robiony 24-105 i 580 (nie wszystkie fotki) chyba na ISO 1200/3600

Może wymiana na 24-70 nie jest aż tak konieczna ? Prosze o jakieś sugestje bo czas leci a ja nie umiem się zdecydować
          Wiesz - to wszystko, jak pisali koledzy, kwestia tego co focisz. Ja robiłem sporo koncertów i chorowałem (mając 40D) na jasne zoomy, czyli 24-70 - 70-200 2.8. Później, kiedy kupiłem sobie 5D, większość koncertów robiłem obiektywem 70-200 f/4 IS i 85 f/1.8, na ISO 800. I nie brakowało mi światła.
          Teraz, kiedy mam 5D mkII, wyciągam spokojnie 24-105 i powyższego zooma. Absolutnie wystarcza.
          85 i 35 L zakładam dla obrazka, ale nie dla światła. Oczywiście - są czasem koncerty nastrojowe, kameralne..."świecowe" ... Wtedy 85/135 będą ratunkiem...
          Moim zdaniem - zostaw sobie 24-105; i dokup 85 oraz zooma 70-200 lub 135L. Powinno ci wystarczyć.
          Btw - odnoszę wrażenie, że niektóre z twoich fotek z linka są niepotrzebnie forsowane na tak wysokim ISO
          pozdrawiam

Komentarz

• Troyan
            Początki nałogu
            • 2007
            • 317

Zamieszczone przez ARN Zobacz wpis
            Btw - odnoszę wrażenie, że niektóre z twoich fotek z linka są niepotrzebnie forsowane na tak wysokim ISO
            pozdrawiam
            Możliwe, nie mam doświadczenia tyle na takie foto
            Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• ARN
              Uzależniony
              • 2008
              • 757

Możliwe, nie mam doświadczenia tyle na takie foto
              I jeszcze w kwestii twojego pytania zacytuję kolegów, którzy robią śluby (ja do nich nie należę - robię landszafty i koncerty :-D ), bo to ważna uwaga: jeżeli brakuje światła, to przysłona 2.8 nie pomoże.
              IMHO przy 5D naprawdę nie musisz wymieniać 24-105 na 24-70. Lepiej wspomóż się stałką/stałakmi i/lub drugim, dłuższym zoomem...

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

tylko ze majac jasne szkielko , windujesz iso w dol nie w gore - a to robi roznice jednak pod wzgledem jakosci/detali wiec imho dobra pucha ok , ale z argumentem ze f4 wystarczy bym jednak polemizowal
                no comment...

Komentarz

• ARN
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 757

Dlatego napisałem koledze "kwestia tego co focisz".
                  Czasem jest tyle światła , że można sobie niemal dowolnie ustawiać parametry...
                  Z kolei ostatnio, na jazzowym koncercie, przy czterech lampeczkach, musiałem, przy przysłonie 2.0, ciągnąć ISO do 3200...
                  Na szczęście w nowej piątce jest to jeszcze użyteczna jakość.

Komentarz

• Sławek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 968

Często f2 to już ciemnica. Jak robisz bez lampy to czasy musisz mieć krótkie .
                    to masz f2,2 iso 2500
                    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• carlsson
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 18

Zakup sobie monopod jak będziesz jechał na dłuższych obiektywach w pomieszczeniach. Trochę dziwnie to niekiedy wygląda ale cholernie pomaga A wracając do oświetlenia na koncertach to jak każdy wie jest do pupy szczególnie w pomieszczeniach - jedno światełko (na dodatek czerwone) skierowane na twarz muzyka - to się nazywają warunki do pracy hehe. Oczywiste jest, że im koncert prestiżowy tym warunki lepsze choć czasu mniej.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                      Często f2 to już ciemnica. Jak robisz bez lampy to czasy musisz mieć krótkie .
                      to masz f2,2 iso 2500
                      Ale odrazu widać, że warunki oświetleniowe też miałeś nie najgorsze
                      Ostatnio edytowany przez carlsson; 29245. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• katharsis
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 185

Panowie i Panie, teraz ja pozwolę sobie odświeżyć watek z moim problemem: parę dni temu fotografowałam koncert Jacka Kleyffa z warszawskim basenie artystycznym. Z ujęć jestem nawet zadowolona, gorzej z kolorami-światłem. Generalnie układ był taki, że z przodu zespół był oświetlony żółto-pomarańczowymi reflektorami, z tyłu zmienne, zielone i niebieskie. Zdjęcia robione 5d mkII, w puszce ustawienia własne: podciągnięte wyostrzenie, kontrast na O, nasycenie na -2. W kolorach w ogóle nie mieszałam, lekko wyostrzone i odszumione w Lightroomie, szkło EF 70-200 L.

czy można jeszcze coś poprawić w tych kolorach?

Komentarz

• Sławek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 968

Można, można. Rób w raw`ach .
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• katharsis
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 185

Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                            Można, można. Rób w raw`ach .
                            Robię w rawach. Tylko co dalej - jak obrabiałeś swoje zdjęcia? zdejmowałeś nasycenie? grzebałeś w saturacji poszczególnych kolorów?

Komentarz

• ARN
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 757

katharsis
                              Przede wszystkim pogrzeb w WB.
                              Ponadto - czemu miałaś takie długie czasy? Jacek Kleyff nie należy do wykonawców, którym trzeba "podbijać" dynamikę i ekspresję :wink:

Komentarz

• katharsis
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 185

Zamieszczone przez ARN Zobacz wpis
                                katharsis
                                Przede wszystkim pogrzeb w WB.
                                Ponadto - czemu miałaś takie długie czasy? Jacek Kleyff nie należy do wykonawców, którym trzeba "podbijać" dynamikę i ekspresję :wink:
                                Czasy? Bawiłam się z różnymi. Generalnie robiłam na 1/60 do 1/100, chwilami schodziłam do 1/30, żeby mieć "duszki" - ot, dla zabawy. Wypstrykałam tam całe mnóstwo klatek, miałam czas, żeby się bawić. Z drugiej strony zależało mi na tym, żeby zdjęcia były poprawnie naświetlone, bo Lightroom strasznie zaszumia przy wyciąganiu niedoświetlonych zdjęć. A już poza wszystkim - po prostu brakuje mi jeszcze doświadczenia w fotografii koncertowej i to chyba jest najlesze wyjaśnienie.

W WB spróbuję pogrzebać.

Komentarz

Pracuję...
                                X