Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Podroze ze sprzetem w samolocie

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg. Ale czy jakieś wymiary też obowiązują. Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego. Przeczytałem tu, że 20 kg.
    To zależy od linii, ale typowo jest to właśnie coś w okolicach 20kg. Ale taki np. Easyjet nie ma limitu - byle rozmiar był OK.

Ale czy jakieś wymiary też obowiązują.
    W najlepszym przypadku ograniczeniem jest rozmiar skrytki nad głową Na lotnisku przy stanowiskach niektórych linii znajdziesz "druciaki" do sprawdzania, czy bagaż jest OK.

Konkretnie chodzi mi czy torba torba Lowepro Mini Mag AW może być jako bagaż podręczny.
    Na moje oko bez problemów.

Tylko sprawdź przed lotem jak linia traktuje "bagaż podręczny". Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie... Co samo w sobie może i ma uzasadnienie, ale takie rzeczy powinny być głośno i wyraźnie ogłaszane - a nie są.
    Tylko te większe lądują w luku E145, ja swojego Mini Trekkera z aparatami + laptop w drugiej torbie bez specjalnych problemów zabrałem na pokład, z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    (..) z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
    Taki jakby, ehem, istotny szczegół Weekendowe samoloty z/do Zurichu są "trochę" bardziej zatłoczone ;-)

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Taki jakby, ehem, istotny szczegół Weekendowe samoloty z/do Zurichu są "trochę" bardziej zatłoczone ;-)
    No niemniej jednak MiniTrekkera zmieściłem do schowka nad głową, mimo że małe są Tak więc fizycznie się mieści...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

To będzie pierwsza rzecz jaką zrobię, gdy mi Sal go z Polski przywiezie
    E tam. Ja go przetestuję i na Okęciu i w Zurichu BTW: CDG to najbardziej gówniane lotnisko na świecie, a AF najbardziej kijowa linia lotnicza :/
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Powiedzcie, jakie są limity tego bagażu podręcznego..
    Z reguły - limit kilogramowy i wymiarowy (suma wymiarów, boki nie większe niż X). Kilogramowy limit bywa różny - LOT ma np. 6kg, AF ma 12kg, ale oprócz tego bagażu można wziąć laptopa, aparat i parasol (w LOT niby też, ale oficjalnie tego nie znajdziesz). Do tego jak masz 'cabinet luggage', czyli walizkę podręczną - zważą Ci na 100%. Przy plecakach - ważyli mi może ze 2 razy (a latam dosyć często). Na trasach atlantyckich jest afair limit sztukowy (a w ramach tego limit wagowy, ale dosyć spory).

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Tylko te większe lądują w luku E145, ja swojego Mini Trekkera z aparatami + laptop w drugiej torbie bez specjalnych problemów zabrałem na pokład, z tym że leciało z 7 osób na krzyż ;-)
    Wiesz. Ja zestaw z Micro 200 biorę na pokład nawet przy full samolocie. Ale jak Ci plecak nie wchodzi w skrytkę w E145, to nie ma że boli. Albo upychasz pod fotelem (bo jest taka opcja, ale tam Ci to raczej nie wejdzie) albo kombinujesz.

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja się jeszcze z tym nie spotkałem, ale Sal swego czasu strasznie narzekał, że w Embraerach 145 LOTu bagaże podręczne też ładują do luku, już przy samym samolocie...
    W ERJ-145 i w Avro też. Ale te drugie to w sumie na Okęciu niespotykane (chyba że jakiś przyleci zamiast ERJ-145 Swissu), więc problemu dużego nie ma. Ale jak ktoś lata głównie dużymi samolotami i raz poleci małym, to się może naciąć...

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    W ERJ-145 i w Avro też. Ale te drugie to w sumie na Okęciu niespotykane (chyba że jakiś przyleci zamiast ERJ-145 Swissu), więc problemu
    Trochę to już OT ale Avro na Okęciu to ja widuję regularnie, jakiej linii to nie mam pojęcia... Pracuję przez płot z lotniskiem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów