Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
To właśnie w tych oczach jest to, co uchwycił JaBlam i to, co stanowi o jego byciu artystą.
Hmm.. Nie filozuj Ewa:grin: Zaczęło sie od tego, że napisalaś, że JaBlam potrafi portretami opowiadać historie o ludziach.. a owe historie zawieraja się w ich oczach. Rozumiem, że z oczu mozna wyczytac wiele rzeczy, poczynając od prawdy i klamstwa, przez charakter i nastrój człowieka, ale zauważ, że tutejsze portrety straciłyby sens, a przynajmniej swój wyraz, gdyby nie rekwizyty osob fotografowanych.
-Może to kwestia tego, że te osoby patrzą prosto w obiektyw, a kontakt wzrokowy jednak jest bardzo wazny. może tego, że JaBlam woli robic zdjęcia starszym panom, niz nastolatkom na imprezach, a może to sprawka genialnego oświetlenia pochodzącego od lampki biurkowej..:-)

Btw..
Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
Sniper!
..to ten koleś od fajnych landshaftów.. Ja takich tez nie potrafię:wink:

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
To, ze jest ciemno zawdzieczam kawalkowi ciemnego materialu (fizelina czy jak to tam zwal, ktory akurat miala kolezanka.
Mi sie podobne oświetlenie udawalo uzyskiwać, ale nawet żadnego materialu nie trzeba. Nalezy tylko zadbać, żeby w pokoju bylo ciemno, jedynym źródlem oświetlnia bylaby nasza lampka biurkowa, a ściana za fotografowana osoba powinna być odpowiednio dalego, żeby nie generowała zadnych odbić

Co do ostatniej serii.. #25 najładniejsze w tej technice.
#27, powiedzialbym, że jest najciekawsze, ale tutaj z kolei zabraklo troche tego "modelowania światłem" a szkoda:wink: