Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Można, można. Rób w raw`ach .
    Robię w rawach. Tylko co dalej - jak obrabiałeś swoje zdjęcia? zdejmowałeś nasycenie? grzebałeś w saturacji poszczególnych kolorów?

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

katharsis
    Przede wszystkim pogrzeb w WB.
    Ponadto - czemu miałaś takie długie czasy? Jacek Kleyff nie należy do wykonawców, którym trzeba "podbijać" dynamikę i ekspresję :wink:

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    katharsis
    Przede wszystkim pogrzeb w WB.
    Ponadto - czemu miałaś takie długie czasy? Jacek Kleyff nie należy do wykonawców, którym trzeba "podbijać" dynamikę i ekspresję :wink:
    Czasy? Bawiłam się z różnymi. Generalnie robiłam na 1/60 do 1/100, chwilami schodziłam do 1/30, żeby mieć "duszki" - ot, dla zabawy. Wypstrykałam tam całe mnóstwo klatek, miałam czas, żeby się bawić. Z drugiej strony zależało mi na tym, żeby zdjęcia były poprawnie naświetlone, bo Lightroom strasznie zaszumia przy wyciąganiu niedoświetlonych zdjęć. A już poza wszystkim - po prostu brakuje mi jeszcze doświadczenia w fotografii koncertowej i to chyba jest najlesze wyjaśnienie.

W WB spróbuję pogrzebać.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zamiast duszkow otrzymalas wszystkie twarze poruszone - zero ostrosci - oglada sie to fatalnie.
    Z rawow jestes w stanie zjechac zarowno z nasyceniem jak i z zabarwieniem bez najmniejszych problemow. Nie ma co Ci podawac, ktorymi suwakami co, bo i tak dostosowuje sie je do kazdego zdjecia inaczej. Po prostu sie pobaw - to nie jest wogole trudne.

ps
    wiem, ze to nie o kolorach ale popracuj troszke nad kadrami - zacznij od unikania centralnych Wg mnie kolory w Twoich zdjeciach sa i tak najlepsze.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 11-12-2009 o 12:59

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Zamiast duszkow otrzymalas wszystkie twarze poruszone - zero ostrosci - oglada sie to fatalnie.
    Z rawow jestes w stanie zjechac zarowno z nasyceniem jak i z zabarwieniem bez najmniejszych problemow. Nie ma co Ci podawac, ktorymi suwakami co, bo i tak dostosowuje sie je do kazdego zdjecia inaczej. Po prostu sie pobaw - to nie jest wogole trudne.

ps
    wiem, ze to nie o kolorach ale popracuj troszke nad kadrami - zacznij od unikania centralnych Wg mnie kolory w Twoich zdjeciach sa i tak najlepsze.
    auć... cóż, zabolało, ale przynajmniej wiem, czego nie umiem.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    auć... cóż, zabolało, ale przynajmniej wiem, czego nie umiem.
    Mysle, ze powinnas zaczac od podstaw - zloty podzial etc.
    Tu masz przyklad tylko i wylacznie przekadrowania Twojego zdjecia:

a tu przyklad rownie trudnych kolorow i nie przekolorowania/przesycenia/przepalenia calosci po obrobce rawa:

kolory to naprawde swietna rzecz na koncertach ;-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mysle, ze powinnas zaczac od podstaw - zloty podzial etc.
    Pikczer, może jednak nie jest aż tak źle, żeby od razy odsyłać mnie do piaskownicy? :rolleyes: Poprzednia wrzuta zawierała zdjęcia, z których ewidentnie nie byłam zadowolona, nie pokazałam ich tu po to, żeby się chwalić. Ale ad rem: wczoraj fociłam kolejną imprezę koncertopodobną, tzn. spektakl z piosenkami Brela. Korzystając w Waszych wcześniejszych rad spróbowałam zabrać ze sobą zamiast 24-70 i 70-200 dwie stałki 50/1,4 i 85/1,8 a do tego 16-35. Dzięki stałkom głównie udało mi się wyciągać przyjemne czasy rzędu 1/125-1/250. Co jednak mnie niepokoi: przy fotografowaniu w takiej ciemnicy, jaką jest sala teatralna, mam spory problem z AF - nie trafia idealnie. Co gorsza, w moje 5-tce mk II boję się używać innego punktu niż centralnego, bo ryzyko chybienia jest duże. Zdjęcia przekadrowuję w komputerze, trudno. Zastanawiam się nawet, czy by nie pozbyć się 24-70 i nie kupić 35/1,4, dla światła właśnie. Tak, wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale przynajmniej trochę pomyślę głośno. Moim głównym celem jest fotografia teatralna/koncertowa i reportaż, pod takie zastosowania kompletuję sprzęt (koniec dygresji).

Kończąc zatem ten przydługi wywód: wrzucam kilka ujęć i bardzo proszę o kolejne uwagi. Aha, materiał obrabiam w LR, także odszumianie i lekkie podostrzenie. Zastanawiam się - porównując moje ujęcia z zaprezentowanymi tu wcześniej - czy nie wyostrzam za mało.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

50/1,4 i 85/1,8 a do tego 16-35. Dzięki stałkom głównie udało mi się wyciągać przyjemne czasy rzędu 1/125-1/250. Co jednak mnie niepokoi: przy fotografowaniu w takiej ciemnicy, jaką jest sala teatralna, mam spory problem z AF - nie trafia idealnie. Co gorsza, w moje 5-tce mk II boję się używać innego punktu niż centralnego, bo ryzyko chybienia jest duże. Zdjęcia przekadrowuję w komputerze, trudno. Zastanawiam się nawet, czy by nie pozbyć się 24-70 i nie kupić 35/1,4, dla światła właśnie. Tak, wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale przynajmniej trochę pomyślę głośno. Moim głównym celem jest fotografia teatralna/koncertowa i reportaż, pod takie zastosowania kompletuję sprzęt (koniec dygresji).
    Ja przez ostatni m-c używalem 5d z 85mm f/1,4, dawałem radę nawet przekadrowując podczas koncertu, oczywiście AF nie łapie za każdym razem ale to raczej przedemonizowany problem i ja strasznego dyskomfrtu nie czuję, bardziej mi przeszkadza że 5d MkI z 3200ISO nie za ładnie wygląda ale cóż...

Jutro jak wrócę do kraju to odbieram 35L choć do końcertów wolałbym 24L niestety kasy brak. Jakoś sobie to fisheyem wynagrodzę w przyszłym roku na wiosnę

W moim temacie http://canon-board.info/showthread.php?t=52004 koncert od Rawy Blues jest robiony 85mm ale na 50d. Kolejne już 5d+85mm. Na moim blogu jest duzo więcej koncertowych

W każdym razie reasumując- ja tego 35mm na koncertach nie jestem pewnien jeszcze, zobaczę 18-go na Heyu jak mi to gra. Wziąlem go głównie do reporterki, jestem skażony Salgado
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Pikczer, może jednak nie jest aż tak źle, żeby od razy odsyłać mnie do piaskownicy? :rolleyes: Poprzednia wrzuta zawierała zdjęcia, z których ewidentnie nie byłam zadowolona, nie pokazałam ich tu po to, żeby się chwalić.
    Po pierwsze, to jesli wrzucasz wiecej niz 2 zdjecia, to numeruj je - latwiej sie odnosic ;-)

Po drugie - ja nikogo nie odsylam do piaskownicy ale skoro zamieszczasz swoje zdjecia w dziale "technika koncertowa" pytajac o kolory a ja widze, ze z kolorami nie jest kiepsko tylko wlasnie z technika, to o tym pisze. Poza tym, zdjecia Twojej drugiej serii faktycznie sa o niebo ciekawsze, jednak co do kadrow i ostrosci podkresle - jak dla mnie - znowu kiepsko.
    I tak zeby nie byc goloslownym:
    1. kadr ok choc ja bym gore przycial. Ostrosc na wlosach a nie oczach
    2. pomylka... centalny kadr, nieostre, kupa gory i obciete nogi = smietnik :-|
    3. Jak dla mnie najlepsze. Po co tylko tyle pustej przestrzeni z prawej?
    4. klasyka - dla mnie ok, tylko tu mozna byloby zdjac tego koloru czerwonego bo wyglada zle na garniturze (ale sie nie czepiam bo o kolor niedawno pytalas i jak rozumiem cwiczysz).
    5. Mdłe, za czerwono, kadr...
    6. j.w.

katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...

pozdrawiam serdecznie
    pikczer

ps
    jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-12-2009 o 16:36

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

ps
    tia... kolorami sie nie przejmuj. bardziej kadrami ;-(
    Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 15-12-2009 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów