Cytat Zamieszczone przez Polaco
Witam Was !
- Jak ze statywem, wiem ze niektorzy woza ze soba statywy, ale czy nie ma problemow w samolocie zeby go przewiesc ?
W nadany oczywiście. Ja żeby zmieścić 055Pro do sporej w sumie walizki musiałem zdemontować głowicę. Dodatkowo wsadziłem wszystko między ciuchy co by nie pokiereszowali...

- Karty pamieci, databanki, itp. rentgeny nie wplywala jakos negatywnie na to wszystko ? Co z aparatem ? Nie wiem czy beda chciali zrobic kontrole reczna bagazu.
Rentgen może negatywnie wpłynąć tylko na filmy. Kontrolę ręczną mogą chcieć zrobić tak czy inaczej, mi przeglądali plecak z aparatami na Okęciu zaraz po tym jak wyjechał z prześwietlarki, a później w Paryżu (CDG) pomimo oczywiście wcześniejszego prześwietlenia, przejżeli mi cały plecak, zaglądając do każdego z obiektywów po zdjęciu dekielków i kręcąc pierścieniami (i robili to średnio delikatnie). Z tym że wsiadałem do samolotu lecącego do US nie będąc jednocześnie US citizen i może to dlatego...
Generalnie nie FTM'owe obiektywy dobrze poprzestawiać na MF co by jakiś baran nie uszkodził jak mu przyjdzie do głowy kręcić pierścieniami...

- Czy jak wyjezdzacie za granice zawsze spisujecie numery seryjne sprzetu i prosicie w kontroli paszportowej o przybicie pieczatki ze wywozicie ten sprzet ?
Hmmm, to chyba wsio TIA
Nigdy nie spisywałem, a gratów woziłem sporo. Aczkolwiek jak kiedyś przyleciałem na Okęcie z US LOT'em (bezpośrednio) to mnie celnicy zwinęli i przeglądali bagaże na prześwietlarce (zwinęli mnie z przejścia "Nothing to declare")