Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 1000D vs 450D

Mieszany widok

Churchman
    Guest

Domyślnie 1000D vs 450D

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad kupnem 1000D albo 450D. Z tego co udało mi się dojrzeć, to różnic jest nie wiele. Ale chciałbym być pewien do końca, dlatego, jeśli mogę, chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia. Aparat będę wykorzystywał w większości w Kościele. Raczej będą to nie duże obiekty i nie będą to śluby Ponieważ może być ciemno... czy te aparaty poradzą sobie? Jak z jakością zdjęć bez dodatkowej lampy błyskowej? Nie stać mnie na drogie obiektywy

Pozdrawiam,
    Churchman

Początki nałogu

Domyślnie

450D ma chyba ciut lepszy AF niż 1000D i większą matówkę - wygodniej jest kadrować.
    Aparat poradzi sobie w kościele - kup dobry (czyt. stabilny) statyw i już...
    Jeśli chodzi o zdjęcia wnętrz kościelnych - ostatnio podziwiałem fotki tego gościa:
    http://flickr.com/photos/bartku/
    ...a to "tylko" stary Nikon D50 i ciemna Sigma 10-20...
    ale za to umiejętnie wykorzystane
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 03-11-2008 o 01:24

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    http://flickr.com/photos/bartku/
    ...a to "tylko" stary Nikon D50 i ciemna Sigma 10-20...
    ale za to umiejętnie wykorzystane
    Poczytaj o HDR tworzonym na podstawie kilku zdjęć o różnym naświetleniu i spokojnie możesz zaczynać osiągać podobne efekty

Co do aparatów, to ja powoli wymiękam, 400D, 1000D, 450D... wiadomo, który najlepszy, ale wszystkie świetne. Ciężko doradzać. Jeśli nie patrzeć na ceny, to 450D, a tak, to wybierz, to na co Cię stać. Każdy zrobi świetne zdjęcia. Różnice są, ale nie kolosalne. 1000D ponoć ma AF taki jak w 350D, czyli taki sobie, cokolwiek znaczy "taki sobie".

Początki nałogu

Domyślnie

Zastanów się jednak nad używanym 30D. Jeśli będziesz korzystał z ISO 1600 to jest ono wg mnie trochę lepsze niż w 450D. Poza tym aparat jest większy, lepiej leży w dłoni, posiada magiczne kółko , które znacznie ułatwia pracę w trybie Manualnym.
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

No ale od czego jest statyw? Zdjęcia dynamiczne chyba nie będą więc można spokojnie robić na długim naświetlaniu. I ISO 100

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W opisanych warunkach, jeśli będziesz używać jasnych szkieł (2.8 i mniej), autofocus 450d może okazać się pewniejszy/dokładniejszy. Natomiast przy zdjęciach szerokim kątem (wnętrze, kaplice) ta różnica będzie praktycznie bez znaczenia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tutaj: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/page2.asp jest dość szczegółowe zestawienie różnic pomiędzy 450D, 1000D i 400D.
    IMHO największa różnica to AF ten w 450d jest pod pewnymi względami bardziej zaawansowany niżw 30D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-11-2008 o 17:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

450D warto wziąć dla centralnego krzyżowego AF 2.8 ....
    w 1000D jest centralny krzyżowy 5.6 ...

7 AF points (f/5.6 cross type at centre) vs
    9 AF points (f/5.6 cross type at centre, extra sensitivity at f/2.8)

http://www.canon-europe.com/for_home...s/digital_slr/

W 450D masz odbiornik podczerwieni ... możesz focić dodatkowo dokupionym pilotem(17zł) na odległość ... w 1000d to wycięli ....

Ogólnie reszta bardzo podobna ....

Polecam dopłacić do 450D
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Dopiero zaczyna

Domyślnie Który aparat bardziej szumi 450d czy 1000d

Witam

Jestem nowy na forum, od dłuższego czasu przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki, obecnie posiadam Canona S2.

Moje pytania to:

1. Który aparat bardziej szumi 450d czy 1000d?
    2. Czy warto dopłacać 500zł do 450d?

Ograniczyłem zakup do marki Canon ponieważ posiadam już jeden obiektyw 70-300mm IS więc inne aparaty raczej nie wchodzą w grę, myślałem też o 40d ale jest dla mnie za duży i cena wychodzi ponad mój budżet.

Dodam że głównie zależy mi na jakości zdjęć (czyt. małe szumy, ostry obraz) 450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek44 Zobacz posta
    1. Który aparat bardziej szumi 450d czy 1000d?
    Cóż jest lepszego na takie rozterki niż testy?
    http://www.optyczne.pl/83.1-Test_apa...EOS_1000D.html
    http://www.optyczne.pl/76.1-Test_apa..._EOS_450D.html

Choć osobiście wolę z Fotopolisa:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7157

Niestety tam nie ma jeszcze pełnego testu Canona 1000D, a szkoda.

Teoretycznie mniej szumieć powinien 1000D, mniej upchana matrca i takie tam. 450D ma napewno gorszy DR (Dynamic Range), co także potwierdzają testy.

2. Czy warto dopłacać 500zł do 450d?
    Cóż.. Z moich obserwacji wynika, że różnice pomiedzy tymi aparatami są nastepujące:

Canon 450D ............................. Canon 1000D
    12,2Mp ................................... 10,1Mp
    Pomiar światła: punktowy ........... -brak
    9-punktowy AF ........................ 7-punktowy AF
    (centralny krzyżowy)
    detekcja kontrastu .................... Fotopolis milczy
    .............................................. (ale ma, bo jakby ustawial AF w LV?)
    podgląd glębi ostrości ................ Brak danych (ale ktos mówił, że ma)
    zdjęcia seryjne:3,5 kl/s .............. 3kl/s
    monitor 3 cale .......................... monitor 2,5 cala
    wężyk spustowy, pilot ............... wężyk spustowy (bez pilota)
    szer 129mm .............................. szer 126mm
    masa: 475g .............................. masa: 502g

Ponadto 450D ma lepsze wykonczenie gripa i takie tam..
    Jesli czegoś tu nie zamieściłem, to nie znaczy, że dany aparat tego nie posiada, tylko takie są różnice. Chociaż czytając testy sam byś pewnie do tego doszedł. Analizujesz po prostu co Ci jest potrzebe a co nie i na tej podstawie dokonujesz wyboru.

450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.
    Bo nie wypowiadali się uzytkownicy 1000D
    nie ma się czemu dziwić. Zwykle uzytkownicy 450D kupują je w zestawie z kitowym szklem, które (jak niektorym wiadomo) nie jest najwyższych lotów.. Martyca 450D ma wieksza rozdzielczość niz 1000D, wiec jest jeszcze mniejsze mydło, ale po prostu "kit ogranicza"
    Drugim wyjściem jest brak zlapania ostrosci. To może się zdarzyc, bo mamy 9 punktow AF, z ktorego tylko centralny jest krzyzowy pracujacy lepiej ze szkłami ze swiatlem f/2.8 i jasniejszymi. Lekarstwem na to jest zakup 40D, który wszystkie punkty AF ma krzyzowe.
    Trzecia możliwoscia jest BF/FF, ale na kitowych szkłach to bardzo rzadko występuje, więc nie będe Cie straszyl poki co..

Pozdro:wink:
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 21-11-2008 o 23:16
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów