Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
No to mnie zachęciłeś do nocnego spaceru po Olsztynie.
Bardzo klimatyczne zdjęcia, zwłaszcza 2 mi się podoba - taka zwyczajna rzecz, a piękna!
4 - jak biżuteria na sukni wieczorowej - bardzo sympatyczne.
Jak ustawiłeś balans bieli dla tych zdjęć?
PS: JaBlam - numeruj zdjęcia kolejno od początku, bo jak Ci się wątek rozrośnie, a ludzie zaczą nawiązywać do różnych zdjęć, to się pogubisz.
Dziekuje Ewo. O tym numerowaniu wlasnie przeczytalem wczoraj u innego kolegi ale juz bylo za pozno na edycje foto. Jesli chodzi o balans bieli to uzywam tylko i wylacznie RAW, i w 90 % ustawiam na AWB..
Jarek
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Jarek
Fotka numer 2 z szynami jest super ( to snucie się w ciemnościach to samotne czy z 2 gorylami, no chyba, że kolega jest Batmanem. ).
Jedzenie pierwsza klasa- widać, że dla chcącego nie ma problemów.
JArek ,zabije cię...!!! zrobiłem sobie diete...!!!!
Nie zuczek, Batmanem nie jestem, i chodzilem sam. I w dodatku z aparatem w reku bo paska nie mam. Goryle.. no cóż, goryle zniknely we mgle. Wbrew pozorom to foto z szynami to odnoga ulicy Starowislnej ktora zwykle jest zatloczona. O godzinie 20 wcale nie jest taka pusta wiec znow nie wiadomo jakiej obawy to nie ma. Samochody i tramwaje jezdza. A ze niektore akurat uliczki sa w przebudowie, mozna skorzystac.
Co do martwych - czasem jak zupelnie nie mam co robic to sobie foce martwe. Teraz dodatkowo troche pchniety wątkiem o fotografii "smacznej" i mięsie na talerzach. Tyle, ze ja nie robie dla katalogow, wiec chyba moge pozwolic sobie odwazniejsza zabawe cieniami i swiatlem i pewne niedopowiedzenia.
marekb - zobaczymy jakie wyniki beda i ile na tej szwedzkiej wytrzymasz. Mam nadzieje, ze dieta szwedzka nie oznacza diety szwedzkiego stolu![]()
Jarek
Jak zwykle ode mnie; wielkie uznanie za bardzo dobrą pracę światłem. Będę musiał wziąć z Ciebie przykład, bo ciągle narzekam na pogodę i nieciekawe okolice, a przecież zaaranżowanie studia we własnym domu nie pociąga żadnych kosztów i przynosi to (jak widać) całkiem wymierne skutki:-)
Tak, jak uważam, że ogólnie martwa natura wyszła Ci śwetnie, tak w 34 coś mi nie gra. I nie wiem czy to moze to przepalenie na bananie (chyba nie jestem aż takim pedantem) czy może zbyt głębokie cienie i brak większych przejśc tonalnych. A może coś z kadrem. Z jednej strony dobrze, że kompozycjca jest zamknięta i nic poza kadr "nie wyłazi", ale chyba centralny mi tu nie odpowiada. Ale to tylko IHMO..:wink:
w 33 to też jakieś genialne oświetlenie lampą biurkową, czy programowo podciągałeś kolorki i jasność kwiatów..?:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Oswietlenie nie jest jakies genialne.. lampa polozona bokiem na stole + taka mala latarkowa pomachana nad caloscia.... tyle ze celowo niedoswietlilem. Jasnosc kwiatow nawet troche oslabilem bo do szalu mnie te roze doprowadzaly! A takie ladne sie w kwiaciarni wydawaly.
Przy owocach moze draznic cie brak wiekszych przejsc, podobnie jak ja mam zastrzezenia, ale nie chcialem do konca uzyskiwac super foto a raczej cos pomiedzy obrazem malarskim a fotografia. W obrazach tez czesto takie rzeczy wystepuja. Poza kompozycja centralna akurat tutaj niewiele mi pasowalo. Dosc trudno to zakomponowac zeby ciezki ananas nie przekrzywial kompozycku. Staralem sie zlapc w klasyczna kopozycje w trojkat, na dole rzucilem winogrono zeby juz tak w kupie nie trzymac wszystkiego.
Jarek
O genialności nie świadczą użyte środki, ale osiągnięty efekt.
A efekty są niesamowite.