Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: 1000D vs 450D

berrybloom
    Guest

Wink 1000D a 450D- duża różnica?

Witam
    Na jakimkolwiek forum się nie znajdę, zawsze zaznaczane jest, że 1000d jest 'połkę' nizej od 450d (na jedym forum nawet pisano, ze o dwie ).
    Interesuje mnie skad biora sie tego typu wnioski?

Oto różnice, które znalazłam:
    1000d .........................450d
    10,1 mpx ................... 12,4 mpx
    3 kl/s ........................ 3,5 kl/s
    lcd 2,5' ....................... lcd 3'
    7p AF ........................... 9p AF

Więcej nie znalazłam . Weźmy pod uwagę, że matryca w obu modelach jest taka sama, co daje nam mniej szumów w 1000d.. Różnice klatek na sekundę są niewielkie, LCD zdjęć nie robi więc trudno traktować to jako wadę dużej rangi. Pozostają te dwa nieszczęsne pola AF, trudno w sumie mi ocenić, czy jest to odczuwalna różnica.
    Opinie jednak głoszą, że w 1000d jest bardzo plastikowa obudowa i sama też to zauważyłam.

I to są moje spostrzeżenia.. Mam więc pytanie, czy jest coś istotnego, co tak dzieli te aparaty? I skąd biorą się stwierdzenia o wielkiej przewadze 450d?

Pozdrawiam
    Magda

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jeżeli chcesz poważnie porownać oba aparaty to zacznij jednak od tego testu:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/
    zalecanego już tutaj
    Nie znam 1000D ale w ostatecznej opinii sugerują, że wystąpują pewne niedostatki w pracy AF, wizjer jest dość mały, prędkość z użyciem RAW ograniczona. Jest więc o czym myśleć. Z kolei zamieszczone sample porównawcze 1000D z innymi aparatami tej klasy wypadają bardzo dobrze. Poza tym wykazano mnóstwo zalet 1000D i jego dobrą użyteczność w amatorskim zastosowaniu.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 31-01-2009 o 23:41
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berrybloom Zobacz posta
    Witam
    Na jakimkolwiek forum się nie znajdę, zawsze zaznaczane jest, że 1000d jest 'połkę' nizej od 450d (na jedym forum nawet pisano, ze o dwie ).
    Interesuje mnie skad biora sie tego typu wnioski?

Oto różnice, które znalazłam:
    1000d .........................450d
    10,1 mpx ................... 12,4 mpx
    3 kl/s ........................ 3,5 kl/s
    lcd 2,5' ....................... lcd 3'
    7p AF ........................... 9p AF

Więcej nie znalazłam . Weźmy pod uwagę, że matryca w obu modelach jest taka sama, co daje nam mniej szumów w 1000d.. Różnice klatek na sekundę są niewielkie, LCD zdjęć nie robi więc trudno traktować to jako wadę dużej rangi. Pozostają te dwa nieszczęsne pola AF, trudno w sumie mi ocenić, czy jest to odczuwalna różnica.
    Opinie jednak głoszą, że w 1000d jest bardzo plastikowa obudowa i sama też to zauważyłam.

I to są moje spostrzeżenia.. Mam więc pytanie, czy jest coś istotnego, co tak dzieli te aparaty? I skąd biorą się stwierdzenia o wielkiej przewadze 450d?

Pozdrawiam
    Magda
    Wiesz porównanie suchych cyferek na ogół tak wypada. Istotne różnice - to zależy dla kogo co jest istotne 8).

AD rem: w kwestii AF-a na przykład to nie jest tutaj istotna ilość pól ale ich "jakość". A ta w 450D jest zdecydowanie na "+". Przede wszystkim środkowy pracujący ze zwiększoną precyzją dla obiektywów o jasnośći F2,8 i większej i to jako krzyżowy, a nie liniowy i do tego dużo sensowniej rozmieszczone.

450D ma spota co dla niektórych jest istotne, ma też możliwość robienia zdjęć seryjnych w RAW-ach (w 1000D to śmiech na sali). W 450D masz zauważalnie większy obraz w wizjerze. 450D jest odczuwalnie większy (lepiej się go trzyma IMO).
    Oczywiście Twoją rzeczą pozostanie czy te różnice są istotne czy nie.
    BTW: co do mniejszych szumów 1000D względem 450D - hmmm... jakoś trudno to dostrzec .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów