Cytat Zamieszczone przez berrybloom Zobacz posta
Witam
Na jakimkolwiek forum się nie znajdę, zawsze zaznaczane jest, że 1000d jest 'połkę' nizej od 450d (na jedym forum nawet pisano, ze o dwie ).
Interesuje mnie skad biora sie tego typu wnioski?

Oto różnice, które znalazłam:
1000d .........................450d
10,1 mpx ................... 12,4 mpx
3 kl/s ........................ 3,5 kl/s
lcd 2,5' ....................... lcd 3'
7p AF ........................... 9p AF

Więcej nie znalazłam . Weźmy pod uwagę, że matryca w obu modelach jest taka sama, co daje nam mniej szumów w 1000d.. Różnice klatek na sekundę są niewielkie, LCD zdjęć nie robi więc trudno traktować to jako wadę dużej rangi. Pozostają te dwa nieszczęsne pola AF, trudno w sumie mi ocenić, czy jest to odczuwalna różnica.
Opinie jednak głoszą, że w 1000d jest bardzo plastikowa obudowa i sama też to zauważyłam.

I to są moje spostrzeżenia.. Mam więc pytanie, czy jest coś istotnego, co tak dzieli te aparaty? I skąd biorą się stwierdzenia o wielkiej przewadze 450d?

Pozdrawiam
Magda
Wiesz porównanie suchych cyferek na ogół tak wypada. Istotne różnice - to zależy dla kogo co jest istotne 8).

AD rem: w kwestii AF-a na przykład to nie jest tutaj istotna ilość pól ale ich "jakość". A ta w 450D jest zdecydowanie na "+". Przede wszystkim środkowy pracujący ze zwiększoną precyzją dla obiektywów o jasnośći F2,8 i większej i to jako krzyżowy, a nie liniowy i do tego dużo sensowniej rozmieszczone.

450D ma spota co dla niektórych jest istotne, ma też możliwość robienia zdjęć seryjnych w RAW-ach (w 1000D to śmiech na sali). W 450D masz zauważalnie większy obraz w wizjerze. 450D jest odczuwalnie większy (lepiej się go trzyma IMO).
Oczywiście Twoją rzeczą pozostanie czy te różnice są istotne czy nie.
BTW: co do mniejszych szumów 1000D względem 450D - hmmm... jakoś trudno to dostrzec .