Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 106

Wątek: [allgsm.pl] Almi Decor

Domyślnie

9. super, coś w sobie ma...
    Canon 20d + Sigma 70-200 f/2.8 + Tamron 17-50 f/2.8 + Canon 50 f/1,8 + ...

Coś już napisał

Domyślnie

allgsm.pl jestem pod wrażeniem postępu, gratulacje. Kolorowe zdjęcia mimo, że nie są jakieś nowatorskie, są bardzo miłe dla oka, jedynie nie podoba mi się 8. Na wyróżnienie zasługuje 9. Zdjęcia B&W zupełnie mi nie leżą ze względu na makijaż IMHO nie pasujący do tonacji.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

o makijażu już pisałem wcześniej...jeśli zdjęcia robi się w RAWach to są na tyle duże, że w trakcie konwersji do BW można makijaż rozjaśnić, ale to trzeba byłoby się pobawić trochę w PSie, proste kliknięcie nie wystarczy. Zastanawia mnie coś innego, pomimo postępu polegającego głównie na tym, że allgsm nie tnie zdjęcia jak popadnie i zaczyna lepiej kadrować ciągle nie daje sobie rady z modelką. Pozy jakie przyjmuje i jakie, tak zakładam, są dziełem fotografa trudno nazwać naturalnymi. 8...jak manekin z wystawy (co jej wsadziłes do tej torby, cegły?), 4., 5.... pisano już o pozie w fotelu i dłoni w kieszeniach. Na większości zdjęć modelka albo ma obrażony wzrok, albo jest "nieobecna", albo ma tak kamienną twarz, że siwo. Nie trzeba lubić modelki, ani modelka nie musi lubić fotografa, ale niezbędny jest KONTAKT miedzy nimi. Następna rzecz, Almi Decor. Każdy kto zna ten salon meblowy wie, że aż roi się tam od rekwizytów ... sto tysięcy lepszych rzeczy niż pusty kieliszek do koniaku a jak już musi być kieliszek to nie pusty!!! To nie jest byle jak poukładany sklep z meblami i nie byle jak oświetlony. Nie można było wykorzystać tych warunków? Nostalgiczne zdjęcia a'la "fin de siècle" a może secesja? Ale pewnie prościej jest dowalić ostro własnym światłem, a potem korzystać z PSa żeby zdjęciu "nadać klimacik" (vide 5. filtr PSa Lighting Effects). A sukienka? Buty?...do modelki pasują a do klimatu wnętrza? Delikatnie mówiąc, średnio. Makijaż to temat rzeka... modelka nie ma tak wąsko osadzonych oczu żeby je "poszerzać". Jeśli planuje się SESJĘ ZDJĘCIOWĄ ( jak to profesjonalnie brzmi) to trzeba myśleć o wszystkim...nie tylko o tym żeby nie zapomnieć w domu aparatu. No, chyba że jest to pół godziny gonitwy po wnętrzach z wywieszonym jęzorem, bo już chcą zamknąć i pójść do domu. Wiem wiem...jestem upierdliwy i wredny, ale kiedy czytam same pochwały to coś mi tu nie gra i muszę się przyczepić))
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez uzależniony Zobacz posta
    9. super, coś w sobie ma...
    np co?...obrażony wzrok modelki? czy brzydki cień od filiżanki na szyi?
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 05-11-2008 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    o makijażu już pisałem wcześniej...jeśli zdjęcia robi się w RAWach to są na tyle duże, że w trakcie konwersji do BW można makijaż rozjaśnić, ale to trzeba byłoby się pobawić trochę w PSie, proste kliknięcie nie wystarczy. Zastanawia mnie coś innego, pomimo postępu polegającego głównie na tym, że allgsm nie tnie zdjęcia jak popadnie i zaczyna lepiej kadrować ciągle nie daje sobie rady z modelką. Pozy jakie przyjmuje i jakie, tak zakładam, są dziełem fotografa trudno nazwać naturalnymi. 8...jak manekin z wystawy (co jej wsadziłes do tej torby, cegły?), 4., 5.... pisano już o pozie w fotelu i dłoni w kieszeniach. Na większości zdjęć modelka albo ma obrażony wzrok, albo jest "nieobecna", albo ma tak kamienną twarz, że siwo. Nie trzeba lubić modelki, ani modelka nie musi lubić fotografa, ale niezbędny jest KONTAKT miedzy nimi. Następna rzecz, Almi Decor. Każdy kto zna ten salon meblowy wie, że aż roi się tam od rekwizytów ... sto tysięcy lepszych rzeczy niż pusty kieliszek do koniaku a jak już musi być kieliszek to nie pusty!!! To nie jest byle jak poukładany sklep z meblami i nie byle jak oświetlony. Nie można było wykorzystać tych warunków? Nostalgiczne zdjęcia a'la "fin de siècle" a może secesja? Ale pewnie prościej jest dowalić ostro własnym światłem, a potem korzystać z PSa żeby zdjęciu "nadać klimacik" (vide 5. filtr PSa Lighting Effects). A sukienka? Buty?...do modelki pasują a do klimatu wnętrza? Delikatnie mówiąc, średnio. Makijaż to temat rzeka... modelka nie ma tak wąsko osadzonych oczu żeby je "poszerzać". Jeśli planuje się SESJĘ ZDJĘCIOWĄ ( jak to profesjonalnie brzmi) to trzeba myśleć o wszystkim...nie tylko o tym żeby nie zapomnieć w domu aparatu. No, chyba że jest to pół godziny gonitwy po wnętrzach z wywieszonym jęzorem, bo już chcą zamknąć i pójść do domu. Wiem wiem...jestem upierdliwy i wredny, ale kiedy czytam same pochwały to coś mi tu nie gra i muszę się przyczepić))
    Adso a robiles kiedys ,zdjecia w Almi decor ? Swiatlo jest do bani do robienia zdjec ,jest ponuro wrecz ciemno, lamp studyjnych nie mozna uzywac, mialem jedynie 580 exII ale i tak nie zabardzo sie nadala. Pod sufitem mnustwo roznego rodzaju leflektorow swiecacych kazdy w inna strone i nie mozna ich przestawic ani wylaczyc. Nie wspomne o tym ,ze kazda sciana ma inny kolor. Co do rekwizytow nie kazdy mozna bylo wykorzystac, kieliszek owszem, no ale o nalewaniu do niego czego kolwiek nie bylo mowy, przynajmniej tak jest we wroclawiu w Almi. Nie chce aby to wyszlo jak zwalanie na, sprzet itd. Ale latwo nie bylo, poprostu. Mam nadzieje ,ze kiedys tam wroce z wiekszym bagazem doswiadczen, i zrobie duzo lepsze zdjecia.

Lubie takie "czepianie" sie wzroku modelki ;-) A co na kazdym zdjeciu ma tryskac usmiech ? ;-)
    Co do torby, nie nie nalozylem tam kamieni, ta torba byla ogromna, wiec jak ja miala zlapac ? przez ramie przewiesic ? ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Adso a robiles kiedys ,zdjecia w Almi decor ? Swiatlo jest do bani do robienia zdjec ,jest ponuro wrecz ciemno, lamp studyjnych nie mozna uzywac, mialem jedynie 580 exII ale i tak nie zabardzo sie nadala.
    to po jakiego tam robiłeś zdjęcia? Wymówki, wymówki, pomiar punktowy przecież w aparacie masz, podgląd w aparacie również, balans bieli możesz sam sobie ustawić. Ciężko to by ci było na kliszy.

Pod sufitem mnustwo roznego rodzaju leflektorow
    a może reflektorów? ( to już chyba nie da się wymóić, ze to błąd ortograficzny a zwyczajne niechlujstwo

Co do rekwizytow nie kazdy mozna bylo wykorzystac, kieliszek owszem, no ale o nalewaniu do niego czego kolwiek nie bylo mowy, przynajmniej tak jest we wroclawiu w Almi.
    to trzeba było sie przygotować i przynieść własny kieliszek i własny płyn.

Nie chce aby to wyszlo jak zwalanie na, sprzet itd. Ale latwo nie bylo, poprostu.
    dokładnie tak jest
    Mam nadzieje ,ze kiedys tam wroce z wiekszym bagazem doswiadczen, i zrobie duzo lepsze zdjecia.
    też mam taka nadzieję
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    to po jakiego tam robiłeś zdjęcia? Wymówki, wymówki, pomiar punktowy przecież w aparacie masz, podgląd w aparacie również, balans bieli możesz sam sobie ustawić. Ciężko to by ci było na kliszy.

a może reflektorów? ( to już chyba nie da się wymóić, ze to błąd ortograficzny a zwyczajne niechlujstwo

to trzeba było sie przygotować i przynieść własny kieliszek i własny płyn.

dokładnie tak jest

też mam taka nadzieję

Dlatego tam poszedlem, bo lubie sobie stawiac wysoko poprzeczke, a jesli twierdzicie ,ze latwe warunki i szukam wymowki, zawsze mozna pojsc i pokazac mi jak to nalezalo zrobic.
    No tak moglem wogule nie odpisywac, to nie bylo by teraz "zwala na sprzet" itd. No ale coz tak to juz jest. Amen.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

rozumiem, ze pomiędzy obrażaniem się a "tryskaniem śmiechem" nie ma już nic? I pokaż choć jedno zdjęcie na którym tryska?))...ogromna torba, OK, ale chyba pusta? A kobieta sprawia wrażenie, że jakby w środku pół świniaka niosła. Jak jest w Almi Decor wiem, bywam, wprawdzie nie po to żeby zdjęcia robić, nie mam modelki, która do Paryża na zdjęcia lata)), ale z obowiązku...zawodowego i nieraz patrzyłem na te wnętrza pod kątem wykorzystania do zdjęć i wiem jakie tam jest mnóstwo różnego rodzaju reflektorów. Zapewniam Cię, da się. Salony Almi Decor w większości wyglądają podobnie, NASTROJOWO nie ponuro więc ten w Krakowie pewnie niczym specjalnym nie różni się od tego we Wrocławiu. Polecam Ci wątek Jablama... poczytaj jakiego światła używa czasami i zobacz jakie to daje efekty. A jeśli nie pozwalają Ci nalać do ich kieliszka...weź swój

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Dlatego tam poszedlem, bo lubie sobie stawiac wysoko poprzeczke, a jesli twierdzicie ,ze latwe warunki i szukam wymowki, zawsze mozna pojsc i pokazac mi jak to nalezalo zrobic.
    No tak moglem wogule nie odpisywac, to nie bylo by teraz "zwala na sprzet" itd. No ale coz tak to juz jest. Amen.

Ale to nie o to chodzi by ci powiedzieć "nie umiesz robić zdjęc ja robię lepiej" bo napewno tak nie jest. Tym bardziej, że ja robię analogowo więc nie ma co porównywać. Uważam po prostu że skoro idziesz na głęboką wodę to daj z siebie wszystko. Zaplanuj, doradzał ci już to....jednak twierdzisz zawsze, że masz wszystko już obmyślone i zaplanowane i każda radę zbywasz "tak już wiem, robię to". Po co podkreślasz, ze było ciężko? Myślisz ze zdjęcia łagodniej będą wtedy oceniane? Przecież nie o to Ci podobno chodzi.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Ale to nie o to chodzi by ci powiedzieć "nie umiesz robić zdjęc ja robię lepiej" bo napewno tak nie jest. Tym bardziej, że ja robię analogowo więc nie ma co porównywać. Uważam po prostu że skoro idziesz na głęboką wodę to daj z siebie wszystko. Zaplanuj, doradzał ci już to....jednak twierdzisz zawsze, że masz wszystko już obmyślone i zaplanowane i każda radę zbywasz "tak już wiem, robię to". Po co podkreślasz, ze było ciężko? Myślisz ze zdjęcia łagodniej będą wtedy oceniane? Przecież nie o to Ci podobno chodzi.
    Nie Paenka nie uwazam ,ze beda lagodniej oceniane i wcale na to nie licze ;-) A czy podkreslam to ,ze bylo ciezko ? Hmm no moze nie ,ze podkreslam ,ale mowie ,ze tak bylo. Nie zrobilem tego przy pierwszym zdjeciu "Uwaga bylo ciezko". Tylko pod koniec poprostu sie do tego przyznalem ,ze dla mnie bylo ciezko ;-) I nie napisalem tego liczac na lagodne oceny ;-) Jeszcze pewnie z 4 zdjecia i koniec tej sesji, w piatek kolejna lecz tym raze mw studio.

Coś już napisał

Domyślnie

Adso a robiles kiedys ,zdjecia w Almi decor ? Swiatlo jest do bani do robienia zdjec ,
    A robiłeś zdjęcia w cyrku tam to jest dopiero światło do bani

Sorry za uszczypliwość, ale nie mogłem się powstrzymać. Jak chcesz żeby tylko Cię chwalono zdjęcia pokazuj rodzinie
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów