Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: ef/ef-s czy jest jakas strategia Canona?

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Grunt to robić ludziom wodę z mózgu. Wtedy wydają pieniądze,
    Cytat Zamieszczone przez yasin
    Canon ewidentnie potrafi zarabiac
    Przecież własnie o to tutaj chodzi. Canon to nie jest instytucja charytatywna tylko firma skierowana na jak najwiekszy zysk.

A wracajac do tematu. Nie wydaje mi sie zeby Canon tak po prostu zmienil mocowanie w taki sposob ze kupisz 70-200 L i za chwile nie podepniesz do nowego body. Srzeliliby sobie w stope. I tu nie chodzi juz tylko o strate klienta tylko o ryzyko pozyskania tych klientow przez konkurencje.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Tak, Canon. Zapoznaj się z wymogami CPS (http://www.cps.canon-europe.com/memb...quirements.jsp) i nie mieszaj pojęć. Jest zasadnicza różnica pomiędzy "profesjonalnym sprzętem" a "profesjonalnym wykorzystywaniem sprzętu"
    A ja bardzo wszystkich proszę o nie mylenie pojęć . Posiadanie dwóch profi (profi według klasyfikacji canona) body i 3 L-ek pozwala wstąpić do klubu Canona, który to klub mieni się klubem Profesjonalnych Użytkowników Canona, i którego to rolą jest wspieranie jego członków i pomoc w uzyskiwaniu informacji przydatnych w wykonywaniu ich pracy.

Dokładnie tyle i nic więcej.

Ja mogę założyć klub w którym będe zrzeszał ludzi posiadających jedno body profi, jedno z plastiku, cztery L-ki i koniecznie ! to najważniejsze ! 10 statywów. Członkowie mojego klubu będą się mienić Naprawde i Niezmiernie Profesjonalnymi Użytkownikami Lustrzanek Cyfrowych, ale zarówno to pierwsze jak i drugie tak naprawdę nic nie znaczy - to tylko nazwa.
    Canon założył sobie stowarzyszenie którego cel jak i nazwa jest oczywista - marketing. Równie dobrze członkowie tego stowarzyszenia mogli by się nazwyać Canon Expensive Tools Buyers zamiast Canon Professional Users. A klub zamiast CPS (Canon Professional Services) mógłby się nazywać: Kiszony Ogórek Lovers . Chodzi mi o to że nazwa sama z siebie nic nie znaczy, znaczenia danej instytucji nadają osiągnięcia zrzeszonych w niej ludzi, a takich wymagań Canon w swoim klubie nie stawia, wystarczy poprostu wydać trochę zielonych na ich produkty i już.
    Reasumując nie dajcie się omamić ładnie brzmiącym hasłom, które tak naprawdę nic nie znaczą, jak wiecie obecnie zaczyna się w Polsce kampania wyborcza i taka podatność na puste frazesy może się dla tego kraju bardzo źle skończyć :cool:
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 23-06-2005 o 10:00

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mysle ze zmiana bagnetu przez Canon'a nie ma sensu... Juz napewno nie rewolucyjna.

Ale nawet stawiajac na najbardziej pesymistyczny wariant totalnego zarzucenia wszystkiego i rewolucje juz teraz, to nadal sprzetu klasy elek 2.8 da sie dlugo uzywac... Przeciez ta puszka za rok sie nie rozleci... Ludzie d30 uzywaja i jest ok... A to przeciez praktycznie antyk

A potem? A cholera wie co bedziemy targac za soba.. Predzej czy pozniej bedzie zmiana... Zmienic moga wszystko... Pewnie bedzie bez luster, bez ef'a, bez cf'a i kupy innych elementow... Ale tak to mozna czekac do konca tysiac-lecia, nie tylko wieku... Ciagle jest cos nowego i lepszego (przynajmniej w teorii ).

Tyle ze troche inaczej czekac na lepsze praktycznie w petli bez wyjscia, a troche inaczej miec najlepsze i uzywac juz teraz
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 23-06-2005 o 10:07
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Zmiana z FD na EF byla rewolucyjna bo doszedl AF a w przybadku kolejnej takiej zmiany rewolucji raczej nie bedzie :-( tak jak z telefonami pomiedzy telefonem stacjonarnym a komorka jest przepasc ale pomiedzy super komorka a UMTS zmiana jest delikatna... mówiąc lekko asekuracyjnie: nie wiezrze w udaną zmiane bagnetu :-)

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Zmiana z FD na EF byla rewolucyjna bo doszedl AF a w przybadku kolejnej takiej zmiany rewolucji raczej nie bedzie :-( tak jak z telefonami pomiedzy telefonem stacjonarnym a komorka jest przepasc ale pomiedzy super komorka a UMTS zmiana jest delikatna... mówiąc lekko asekuracyjnie: nie wiezrze w udaną zmiane bagnetu :-)
    Tez za bardzo w to nie wierze (i nie chce uwierzyc). Nie byloby przeciez powodu do zmiany. Ale zastanawiajace jest to ze coraz wiecej o tym sie slyszy (na dpreview tez o tym gadaja), a przeciez "w kazdej plotce troche prawdy jest" (czy jakos tak to szlo).
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Czyli nie wiemy nic i nie bedziemy wiedziec do momentu kiedy Canon zaszczyci nas zmiana No coz pozostaja dwie opcje, ulec marketingowi i zmieniac sprzet tak jak Canon by sobie tego zyczyl, albo kupic i zapomniec o serwisach typu dprievew, nie czytac o nowosciach i cieszyc sie tym co sie ma No chyba, ze faktycznie zmiana bedzie rewolucyjna na miare fd -> ef

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli nie wiemy nic i nie bedziemy wiedziec do momentu kiedy Canon zaszczyci nas zmiana No coz pozostaja dwie opcje, ulec marketingowi i zmieniac sprzet tak jak Canon by sobie tego zyczyl, albo kupic i zapomniec o serwisach typu dprievew, nie czytac o nowosciach i cieszyc sie tym co sie ma
    I to jest chyba najzdrowsze W sumie to tylko domysly...

No chyba, ze faktycznie zmiana bedzie rewolucyjna na miare fd -> ef
    A czy ktos moglby powiedziec co brakuje w protokole EF ? Bo jak dla mnie to wszystko co jest to wystarcza...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    A czy ktos moglby powiedziec co brakuje w protokole EF ? Bo jak dla mnie to wszystko co jest to wystarcza...
    Az takim znawca tematu nie jestem ale jak sie sprzet przestanie sprzedawac to marketingowcy zapewne cos wymysla razem z inzynierami zebysmy doszli do wniosku, ze to co mamy jest przestarzale i trzeba sie zaopatrzyc w nowa technologie.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    ..... Posiadanie dwóch profi (profi według klasyfikacji canona) body i 3 L-ek pozwala ....
    Jak przeczytasz uważnie wątek, to zauważysz, że właśnie poparłeś moją opinię. Pytanie brzmiało
    "Czy ktoś zadał sobie trud zastanowienie się na sensem sformułowania, że "coś jest profesjonalne"?
    Moja odpowiedź brzmiała:
    "Tak, Canon"
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Też mi się tak wydaje.
    Protokół pozwala na wymianę praktycznie dowolnego typu informacji pomiędzu puszką a korpusem.
    "Dziura" jest także wystarczająca do skonstruowania szkła o jasności f/1.

Więc nie wiem co może chcieć zmieniać...
    Może elektronicznie sterowane zwolnienie obiektywu?
    Wciskasz guzik i pach! - szkło leci do torby ( lub obok )
    Albo - WIEM - należy dołożyć dwa dodatkowe styki w bagnecie - żeby mógł swobodnie płynąć prąd do podświetlanej literki "L" w nazwie i paska wogół... :wink:
    ( wybaczcie OT, mam coś zbyt dobry humor... )
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów